Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Koningsdag 2024 in Amsterdam: dit moet je weten

Wordt het mooi weer tijdens Koningsdag 2024 in Amsterdam?Beeld Dingena Mol

Amsterdam maakt zich klaar voor een dag vol festiviteiten en oranjegekte. Dit moet je weten voordat je de stad in trekt op Koningsdag 2024.

Blijf 24/7 op de hoogte

Download onze app voor Android of iPhone en volg de aanloop naar Koningsdag in Amsterdam op de voet. Zet meldingen aan in het menu om de laatste updates als eerste te ontvangen. 

Koningsdag 2024: feesten en festivals

Door heel Amsterdam staan weer podia, worden activiteiten georganiseerd en de bontste feesten gegeven. Dit zijn de grootste evenementen:

Op het Amstelveld, Leidseplein, de Nieuwmarkt en het Rembrandtplein, Het Spui, de Reguliersdwarsstraat en het Marie Heinekenplein kan iedereen zoals vanouds gratis terecht. Uiteraard mag de Jordaan niet ontbreken. Zo organiseert café Thijssen haar jaarlijkse feest ‘King Loesoe’ met een podium op de Lindengracht. En ook op de Noordermarkt of in de Westerstraat (bij de ongetwijfeld weer spectaculaire gevel van de Blaffende Vis) zijn feestgangers dit jaar weer aan het juiste adres voor een overvloed aan bier en muziek.

Uiteraard strijkt er voor de gelegenheid ook een overvloed aan festivals neer in de stad, waaronder Oranjebloesem in het Olympisch Stadion, Loveland van Oranje in het Meerpark, Cartel Kingsday in de WesterUnie en Kingsland in de RAI. Sommige festivals zijn officieel al uitverkocht, maar er zijn vaak nog wel kaarten beschikbaar via doorverkoopplatforms.

Het weer tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag moeten feestvierders in Amsterdam rekening houden met wisselvallig weer. Vroege vogels op Koningsdag moeten rekening houden met lage temperaturen. De temperatuur ligt in de middag op zo’n 14 graden in de Kop van Noord-Holland tot 16 graden in de rest van het land. Amsterdammers kunnen rekening houden met droge perioden met soms zon, maar vanuit het zuiden stijgt de kans op buien. In de loop van de middag komt het verspreid over het land tot buien en lokaal kan een bui dus stevig uitpakken, voorspelt het weerbureau.

Ontdek vrijmarkten in Amsterdam

Van het Vondelpark tot Plein ’40-’45, het NDSM-terrein of het Rembrandtplein; op Koningsdag worden er in Amsterdam talloze vrijmarkten georganiseerd. Iedereen is vanaf 6.00 uur tot 20.00 uur welkom en mag verkopen wat hij wil, op levende dieren en alcohol na. Een vergunning is niet nodig.

Wil je eten verkopen? Dat kan, maar dan moet je wel geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel als handelaar in deze branche. Een aantal locaties zijn aangewezen als zogeheten ‘kindervrijmarktgebieden’. Op deze plekken mogen alleen kinderen tot 16 jaar hun spullen verkopen. Naast de meeste parken van Amsterdam, zijn ook het Amstelveld, de Van der Pekstraat en het NDSM-plein aangewezen als kindervrijmarktgebieden.

Voor de vrijmarktspullen die onverhoopt achterblijven, zijn er containers. Op die manier hoopt de gemeente de producten een ‘tweede leven’ te bieden, en te voorkomen dat de spullen op straat belanden. Alle regels, locaties en informatie over de vrijmarkten en inlevercontainers zijn hier te vinden.

Eten en alcoholregels op Koningsdag

De afgelopen twee jaar was het al zo en ook in 2024 is het tussen 6.00 uur en middernacht op 27 april niet toegestaan om meer dan één stuk alcohol per persoon te kopen. Een krat of sixpack geldt daarbij als meerdere stuks en mag daarom niet worden aangeschaft.

De gemeente adviseert bezoekers van Koningsdag über­haupt maar met maximaal één stuk alcohol over straat te gaan, ook als het van huis meegebrachte versnaperingen betreft. Winkels in stadsdeel Centrum krijgen te maken met aanvullende maatregelen. Zij mogen bijvoorbeeld geen gekoelde alcoholische dranken verkopen, noch deze producten op straat aanbieden. De maatregelen worden volgens de gemeente genomen, omdat overmatig alcoholgebruik in eerdere jaren voor ‘veiligheidsrisico’s en problemen’ heeft gezorgd.

Reizen in Amsterdam tijdens Koningsdag 2024

Vanwege alle festiviteiten wordt zoals gebruikelijk topdrukte verwacht in Amsterdam. Hoe kom je toch op de plaats van bestemming? Naast fietsen en rondstruinen, is het openbaar vervoer de handigste manier om van A naar B te komen. De NS rijdt volgens de Oranjedienstregeling; dat betekent dat er langere en extra treinen rijden. Lees het volledige overzicht: zo kom je van A naar B tijdens Koningsdag in Amsterdam 2024.

Goed om te weten: de stations RAI en Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten vanwege veiligheidsoverwegingen, station Amstelveenseweg is vanaf 18.00 uur dicht. Ook station Europaplein gaat vanaf 18.00 uur dicht. De NS adviseert om te reizen via de stations Amstel en Zuid.

Wil je je tas opbergen? Hou er dan rekening mee dat de bagagekluizen op CS zijn gesloten. En een biertje mee in de trein? Officieel mag dat niet: alcohol meenemen naar het station of in de trein is verboden op Koningsdag. De winkels op het station verkopen ook geen alcohol.

Binnen Amsterdam kun je reizen met bus, metro of tram. Vanaf Koningsnacht rijdt het GVB met een aangepaste dienstregeling. Diverse trams en nachtbussen rijden om vanwege de voorbereidingen van de festiviteiten een dag later.

Zo worden tram 2 en tram 12 op vrijdag 26 april vanaf 18.30 uur omgeleid. Vanaf het Leidseplein via de Hobbemastraat, Stadhouderskade, Leidsebosje, Marnixstraat, Rozengracht, Westermarkt, Raadhuisstraat en Nieuwezijds Voorburgwal naar het Centraal Station. De wijzigingen check je hier. De veerponten varen wel volgens de normale dienstregeling.

De ponten over het IJ varen de zaterdagdienstregeling, wat betekent dat de pont tussen Pontsteiger en Distelweg en tussen Sporenburg en Zeeburgereiland niet varen. De pont tussen Centraal Station en NDSM en de Buiksloterpont varen de hele nacht door met een extra pont.

Waar vind je toiletten op Koningsdag?

De gemeente Amsterdam schaalt ook dit jaar weer op en schrijft dat er ‘veel extra toiletten’ geplaatst worden op Koningsdag. Voor wie op zoek is naar een sanitaire stop: er zullen meer dan 350 wc’s beschikbaar zijn. Volgens de gemeente is er daarmee ‘genoeg plek’. Vorig jaar werden er 325 toiletten geplaatst. Handige tip: check hier waar je de dichtstbijzijnde wc in de binnenstad kunt vinden.

Koningsdag in Amsterdam betekent 4 miljoen liter plas. Wat betekent dat voor de stad? Een onderzoek naar de nationale feestdag van ophouden en wildplassen.