Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Het Amsterdam van uitgever en Republikein Floris Müller: ‘Café Marcella is perfect voor een ontspannen zomerdag aan het water’

Floris Müller.Beeld Koosje Koolbergen

Journalist en uitgever Floris Müller (44) is voorzitter van Republiek, het vroegere Republikeins Genootschap. Hij kan uren in Waterstones struinen en zit het liefst op het terras bij Flore of Café Marcella.

Buurt

“Ik woon op de mooiste vierkante meters van Amsterdam, in de Utrechtsestraat. Toen ik twaalf jaar geleden van Oud-West naar hier verhuisde, werd ik op slag verliefd op de buurt. Er zitten nog veel kleine zelfstandige zaken, zoals een kaaswinkel, slager en een boekwinkel. Ook is alles om de hoek: vanuit mijn huis ben ik in drie stappen bij de Amstel en in tien stappen in het Rijksmuseum en op het Leidseplein. Ik heb in grote buitenlandse steden gewoond en ook in dorpen. Maar mijn buurt voelt als een heel klein dorp. Ik loop bij mijn buurvrouw naar binnen alsof het mijn eigen huis is, iedereen herkent en kent elkaar. Het dorp houdt op bij de Vijzelgracht, waar weer een nieuw dorp begint.”

Café

Café Marcella op het Amstelveld is perfect voor een ontspannen zomerdag aan het water, met een glas crémant op het terras. De lunchkaart is geweldig. Fitz’s Bar is ook een van mijn favorieten. De bar straalt iets intiems uit en de ligging aan het Oosterpark zorgt voor een rustgevende sfeer. Ook belangrijk: ze hebben een whiskymenu waar je u tegen zegt.”

Beste plek om te sporten

“Samen met een goede vriend ren ik twee keer per week in het Vondelpark. We ­leggen altijd drie rondjes af. Het sporten begint net na de kerst, wanneer het gevoel opkomt: nu moeten we echt beginnen. We blijven rennen tot september of oktober, daarna krijgen we er wel genoeg van. In het begin ben ik na een half rondje al hijgend in de struiken te vinden, maar gaandeweg gaat het steeds beter.”

Dit kan veel beter

“Het Paleis op de Dam vind ik bijzonder. Waar ter wereld heb je zo’n gigantisch gebouw dat oorspronkelijk bedoeld is voor de burgerij? Het is een symbool van de macht van de Amsterdammers. Het is jammer dat het in handen is van de Koninklijke familie. Het gebouw wordt nauwelijks gebruikt, is donker en onbewoond. Maak het Paleis op de Dam een stadhuis van Amsterdam, een plek die wordt gebruikt om belangrijke gebeurtenissen te vieren en niet als slaapplek voor één familie. Dat zou een mooi gebaar zijn van de Oranjes.”

Standbeeld

“Het is tijdelijk weggehaald na een aanrijding, maar Het Lieverdje op het Spui. Ik denk niet dat er ergens ter wereld een standbeeld is dat zo vaak beklad en in brand gestoken is en waar tegenaan wordt geplast. Het is echt een standbeeld in gebruik, zou je kunnen zeggen. Het symboliseert op die manier de levendigheid van Amsterdam.”

Koningsdag

“Op Koningsdag sluit ik me niet af van feestvierend Amsterdam door mijn gordijnen te sluiten of watten in mijn oren te stoppen, integendeel. Met de Republiek demonstreren we altijd op de plek waar de koning een bezoek brengt. Daarna keer ik terug naar Amsterdam en geniet ik, net als vele anderen, van de zon en een biertje in de binnenstad.”

Rialto De Pijp.Beeld Angela Baas

Bioscoop

“Met een vriendin ga ik eens per twee of drie weken naar de film. We wisselen af tussen kaskrakers en culturele films. Vooral Rialto in De Pijp spreekt me enorm aan: een kleinschalige bioscoop met een breed aanbod, waaronder de meest vage films die je kunt bedenken. Een paar jaar geleden is het prachtig opgeknapt. Leuk aan zo’n filmhuis is ook dat je altijd je drankje mee kunt nemen in de zaal.”

Restaurant

Restaurant Flore in Hotel de l’Europe op de Nieuwe Doelenstraat staat voor mij absoluut op nummer één. Het restaurant biedt een subliem uitzicht op de Amstel en de keuken maakt voornamelijk gebruik van lokale producten. Een gerecht dat me altijd bijblijft, is de zalmfilet geserveerd met kleine stukjes courgette en een heerlijke jus. Je maakt me niet gelukkiger dan met een bord van dat op het terras.”

Winkel

“Ik kan uren doorbrengen in Waterstones op de Kalverstraat of een paar stappen ­verder bij Athenaeum Boekhandel op het Spui. Geweldig om daar rond te neuzen in boeken en tijdschriften en te ontdekken wat er allemaal is verschenen. Het vernieuwende aanbod maakt dat ik steeds terugkom.”

Waterstones.Beeld Angela Baas

Monument

“Het Namenmonument vind ik buitengewoon indrukwekkend. Het zijn zoveel namen, zoveel Amsterdammers. Het is moeilijk voor te stellen dat in slechts een paar jaar zo’n groot aantal mensen uit Amsterdam is weggevoerd. Het monument tekent de enorme impact van de Holocaust op de stad.”

Nationaal Holocaust Namenmonument.Beeld Angela Baas

Beste plek om te relaxen

“Met mijn boot – een houten boot uit de jaren zestig – heb ik een soort tuin die zich uitstrekt tot de stadsgrenzen en zelfs verder. Het is altijd rustig op het water, vooral in de vroege ochtenduren. Als ik in de zomer wakker word, spring ik direct op mijn bootje en vaar ik de Amstel op. Ook neem ik vaak vrienden mee en borrelen we op het water. Als je Amsterdam niet vanaf het water ervaart, krijg je niet de beleving van de stad zoals die echt is. Een bootje staat voor totale vrijheid midden in een drukke stad. Het is de mooiste aankoop die ik hier heb gedaan.”

Speciaalzaak

“Ik haal mijn brood en kaas bij Zuivelhoeve by Tromp op de Utrechtsestraat. Elke week importeren ze vers brood uit Frankrijk, en eerlijk gezegd: lekkerder dan dat wordt het niet. Voordat ik op mijn bootje stap, haal ik hier ook altijd nog even ­Franse kaasjes.”

Zuivelhoeve by Tromp op de Utrechtsestraat/Beeld Angela Baas