Direct naar artikelinhoud
De koninklijke familie is gearriveerd in Emmen voor KoningsdagBeeld Brunopress
LiveblogKoningsdag

Live Koningsdag: Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Door heel het land wordt vandaag Koningsdag gevierd. De koning en zijn gezin bezoeken Emmen. Volg in dit liveblog het laatste nieuws.

Live

  1. Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

    Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, was er geen sprake van grote incidenten. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag "zonder noemenswaardige incidenten". Wel was er sprake van enkele kleine voorvallen, zoals vechtpartijen. "Maar het is te vergelijken met een normale vrijdag- of zaterdagavond", zegt de woordvoerder.

    In de hoofdstad waren honderdduizenden mensen op de been. De gemeente riep mensen aan het einde van de middag op om de Westerstraat in het centrum te vermijden, omdat het er "erg druk" was.

    Ook Utrecht beleefde als vanouds een drukke editie van de feestdag. Meerdere evenementenlocaties raakten in de loop van de dag zo vol dat er niemand meer bij mocht. Dat gold onder meer voor Neude, Janskerkhof, Oudkerkhof en Stadhuisplein. De gemeente verwees feestvierders naar andere pleinen in de stad.

    Ook de politie in Utrecht had geen grote problemen te melden. Een woordvoerster zei zaterdagavond verder geen overzicht te hebben van de inzet die nodig was. (ANP)

    Koningsdag in Eindhoven.Beeld Charlotte Verhagen / DCI Media
  2. Rode Kruis ziet gezellige Koningsdag zonder grote incidenten

    De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben in de 120 plaatsen waar ze op Koningsdag zijn ingezet geen grote incidenten meegemaakt. "Het is een gezellige Koningsdag en het was ook een gezellige koningsnacht, we hoefden nergens op te schalen", laat een woordvoerder van de hulporganisatie weten.

    Het Rode Kruis zette in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Eindhoven tientallen vrijwilligers in om eerste hulp te bieden. Dat was slechts op kleine schaal nodig. Ook in veel kleinere plaatsen waren enkele hulpverleners uit voorzorg aanwezig.

    Bij grote evenementen is het weer altijd een factor om rekening mee te houden. Ook dat veroorzaakt geen problemen: de temperaturen schommelen tussen de 6 en de 15 graden, met hier en daar wat regenbuien. Onder die omstandigheden raken niet snel groepen mensen onderkoeld of oververhit. (ANP)

    Stratumseind in Eindhoven.Beeld Charlotte Verhagen / DCI Media
  3. Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

    Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.

    Koning Willem-Alexander wandelde samen met koningin Máxima en zijn dochters een route door Emmen. Ze begonnen op het Noorderplein en gingen daarna via de Hoofdstraat naar het Marktplein, het Rensenpark, het gemeentehuis, het skatepark en langs dierenpark Wildlands. De dag werd afgesloten bij het hoofdpodium op het Raadhuisplein.

    Vorig jaar was het koningspaar in Rotterdam. Daar kwamen naar schatting ongeveer 75.000 mensen op af. In 2022 was de koninklijke familie in Maastricht, waar zo'n 40.000 mensen bij waren. (ANP)

    Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima met hun dochters Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane tijdens Koningsdag 2024 in de binnenstad van Emmen.Beeld Brunopress
  4. Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

    Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid. "De koninklijke familie was volgens mij oprecht verwonderd over hoe mooi het hier is, hoe fijn het hier is en hoe relaxed de bevolking is", aldus Van Oosterhout.

    Aan het eind van het bezoek zei koning Willem-Alexander in een toespraak dat er niks klopte van de lijstjes en peilingen. "Hij had het over één lijstje waar we op een of andere manier onderaan staan", aldus Van Oosterhout, verwijzend naar het lijstje van aantrekkelijkste gemeentes. Na afloop sprak de burgemeester daar nog over met de koning. "De koning zei dat hij daar weinig van snapte."

    Naoberschap

    Volgens de burgemeester heeft Koningsdag geholpen om Emmen op de kaart te zetten, door de ontspannenheid van de bevolking en door 'naoberschap' te laten zien. "Als we dat over hebben kunnen dragen, niet alleen aan de koninklijke familie, maar ook aan al die kijkers op tv, dan kun je zien dat zo'n Koningsdag enorm helpt om Emmen in de etalage te zetten."

    Tijdens het koninklijke bezoek was er veel politie op de been in Emmen. De burgemeester zegt dat er bij de organisatie rekening is gehouden met "heel veel verschillende soorten scenario's". "Dat maakt het ook wel heel spannend", omdat de "beveiliging echt heel goed moest zijn", aldus Van Oosterhout. "De politie is daar heel goed op geprepareerd, en dat zie je ook wel terug in de aantallen." (ANP)

  5. Drukte in grote steden neemt toe

    n de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het "erg druk" is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

    Ook de gemeente Utrecht roept mensen op om verschillende plekken in het centrum van de stad te vermijden. "Het is vol op meerdere plekken zoals het Neude, Janskerkhof, Oudkerkhof en Stadhuisplein", waarschuwt de gemeente op X. Feestvierders wordt aangeraden naar andere locaties in de stad te gaan. "Voorkom dat je voor een afgesloten plein staat en ga bijvoorbeeld naar het Domplein, de Mariaplaats of de Waterstraat", zegt de gemeente. (ANP)

    \Prinses Ariane tijdens Koningsdag in Emmen. Beeld ANP
  6. Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

    Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

    Deze Koningsdag rijdt de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Er rijden naar de steden meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been. Amsterdam krijgt te maken met de grootste drukte. Naar verwachting reizen er 200.000 mensen met de trein naar de hoofdstad.

  7. Prinses Amalia vond in Spanje 'meer vrijheid' dan in Nederland

    Prinses Amalia heeft in het jaar dat ze in Spanje woonde "meer vrijheid kunnen vinden" dan in Nederland mogelijk was. De prinses vertelde op Koningsdag voor het eerst over haar tijd in Spanje. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid om bedreigingen in Nederland.

    Eerder deze maand kwam naar buiten dat Amalia een jaar in Madrid woonde, omdat ze in Nederland bedreigd werd. Inmiddels woont ze weer in Nederland. "Ik heb daar wel iets meer mijn vrijheid kunnen vinden dan hier mogelijk was", zei Amalia zaterdag in Emmen. De prinses heeft een fantastische tijd gehad in Spanje, ondanks het feit dat de verhuizing door bepaalde omstandigheden plaatsvond. De tijd in Spanje heeft "het leven hier weer enigszins mogelijk" gemaakt, aldus Amalia. "Ik ben blij weer terug te zijn."

    Koningin Máxima zei zaterdag dat Amalia een "zelfstandig meisje en heel slim" is, "dus ze kan het heel goed aan". De koningin gunde haar dochter "de vrijheid en vleugels die je een kind moet geven om zichzelf te ontwikkelen." Wel was er bij ieder vertrek sprake van een "traantje en een glimlach".

    ANP

    Prinses Amalia tijdens KoningsdagBeeld REUTERS
  8. Door het hele land wordt Koningsdag gevierd, bekijk hier de beelden

  9. De koninklijke familie is gearriveerd in Emmen. Er staat volop publiek langs de route en er worden voortdurend selfies gemaakt met de koning en de prinsessen. Zo ook met deze dames, wier missie slaagde toen de koning langskwam.

    Beeld Rianne Oosterom

    Onderweg krijgt het gezelschap ook volop cadeaus aangereikt. Die worden door leden van de scouting verzameld in elektrische bakfietsen, ziet verslaggever Rianne Oosterom. "Er zit van alles tussen. Tekeningen, schilderijen, maar ook Drentse lekkernijen zoals droge worst."

    Het meeste zal belanden in het archief van het koninklijk huis. Alles wat bederfelijk is wordt verdeeld onder medewerkers van de dienst Koninklijk Huis.

    Scouts verzamelen de cadeaus in elektrische bakfietsenBeeld Rianne Oosterom

    Redactie

  10. Pro-Palestijnse activisten blokkeren weg in Amsterdam

    Zo'n dertig actievoerders blokkeren de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze zitten op de grond op de weg met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander.

    De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend in de regen nabij het Centraal Station en liepen vanaf daar naar de Piet Heinkade waar ze ter hoogte van Pakhuis de Zwijger een kruispunt deels blokkeren, richting centrum. Ze schreeuwen leuzen als 'from the river to the sea' en 'not my leader not my king'.

    De politie bleek op de hoogte van de actie en laat deze vooralsnog toe.

    ANP

  11. Florian (11) en Noa (12) mogen bloemen geven. 'Supergaaf!'

    Florian (11) en Noa (12) mogen vandaag bloemen geven aan de koninklijke familie, als prins en prinses carnaval uit een dorp in de buurt van Emmen. "Supergaaf", vinden ze. Noa is fan van prinses Alexia, omdat ze zo gezellig lijkt. Florian heeft meer met Amalia, maar eigenlijk vinden de twee alles rondom het koningshuis 'supergezellig'.

    Florian (11) en Noa (12), mogen bloemen geven aan de koninklijke familie. Koningsdag EmmenBeeld Rianne Oosterom

    Toen Florian en Noa van hun ouders hoorden dat ze dit mochten doen, waren ze 'uitzinnig'. Noa: "Zo'n kans krijg je nooit meer."

    De twee zijn niet de enige kinderen die bloemen mogen geven, er staan veel meer kinderen klaar met een bosje in hun handen. Er is een begeleider bij om de zenuwen een beetje in toom te houden.

    Rianne Oosterom/Redactie 

  12. Ook Duitse belangstelling voor Koningsdag

    Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

    Vanaf station Emmen loopt een lange stoet bezoekers richting het centrum. Veel mensen hebben zich uitgedost in oranje kleding of hebben Nederlandse vlaggen bij zich.

    Rond 11.00 uur worden de jarige koning en zijn gezin verwacht op het Noorderplein. Via de Hoofdstraat wandelt de familie naar het Marktplein, het Rensenpark, het gemeentehuis, het skatepark en langs dierenpark Wildlands. De dag wordt afgesloten bij het hoofdpodium op het Raadhuisplein.

    In Emmen worden vandaag ook veel Duitsers verwacht, zoals deze uitbundig geklede dames. 

    Beeld Rianne Oosterom
  13. Koninklijk gezin weer compleet bij Koningsdag in Emmen

    Het koninklijk gezin is zaterdag weer compleet tijdens de viering van Koningsdag in Emmen. Ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

    De 18-jarige Alexia was vorig jaar niet bij de viering van Koningsdag in Rotterdam, omdat zij die week eindexamens had. Ariane, die afgelopen zomer aan het United World College Adriatic in Triëst is begonnen, zit in haar eerste jaar en heeft dus nog geen examens.

  14. 'Een president, daar moet ik niet aan denken'

    De inwoners van Emmen bereiden zich voor op de komst van de koninklijke familie. Overal hangen vlaggetjes en de eerste Oranjefans lopen richting de route. Zo ook José Hageman (73). "Ik vind het heel goed dat de koning onze kant op komt, want onze stad wordt ook wel de minst leuke van Nederland genoemd. Maar dat valt wel mee allemaal hoor."

    Hageman is groot fan van het koningshuis, en het doet haar dan ook verdriet dat de populariteit van de koning daalt. "Ik vind het zó enig, zó leuk! Een president, daar moet ik niet aan denken."

    José Hageman uit Emmen kijkt enorm uit naar het bezoek van de koninklijke familieBeeld Rianne Oosterom

    Rianne Oosterom

  15. Zo vind je de pareltjes op de vrijmarkt

    De droom is vaak mooier dan de realiteit. Toch gaan kunstkenners op Koningsdag weer vroeg op pad om verborgen pareltjes te scoren. ‘Het is onoverzichtelijk, daarom is de kans nergens groter dan op een vrijmarkt.’

    De wekker van Jeroen Zoetmulder staat zaterdag op half vijf. Zijn jachtgebied: Heemskerk, Castricum, Krommenie, in die volgorde. “Op een schilderij staat bovendien een naam of signatuur. Die kun je googelen. In een ring zie je vaak een merkje waaruit je iets kunt opmaken. Bij glas moet je altijd kijken naar gebruikssporen. Van een fles die duizenden keren over tafel is gegaan, is het aannemelijk dat je sporen ziet die een leek als beschadigingen opvat. Maar ze zijn juist een teken van oudheid. Antiek Delfts aardewerk heeft kleine butsjes aan de randen, doordat ijzerdeeltjes uit de klei uitzetten in de oven.”

    Lees hier verder

    Drukte op de vrijmarkt in UtrechtBeeld ANP
  16. Het jaar van de Oranjes

    Wat voor jaar heeft het koninklijke kerngezin achter de rug? Lees het in deze royal roundup.

    Prinses Ariane, prinses Amalia, koning Willem-Alexander, koningin Maxima, hond Mambo en prinses Alexia op het Zuiderstrand tijdens de traditionele fotosessie van de koninklijke familie.Beeld ANP / ANP
  17. Koning Willem-Alexander en gezin vieren Koningsdag in Emmen

    Koning Willem-Alexander viert zijn 57e verjaardag samen met koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane in Emmen. Het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie lopen op Koningsdag een route door de stad in de provincie Drenthe, waarbij thema's als cultuur, innovatie en sport aan bod komen. De wandeling begint om 11.00 uur, in dit liveblog doen we verslag van het bezoek van de koning.

    Tijdens de wandeltocht wordt gefocust op de ambities van Emmen, aldus de gemeente. Omdat Drenthe naar eigen zeggen dé fietsprovincie van Nederland is, worden Willem-Alexander en zijn familie door een peloton wielrenners naar het startpunt begeleid: het Noorderplein. Dit wordt gezien als het oude centrum. De route loopt van oud naar nieuw.

    Het gezelschap gaat van het Noorderplein via de Hoofdstraat naar het Marktplein. Vervolgens lopen het gezin en andere leden van de koninklijke familie via de Hoofdstraat naar de ingang van het Rensenpark en via het Kerkplein richting het gemeentehuis. Tot slot loopt het gezelschap via het skatepark en dierentuin WILDLANDS naar het Raadhuisplein, waar het bezoek wordt afgesloten op het hoofdpodium. Zoals gebruikelijk stopt het gezelschap op diverse plaatsen langs de wandelroute.

    De Nederlandse vlag hangt uit voor Koningsdag. Beeld ANP

    Tijdens de wandeling komen de koning en zijn familieleden langs negen pleinen, waar telkens een ander thema aan bod komt. Zo wordt op het 'dansplein' voor de koninklijke familie gedanst, worden op het 'innovatieplein' innovaties op het gebied van circulaire plastics getoond en worden op het 'sportplein' sporten beoefend zoals sjoelen.

  18. Koningsdag verloopt wisselend, met zon en hagel en onweer

    Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer. Dat verwacht Weeronline.

    Op de meeste plaatsen is het in de ochtend bewolkt. Vanuit het zuiden trekt een licht regengebied over het land. Vooral in het westen valt enige tijd regen. In de vroege ochtend is het 5 tot 8 graden, maar eind van de ochtend loopt dat op naar 9 tot 14 graden. Eind van de ochtend is het op veel plaatsen droog.

    Zaterdagmiddag is er een mengeling van zon en stapelwolken. In de middag stijgt de kans op wat buien, maar volgens Weeronline blijft het vaker droog dan dat het regent. Plaatselijk kan een bui wel pittig zijn, met hagel, onweer en windvlagen. Dat dan vooral in het oosten en noordoosten van het land.

  19. Grote drukte in steden tijdens Koningsnacht

    In de grote steden is afgelopen nacht volop Koningsnacht gevierd. In veel steden riep de gemeente op niet meer te komen door grote drukte. In Utrecht begon op vrijdagavond traditiegetrouw de vrijmarkt.

    Volop feesten overdag
    Op diverse plekken in het land worden zaterdag traditiegetrouw grote feesten georganiseerd ter ere van Koningsdag. Radio 538 viert in Breda een jubileum: het station viert voor de dertigste keer het Koningsdagfeest.

    Alle 40.000 kaarten voor het evenement op het Chasséveld in Breda waren half maart al de deur uit. Feestgangers kunnen optredens van onder anderen Davina Michelle, Guus Meeuwis, Marco Schuitmaker, Miss Montreal, Snelle en Tino Martin verwachten. Ook Chef'Special, DI-RECT, Krezip, Racoon, Son Mieux en Suzan & Freek zijn van de partij. In het verleden was het feest van 538 elf jaar lang op het Museumplein in Amsterdam.

    In de hoofdstad én in Groningen en Rotterdam vindt nu Kingsland plaats, waar vorig jaar bij elkaar zo'n 100.000 mensen op afkwamen. Grote dj-namen als Martin Garrix en Nicky Romero draaien in Amsterdam en in Groningen treden onder anderen Kraantje Pappie en Kris Kross Amsterdam op. Rotterdam heeft FLEMMING, Oliver Heldens en Tabitha op de line-up.

    Op het festivalterrein Strandpark Aquabest bij het Brabantse Best worden 50.000 mensen verwacht voor Supersized Kingsday Festival. Talloze dj's draaien hier op de in totaal zeven verschillende podia.

    De jaarlijkse vrijmarkt in het centrum van Utrecht. Traditioneel worden op de avond voor Koningsdag tweedehands spullen aangeboden in de Domstad. Beeld ANP
    Beeld ANP
    Beeld ANP
    Te drukke binnenstad in Apeldoorn tijdens koningsnacht. De gemeente liet via borden weten dat het Caterplein en de Kapelstraat te vol waren.Beeld Luciano De Graaf
    Grote drukte in Apeldoorn tijdens koningsnachtBeeld Luciano De Graaf