Koningsdag

Bezoek koninklijke familie aan Emmen afgelopen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag in Emmen, samen met de rest van de koninklijke familie. In de rest van het land zijn ook verschillende festiviteiten en vrijmarkten vanwege Koningsdag. NRC doet in dit blog verslag van alle feestelijkheden.

Vlagen met regen houden de koningsdagvierders niet tegen

Bezoek koninklijke familie aan Emmen afgelopen

Het bezoek van de koninklijke familie aan Emmen is na iets meer dan twee uur voorbij. Koning Willem-Alexander bedankte op het podium alle inwoners en iedereen die meehielp voor „een heel bijzondere Koningsdag”. Hij benadrukte dat de ‘lijstjes’ waarop Emmen als onaantrekkelijke gemeente wordt weggezet volgens hem niet kloppen. „Jullie hebben een zaadje geplant bij mij en zijn een deel van mijn hart geworden. Elke keer als ik weer in de provincie zal zijn, dan zeg ik: hier kom ik weg.” Hij verwees met dat laatste naar een nummer van de Emmense zanger Daniël Lohues.

Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen sprak van een geweldig feest. „Een van de familieleden zei onderweg tegen me: wat is het hier ontspannen en relaxed. Dat hebben we willen overdragen. (…) Vooral hoe je met elkaar omgaat. Laat dat een voorbeeld zijn voor heel Nederland.”

Het koninklijk gezin nam na iets meer dan twee uur afscheid van Emmen. Foto Sem van der Wal/ANP

Willem-Alexander is met ‘veel plezier’ in Emmen

Koning Willem-Alexander is onder de indruk van zijn dag in Emmen. Dat zei hij tegen een verslaggever van RTV Drenthe. „De warmte, de hartelijkheid. Ik denk dat de Drenthenaren en Emmenaren trots mogen zijn op wat ze hier neergezet hebben”. Tijdens de wandeling in Emmen kwam vaak voorbij dat de gemeente al jaren wordt genoemd als minst aantrekkelijke om te wonen. „Ik denk dat die lijstjes van geen kant kloppen”, zei de koning daarop. „Dit is zo’n fantastische plek om te wonen, te recreëeren. Emmen mag heel trots zijn op wat hier is.” Hij zei dat zijn gezin „met heel veel plezier” naar Drenthe is gekomen.

Koningin Máxima voegde daaraan toe dat ze veel mensen uit de cultuursector heeft gesproken vandaag. „Veel van hen kwamen oorspronkelijk niet uit Emmen. Maar ze zijn hier toch heen gekomen om de rust en inspiratie in de natuur te vinden.” Volgens haar is er „blijkbaar” iets heel magisch in Emmen.

Tegen de NOS zei prinses Amalia dat ze een „geweldige tijd” had tijdens haar studie in Madrid, ondanks de omstandigheden waardoor ze moest vertrekken. „Ik heb daar wel iets meer mijn vrijheid kunnen vinden dan hier mogelijk was.” Willem-Alexander was daarnaast blij dat het hele gezin samen was voor zijn verjaardag. „Met mijn eigen gezin mijn verjaardag vieren is het allerleukste dat je kunt meemaken.” Ook de andere dochters van het koninklijk paar woonden of waren het afgelopen jaar in het buitenland. Prinses Ariane studeert in Italië en prinses Alexia heeft een tussenjaar. Ze vertelde daarover dat ze afgelopen jaar veel heeft gereisd en veel culturen heeft leren kennen.

Koning Willem-Alexander is onder de indruk van Emmen. Foto Sem van der Wal/ANP

Verschillende versnaperingen op de route van de koninklijke familie

Leden van de koninklijke familie schudden veel handen op de route die voor hen is uitgestippeld. De koning kreeg op het ‘verjaardagsplein’ 720 tompouces voorgeschoteld, waarvan hij een deel uitdeelde aan omstanders die ook iets te vieren hadden. Een Emmense krokettenmaker langs de route maakte, speciaal voor prinses Máxima, kroketten in Argentijnse stijl. Prinses Amalia ging in gesprek met een paar Emmense studenten.

Koningin Máxima draagt vandaag een vlinderkroon, een verwijzing naar Emmen als ‘vlinderstad’. De stad kreeg die bijnaam dankzij de vlindertuin die in de jaren zestig in Dierenpark Emmen zijn deuren opendeed. Inmiddels is de dierentuin in Emmen verplaatst en is de oude plek omgebouwd tot een stadspark. Kunstenaars hebben zich gevestigd in de oude dierenverblijven, onder meer het Centrum Beeldende Kunst Emmen.

Eenmaal aangekomen op het cultuurplein, de locatie van de oude dierentuin, mochten de vorst en zijn familie iets tekenen op een doorzichtige ‘doedelmuur’.

Pro-Palestijnse actievoerders blokkeren Piet Heinkade in Amsterdam

Ongeveer dertig mensen blokkeren de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze zitten op de grond met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander. Dat meldt persbureau ANP. Er ontstond kort onrust nadat een bus met een groep Oranjefans strandde door de blokkade. Een aantal mensen raakten kort slaags met elkaar, maar zijn door de politie uit elkaar gehaald.

De politie was volgens ANP op de hoogte van de blokkade en laat deze vooralsnog toe. De demonstranten hadden zich zaterdagochtend verzameld bij het Centraal Station van Amsterdam en liepen vervolgens naar de Piet Heinkade, waar ze een kruising deels blokkeren.

Koning Willem-Alexander met het complete gezin in Emmen

Het hele koninklijke gezin is dit jaar compleet voor Koningsdag. Foto Ramon van Flymen

Koninklijke familie gearriveerd in Emmen

De koninklijke familie is gearriveerd in Emmen. Alle dochters van de vorst zijn dit jaar aanwezig. Prinses Alexia ontbrak vorig jaar omdat ze eindexamens had van haar studie in Wales. Prinses Ariane is dit jaar teruggekomen naar Nederland vanuit Italië, waar ze met haar studie is begonnen.

De menigte scandeerde ‘happy birthday’ toen de koninklijke familie burgemeester Eric van Oosterhout, commissaris van de koning Jetta Klijnsma en de Emmenaren begroette. De eerste selfies werden gemaakt met koningin Máxima, waarna de Bouke and the Elvismatters Band het verjaardagslied in het Engels inzette.

De koninklijke familie is in Emmen aangekomen. Foto Ramon van Flymen/ANP

Emmen warmt op voor de komst van het koningshuis

De straten van Emmen vullen zich langzaam met mensen die wachten op de koninklijke familie. Mensen die langs de route wonen, staan al buiten te wachten op hun met vlaggetjes versierde balkons. Een kaart met de route die de Oranjes zullen afleggen is hier te vinden.

Op het plein waar de koning straks moet verschijnen, verzamelt zich een aanzienlijke menigte, die wordt opgewarmd door een Elvis-imitator.

Foto Ramon van Flymen

Eerste toeschouwers staan al klaar in Emmen, felicitaties voor Willem-Alexander

Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) heeft koning Willem-Alexander op X gefeliciteerd met zijn verjaardag. Nederland wenst hij een „hele fijne en gezellige Koningsdag”.

Felicitaties zijn er ook vanuit Washington. In een verklaring wenst de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Nederlanders een fijne Koningsdag en feliciteert hij Willem-Alexander met zijn verjaardag. Blinken zegt dat de Verenigde Staten trots zijn op de band en vriendschap met Nederland. Al is die gedeelde geschiedenis niet „altijd perfect” geweest. Blinken refereert daarbij aan het slavernijverleden en complimenteert de manier waarop Nederland daar recent mee om is gegaan.

In Emmen zijn inmiddels de eerste Oranjefans al gespot langs de wandelroute van de koninklijke familie. Die gaat om 11 uur van start.

Gezocht: vrijwilliger bij het springkussen of om snoep uit te delen op Koningsdag

Nederland heeft 7 miljoen vrijwilligers. Zo’n 41 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder gaf in 2022 aan zich ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En tóch kampen organisaties als oranjeverenigingen met een tekort aan bestuursleden en handen.

Lees ook: Gezocht: vrijwilliger bij het springkussen of om snoep uit te delen op Koningsdag

Koningsnacht in Utrecht en Amsterdam in beeld

Draagvlak voor monarchie blijft stabiel, jongeren minder tevreden over koning

De steun voor de monarchie in Nederland is voor het vierde jaar op rij stabiel. Dat geldt ook voor het vertrouwen in koning Willem-Alexander. De monarchie kan nog wel op steun van een meerderheid van de Nederlanders rekenen, maar die steun is verminderd ten opzichte van de jaren voor de coronacrisis. Dat blijkt zaterdag uit de jaarlijkse NOS Koningsdag-enquête, die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O onder 1.015 personen.

Volgens de onderzoekers lijkt het draagvlak voor de monarchie door de affaires in de coronacrisis blijvende schade te hebben opgelopen. Ondervraagden noemden onder meer de vakantie in Griekenland van Willem-Alexander en zijn gezin tijdens een lockdown als een reden voor minder vertrouwen.

Ook de tevredenheid over de koning is sinds de coronacrisis structureel lager. Willem-Alexander krijgt in 2024 een 6,6 van de Nederlanders, vergelijkbaar met vorig jaar toen hij een 6,5 kreeg. In 2020 kon hij nog rekenen op een 7,7. Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar zijn minder tevreden over hoe hij zijn rol vervult: waar 51 procent vorig jaar nog vertrouwen in hem had, is dat dit jaar 41 procent. Ouderen van 55 jaar en ouder zijn met 47 procent bijna net zo tevreden over Willem-Alexander als een jaar eerder. Koningin Máxima blijft stabiel, met een 7,3.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de opening van de Koningsspelen. Het draagvlak voor de monarchie is sinds de coronacrisis gestabiliseerd. Foto Remko de Waal/ANP

Welkom in dit blog

Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn 57ste verjaardag. Dat doet hij in Emmen, samen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Vanaf 11.00 uur is dat bezoek te volgen. In Emmen staan thema’s als cultuur, innovatie en sport op het programma.

In de rest van het land wordt Koningsdag ook gevierd, onder meer met festivals, vrijmarkten en andere festiviteiten. In dit blog doet NRC verslag van deze dag.

Lees ook: Een koninklijk feestje kan Emmen goed gebruiken. Maar de kosten?