Direct naar artikelinhoud
Goedemorgen Nederland voorspelt een ouderwets kneuterige Koningsdag. Gezellig!
Beeld -
ColumnRenate van der Bas

Goedemorgen Nederland voorspelt een ouderwets kneuterige Koningsdag. Gezellig!

Koekhappen, zaklopen en spijkerpoepen: deze Koningsdag in Emmen belooft een klassieker te worden, een echt ouderwets kneuterige editie, zo klonk het vrijdag in het al volop oranje getinte Goedemorgen Nederland (WNL). Een goedgemutst ochtendprogramma dat als geen ander begrijpt dat we er gewoon aan moeten toegeven, aan die vrolijke volkse verjaardag van de vorst.

Onze konings- en koninginnedagen zijn uniek in de wereld. En dat de populariteit van de diverse koninklijke poppetjes niet altijd even groot is? Mwah, het zal wel. Het is eind april, de mensenmassa’s zijn ingesteld op een dagje deinen, op welke golf dan ook.

Koningshuisdeskundige Sam Hoevenaar sprak uit wat velen denken: “Benieuwd hoe de dochters eruitzien. Eén dag per jaar zijn het een soort popsterren, hoe beleven ze dat?” Of de prinsessen alledrie de hele dag gaan meedraaien wordt pas op het laatste moment duidelijk, leerde ik. Dat wordt duimen voor de fans.

Zeker aanwezig zaterdag is Elly Mensen, onze wereldkampioen sjoelen 2023. Ze woont in Klazienaveen, gemeente Emmen: wat een tref. De wereldkampioen gaat op Koningsdag een potje schijven schuiven met het hoge bezoek, zoals WNL het omschreef.

En dat past precies bij hoe Mensen haar sport beleeft: de sjoelbak stelt mensen uit alle lagen van de bevolking voor dezelfde uitdaging. Haar motto is zelfs: “Als iedereen zou sjoelen dan zou nergens in de wereld oorlog zijn.”

Toch wilde Goedemorgen Nederland weten of voor de koning een gouden sjoelbak wordt neergezet. Nee dus, maar volgens Mensen zullen er wel meerdere bakken zijn met elk een eigen karakter. En de koning wordt zeker niet getrakteerd op de gewilligste bak. Nee, dat doen we niet in dit land, dat we het de monarch gemakkelijk maken om te scoren. Willem-Alexander moet gewoon z’n best doen, zoals ieder ander mens.

Lief was de reportage over de Koningsspelen, het feest voor basisscholen op de vrijdag voor Koningsdag. Een evenement met een educatief tintje: het draait om gezond bewegen, na een dito gezond gezamenlijk ontbijt. Verslaggeefster Annelies Geradts stond in Hoofddorp bij de school waar Willem-Alexander en Máxima in hoogst eigen persoon de Koningsspelen kwamen meemaken. En waar ook Kinderen voor Kinderen was, om een nieuw liedje te zingen over hoe blij je wordt van dansen. Een van de jonge artiesten vertelde dat hij al eens eerder had opgetreden voor de koning, dus deze keer iets minder zenuwachtig was. “Al blijft leuk om voor de koning te dansen.”

Super cool, die Nederlandse kindertjes. Zo vertelde later in het NOS journaal een meisje onbekommerd dat onze koningin zo lekker had geroken.

In de WNL-studio ging het net zo frank en vrij over de soepele heupen van de koningin, dat Máxima zo goed kan dansen, en dat het spijtig is dat de dochters de moves van de koning lijken te hebben geërfd. De ook aan tafel zittende burgemeester van Gouda - en voorzitter van de Oranjeverenigingen - Pieter Verhoeve hield hoop voor de toekomst. “Het kan nog komen,” zei hij over het danstalent van de jonge prinsessen.

De aanwezigheid van de burgervader leidde tot een fijne woordgrap: “Niets is veranderlijker dan het weer, maar een ding is zeker: er is vandaag honderd procent kans op lintjesregen.” Ook Verhoeve ging er na de uitzending twaalf uitreiken, waarover hij natuurlijk nog niets kon verklappen. Dat blijft toch een mooie traditie, dat een paar duizend mensen verrast worden met een eerbetoon, omdat ze zich belangeloos inzetten voor de samenleving. “Er zijn heel veel stille krachten in dit land, die de samenleving mee draaiende houden”, klonk het aan tafel.

Als het nut van Koningsdag is dat het saamhorigheidsgevoel een forse injectie krijgt, dan zette Goedemorgen Nederland met liefde de spuit. Sam Hoevenaar: “Het is niet modern om een echte grote Oranjeliefhebber te zijn, maar in deze tijden van polarisatie is ‘Oranje’ een interessante kans om mensen aan elkaar te verbinden.”

Zo simpel is het. Oranje hoedje op het hoofd, rood-wit-blauwe streepjes op de wangen en hup de straat op. Weer eens bewijzen dat gezelligheid een echt Nederlands woord is, met z’n allen.