Terug naar de krant

Draagvlak voor monarchie blijft stabiel, jongeren minder tevreden over koning

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

De steun voor de monarchie in Nederland is voor het vierde jaar op rij stabiel. Dat geldt ook voor het vertrouwen in koning Willem-Alexander. De monarchie kan nog wel op steun van een meerderheid van de Nederlanders rekenen, maar die steun is verminderd ten opzichte van de jaren voor de coronacrisis. Dat blijkt zaterdag uit de jaarlijkse NOS Koningsdag-enquête, die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O onder 1.015 personen.

Volgens de onderzoekers lijkt het draagvlak voor de monarchie door de affaires in de coronacrisis blijvende schade te hebben opgelopen. Ondervraagden noemden onder meer de vakantie in Griekenland van Willem-Alexander en zijn gezin tijdens een lockdown als een reden voor minder vertrouwen.

Ook de tevredenheid over de koning is sinds de coronacrisis structureel lager. Willem-Alexander krijgt in 2024 een 6,6 van de Nederlanders, vergelijkbaar met vorig jaar toen hij een 6,5 kreeg. In 2020 kon hij nog rekenen op een 7,7. Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar zijn minder tevreden over hoe hij zijn rol vervult: waar 51 procent vorig jaar nog vertrouwen in hem had, is dat dit jaar 41 procent. Ouderen van 55 jaar en ouder zijn met 47 procent bijna net zo tevreden over Willem-Alexander als een jaar eerder. Koningin Máxima blijft stabiel, met een 7,3.

Lees ook Koninklijke familie gearriveerd in Emmen
Bezoek koninklijke familie aan Emmen afgelopen

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in