Kinderopvang

Parket wil vader van uitbaatster ’t Sloeberhuisje voor assisen wegens doodslag

’t Sloeberhuisje in Mariakerke.© belga

Het parket wil Roxan V. vervolgen voor doodslag op een zes maanden oude baby. De man schudde het meisje in februari 2022 zo hard door elkaar dat het overleed.

Simon Dekaezemaker, Dirk Coosemans en Annelies Baeten

Na ruim twee jaar onderzoek heeft het parket, dat verder niet over de inhoud wenst te communiceren, een eindvordering klaar in de zaak rond crèche ’t Sloeberhuisje. In februari 2022 overleed een meisje van zes maanden in het UZ Gent aan een hersentrauma, een dag nadat het in kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje in Mariakerke door elkaar was geschud. De politie pakte Roxan V., de vader van de uitbaatster, meteen na de feiten op. De man werkte als kinderbegeleider en was op het moment van de feiten alleen in de opvang. Eerst ontkende hij alle aantijgingen, later stelde hij zijn verklaring bij.

Volgens gerechtelijke bronnen in het Nieuwsblad wil het parket de man vervolgen voor doodslag en voor het hof van assisen brengen. Dat zou betekenen dat hij de intentie had om de baby te doden toen hij die door elkaar schudde. Voor zijn dochter, Davina V., vraagt het openbaar ministerie een ander correctioneel proces voor onopzettelijke doodslag. Volgens gerechtelijke bronnen verwijt het parket haar dat ze onvoldoende haar verantwoordelijkheid nam voor haar crèche en de kinderen. Ze zou geweten hebben dat haar vader vaker zijn geduld verloor en niet ‘geschikt’ was om alleen op de kinderen te passen. Jeroen Van Kerrebroeck, advocaat van Davina V., wenste vrijdag niet te reageren.

Ook voor het Agentschap Opgroeien krijgt de zaak mogelijk nog een staartje: het parket wil het agentschap voor de rechter brengen wegens nalatigheid, omdat het niet snel genoeg maatregelen zou getroffen hebben. In 2016 kreeg het agentschap al verontrustende signalen binnen over de vermeende zware agressie.

“We hadden dit niet verwacht”, zegt Kris Vincke, advocaat van Roxan V. “Doodslag betekent dat het parket vindt dat mijn cliënt de intentie had om de baby te doden. Dat was niet zo. Ons lijkt het dat het parket met deze vordering vooral een voorbeeld wil stellen naar de maatschappij. Ten tijde van de feiten waren er veel soortgelijke gevallen. Nu vindt men blijkbaar dat men een signaal moet geven.” De raadkamer neemt een beslissing op 17 mei.

Vader en dochter werden tijdens het onderzoek beiden een tijdlang opgesloten in de gevangenis. Davina kwam kort nadien vrij, maar vloog een kleine vier maanden later opnieuw in de cel. Ze kwam nadien opnieuw vrij onder voorwaarden. Haar vader is ondertussen ook vrij onder voorwaarden.