Terug naar de krant

NRC Haagse Zaken

Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van Guus Valk.

za - 27 april 2024
Tom-Jan Meeus over het gevaar van duidelijke taal

Tom-Jan Meeus over het gevaar van duidelijke taal

Leeslijst podcast NRC Haagse Zaken

De opkomst van Pim Fortuyn in 2002 heeft de Nederlandse politiek op een revolutionaire manier veranderd. Niet in het minst omdat hij ‘duidelijkheid’ definitief de politieke arena in bracht als kernwaarde voor elke politicus. Zeggen wat je denkt, doen wat je zegt. Tom-Jan Meeus schreef een essay over deze politieke waarde: Duidelijkheid. Want deze is minder onschuldig en onbetwistbaar dan het misschien lijkt.

In deze Haagse Zaken hoor je van Tom-Jan hoe het verlangen naar duidelijkheid de Nederlandse politiek op de kop heeft gezet. Hoe zijn politici duidelijke taal gaan spreken? Hoe vormde dit een vruchtbare bodem voor radicaal-rechts? En hoe ontwrichtend is dit geweest voor politiek en bestuur? Een gesprek over bestuurlijke chaos, aandachtpolitiek en spektakelleegte.

Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.

Verder lezen

Nooit was de onregeerbaarheid van Nederland zo dichtbij

Gast:
Tom-Jan Meeus
Presentatie:
Guus Valk
Redactie & productie:
Ignace Schoot
Montage:
Pieter Bakker
Foto:
Freek van den Bergh / ANP

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in