TERUGLEZEN: Gezellig drukke Koningsdag 2024 rustig verlopen zonder noemenswaardige incidenten

met videoNederland kleurde volop oranje vandaag. Koning Willem-Alexander vierde zijn verjaardag in Emmen. Daar sprak prinses Amalia openhartig over haar tijd in Spanje. Door het hele land was het gezellig druk, al werd in sommige grote steden wel gewaarschuwd om bepaalde plekken vanwege de drukte te mijden. Het Rode Kruis heeft geen grote incidenten meegemaakt op deze rustig verlopen Koningsdag 2024. Om 21.00 uur hebben we dit liveblog gesloten.

  1. Tijdens de livestream van marteling Nederlander klinkt gejuich en gelach: ‘Steel van mij en zie wat er gebeurt’
    PREMIUM

    Tijdens de livestream van marteling Nederlan­der klinkt gejuich en gelach: ‘Steel van mij en zie wat er gebeurt’

    Het woord ‘dief’ in het voorhoofd gekerfd, enkele vingers geamputeerd. Via een videoverbinding op Facetime wordt de marteling van Nederlander Henri W. (37) in een loods in Antwerpen aangemoedigd. De dertien minuten durende horrorvideo die daarvan werd gemaakt, schokt woensdag alle aanwezigen in de Belgische rechtszaal. Vooral het gelach en gejuich van de opdrachtgevers-op-afstand.
  2. Niemand op je begrafenis? Ruth gaat naar uitvaarten van eenzame doden: ‘Ik hoop dat het mij niet gebeurt’
    PREMIUM

    Niemand op je begrafenis? Ruth gaat naar uitvaarten van eenzame doden: ‘Ik hoop dat het mij niet gebeurt’

    Ruth van Rossum komt op begrafenissen van mensen die helemaal niemand meer hebben. Ze schrijft een gedicht over de dode, zonder hem of haar gekend te hebben. Het zijn mensen die bij gebrek aan vrienden of familie door de gemeente worden begraven. Zo geeft Ruth toch een persoonlijk tintje aan de eenzame uitvaarten. ,,Oude rekeningen, brieven, fotoboeken. Daar moet ik het mee doen.”
    Den Haag