Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Zo kom je van A naar B tijdens Koningsdag in Amsterdam 2024

Op 27 april viert Amsterdam Koningsdag en dan zal het druk worden in de stad. Hoe kom je van A naar B? Het advies: laat de auto thuis, maak gebruik van het openbaar vervoer en hou rekening met aangepaste routes. Lees in dit overzicht waar je nog meer rekening mee moet houden.

De NS rijdt vanwege Koningsdag een speciale oranjedienstregeling.Beeld Ramon van Flymen/ANP

Openbaar vervoer in Amsterdam tijdens Koningsdag

Naast fietsen (voor zover de drukte dat toelaat) en rondstruinen, is het openbaar vervoer de makkelijkste manier om van hot naar her te komen tijdens Koningsdag. Metro’s rijden met een aangepaste dienstregeling en er gelden aangepaste openingstijden voor de metrostations, zo meldt het GVB. Station RAI is de hele dag gesloten; hier stopt de metro ook niet. Stations Europaplein en Amstelveenseweg gaan om 18.00 uur dicht voor vertrekkende reizigers. Voor aankomende reizigers is alleen de Zuidingang geopend. Reizigers worden geadviseerd via Station Zuid te reizen.

Ook bussen en trams rijden met een aangepaste dienstregeling, meldt het GVB. Voor sommige bussen en trams geldt een aangepaste route. Kijk hier voor een overzicht van alle aangepaste routes.

De veerponten varen volgens een de zaterdagdienstregeling.

Met de trein naar Amsterdam op Koningsdag

Je kunt op 27 april met de trein van en naar Amsterdam reizen. De NS rijdt vanwege Koningsdag een speciale oranjedienstregeling. De vervoerder zet langere en soms extra treinen in om feestvierders naar grote steden te brengen.

Let op: op station Amsterdam Centraal is de westelijke entree aan de centrumzijde gesloten, vanwege werkzaamheden.

Hou rekening met grote drukte: er komen naar verwachting zo’n 200.000 mensen naar Amsterdam. Om de veiligheid te waarborgen geldt daarom een verbod op het meenemen van alcohol naar het station of in de trein. Het alcoholverbod geldt van woensdagavond 26 april om 19.00 uur tot vrijdagochtend 28 april om 07.00 uur. Ook zijn stations RAI en Science Park de hele dag gesloten. Reizigers worden geadviseerd om te reizen via station Amsterdam Zuid en Amsterdam Amstel.

Voor bezoekers heeft de Gemeente Amsterdam tips op een rij gezet over de dichtstbijzijnde stations bij de grote evenementen.

Met de auto of taxi de Amsterdamse binnenstad in?

Met de auto de Amsterdamse binnenstad in? Vergeet het maar: bijna het hele centrum wordt afgesloten voor auto’s, inclusief taxi’s. Het gaat grofweg om het gebied binnen de s100, zoals aangegeven op deze kaart. De Westerdoksdijk, Houtmankade, Michiel de Ruijterkade (incl. tunnel), Piet Heinkade, Haarlemmerhouttuinen, Nassaukade, Stadhouderskade, Amstel en Valkenburgerstraat zijn wel open.

Wie het centrum van Amsterdam per se met de auto wil bereiken, kan via de IJtunnel de stad in. Aan het einde van de tunnel moeten alle gebruikers rechts afslaan richting de Prins Hendrikkade.

Ook buiten het centrum zijn enkele wegen afgesloten voor autoverkeer. Er staan afzettingen bij de Bredeweg, bij Sportpark Middenmeer en Sciencepark, het Stadionplein, de Wielingenstraat, bij de RAI en de Apollolaan.

Parkeren in Amsterdam is op 27 april gratis, behalve op P+R locaties en in parkeergarages. Parkeergarages IJdok, Byzantium, Oosterdokseiland en P1 Prins Hendrikkade blijven bereikbaar. Parkeergarage Europarking aan de Marnixstraat is bereikbaar via de De Clercqstraat/Marnixstraat en parkeergarage Stadhuis/Muziektheater vanaf het Mr. Visserplein.

Met de boot naar Amsterdam op Koningsdag

Misschien wel de gezelligste manier om van punt A naar punt B te komen tijdens Koningsdag: de boot. Als je Koningsdag wilt vieren op water, denk er dan aan dat je een vignet nodig hebt. Het bestellen van een vignet kan hier. Verder wordt gevraagd om rekening te houden met de buurt en daarom geen geluidsoverlast te veroorzaken. Varen met een slok op mag ook niet.

Check van tevoren goed waar je wel en niet kunt varen: op sommige plekken geldt een invaarverbod of is er sprake van een vaarwegstremming, die soms al geldt vanaf 18.00 uur op woensdag 26 april. Op het water in de binnenstad geldt dit jaar overal eenrichtingsverkeer. Tevens zijn er op Koningsdag enkele bruggen die tussen bepaalde tijdstippen niet bediend worden. Alle regels die van kracht zijn op het water staan hier.

Dossier Koningsdag in Amsterdam

Het laatste nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen over Koningsdag volg je in ons dossier Koningsdag in Amsterdam 2024.