RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
RTL Nieuwspanel

Máxima blijft favoriete royal van Nederlanders, jongeren positiever over Amalia

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Amalia tijdens de vorige Koningsdag in Rotterdam. Beeld © Editorial / ANP

Zo'n tweederde van de Nederlanders geeft aan vertrouwen te hebben in het koningspaar. Máxima scoort het hoogst: 69 procent van de ondervraagden van het RTL Nieuwspanel spreekt hun vertrouwen uit in de koningin. Koning Willem-Alexander, die vandaag zijn 57ste verjaardag viert, moet het doen met iets minder vertrouwen: 65 procent.

Koningin Máxima is daarmee ook het populairst van de hele koninklijke familie. Al komt haar dochter en troonopvolgster prinses Amalia dicht bij het koninklijk paar in de buurt. 

De 20-jarige Amalia kan rekenen op het vertrouwen van zo'n 63 procent van de Nederlanders. Opvallend bij haar is dat het vertrouwen in haar afneemt naarmate de leeftijd van de ondervraagden toeneemt. In de jongste categorie van mensen tussen de 18 en 35 jaar ligt het vertrouwen op 68 procent. Bij mensen van 66 of ouder neemt dat aandeel af tot 60 procent.

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia woonde en studeerde na bedreigingen een jaar in Madrid

Koning Willem-Alexander heeft het vertrouwen dat mensen in hem hebben vooral te danken aan hoe hij ons land vertegenwoordigt in het buitenland. Ruim driekwart vindt dat hij die rol goed op zich neemt. Vooral ouderen zijn die mening toegedaan. Een panellid schrijft: "Hij zorgt voor een goede en gerespecteerde vertegenwoordiging van Nederland in de wereld." Een ander is vooral te spreken over de 'vele kennis' die de koning bezit. 

Mensen zijn minder te spreken over de verbindende rol van de koning, slechts 54 procent vindt dat hij Nederlanders met elkaar weet te verbinden. 

Bedreigingen Amalia

Prinses Amalia is onder meer geliefd vanwege haar uitstraling. Zo schrijft een panellid: "Ze oogt betrokken en geïnteresseerd." Een ander is vooral onder de indruk hoe de kroonprinses 'zich staande houdt na alles wat er is gebeurd'. Amalia moest onderduiken na bedreigingen en woonde een jaar lang daarom in Spanje.

Een op de tien ondervraagden onder de 35 jaar bestempelt Amalia zelfs als favoriete royal.

Koningin Máxima wordt het vaakst genoemd als favoriet, zij staat bij een op de vier Nederlanders bovenaan. Ruim de helft noemt haar zelfs als wordt gevraagd om een top drie samen te stellen. 

Over de koningin schrijven panelleden dat ze het vooral waarderen hoe erg zij zich inzet voor goede doelen en organisaties. Iemand schrijft: "Met haar verschijning, empathie en kennis is zij een prachtig symbool voor de koninklijke familie."

Koningsdag populair

De verjaardag van de koning als nationaal volksfeest blijft populair. Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan op de een of andere manier Koningsdag te vieren. Velen doen dat door de vrijmarkt te bezoeken of een oranje tompouce te eten. Vooral jongeren bezoeken een festival of evenement ter ere van Koningsdag.

Toch geeft ook bijna een op de vijf Nederlanders aan niet zo veel met de feestdag te hebben, bijvoorbeeld vanwege de drukte of overlast die het met zich meebrengt. 

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd op 22 t/m 25 april onder bijna 21.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!

Bekijk ook: Foto's en handjes schudden, eerste staatsbanket voor prinses Amalia

01:04
Het was een nieuwe ervaring voor de prinses, zij mocht voor het eerst aanschuiven bij een staatsbanket.