Zo ver komt de Citroën ë-C4 in de praktijk

'Ik wil geen comfort inleveren, dus de verwarming blijft aan'

Citroen e-C4

Oneerbiedig gezegd is de Citroën ë-C4 van hetzelfde laken een pak. Hij mag dan een unieke uitstraling hebben, zijn aandrijflijn kennen we van tig andere Stellantis-modellen en het rijbereik daarvan valt in de praktijk zeker niet altijd mee. Hoe zit dat bij deze gestroomlijnde hatchback?

Deze aandrijflijn heeft de bekende specificaties: een 136 pk sterke elektromotor levert zijn vermogen aan de voorwielen en van de 50 kWh batterijcapaciteit staan er 46,1 aan de gebruiker ter beschikking. Te weinig? Dat treft. Inmiddels is hij er ook met 156 pk en een netto 51 kWh grote batterij. Wellicht dat we deze op een later moment kunnen behandelen wanneer meer gebruikers hun ervaringen met deze uitvoering hebben gedeeld. Voor nu houden we het bij het origineel. 

Actieradius Citroën ë-C4 50kWh 

De Citroën ë-C4 mocht meermaals optreden in vergelijkende tests, waarbij we hem uiteraard aan een verbruiks- en actieradiustest hebben onderworpen. In een test tegen de elektrische stationwagon van MG, onder normale omstandigheden, realiseerden we een verbruik van precies 18 kWh/100 km, goed voor een maximaal rijbereik van 257 kilometer. Tijdens een winterse test tegen zijn neefje Peugeot e-2008 liet de elektrische C4 zich van een andere kant zien, met een verbruik van maar liefst 24,1 kWh/100 km. Dan kom je ineens nog maar 192 kilometer ver. Gemiddeld levert dat een rijbereik op van 220 kilometer, maar zoals we al eerder zeiden: een gemiddelde actieradius zegt niet alles. 

Toch is dat wel waarmee we beginnen: een gemiddelde nemen van zowel onze tests als de waarden die eigenaren en gebruikers in hun reviews melden. Doen we dat, dan blijkt de waarde met 253 kilometer (en 18,3 kWh/100 km) iets positiever dan ons eigen gemiddelde. Onder winterse omstandigheden daalt dit naar gemiddeld 202 kilometer en stijgt het verbruik naar 22,9 kWh/100 km.  

Dit ervaren rijders 

Het verschil tussen de gemiddelde actieradius en het bereik in de winter lijkt dus beperkt tot zo’n 50 kilometer, maar daaraan zie je hoe verraderlijk een gemiddelde kan zijn. “In de zomer was ik behoorlijk tevreden met de range van de C4. 325 tot 360 km was haalbaar”, schrijft de rijder van een ë-C4 Shine na 10.000 kilometer. “Nu in de winter, met de verwarming aan, slinkt de range echter schrikbarend. Op moment van schrijven mag ik blij zijn als ik de 150 km haal. Ik wil geen comfort inleveren, dus de verwarming blijft aan.”  

Ook een andere rijder, die verder best enthousiast over zijn auto is, is niet blij met de winterprestaties van zijn C4. “De ë-C4 is volledig allergisch voor snelwegen”, schrijft hij na 56.000 kilometer ervaring, “en eigenlijk ook al voor 80 km-wegen. Bij temperaturen onder 10 graden Celsius en een zeer rustige rijstijl (nooit harder dan 100 km/u) is de actieradius niet de geadverteerde 350 km WLTP. Dat is te begrijpen. 300 km dan? Nope. 250 dan? Nope. 200 dan? Eigenlijk ook niet. Zoek het meer in de range van 175 km.” 

Een derde rijder meldt na zo’n 10.000 kilometer vooral positieve ervaringen. “Met enkele graden onder of boven nul kom ik tussen de 16 en 17,5 kWh/100 km uit. In de zomer is dat veel beter: 14 tot 15 kWh, afhankelijk van rit en rijstijl. Soms blijf ik onder de 14 kWh bij een snelwegrit. Dat valt me niet tegen.”  

PRIVATE LEASE Citroën C4

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (124) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum