Parket wil ‘opa Sloeber’ voor assisen: man schudde zes maanden oude baby zo hard dat ze overleed in crèche

Mariakerke -

Het parket wil Roxan V. vervolgen voor doodslag op de zes maanden oude baby Billie. ‘Opa Sloeber’ schudde het meisje in februari 2022 zo hard door elkaar dat het overleed. De zaak was de eerste in een hele reeks van mistoestanden in kinderdagverblijven.

Simon Dekaezemaker, Dirk Coosemans en Annelies Baeten

We schrijven 16 februari 2022. Davina V., de uitbaatster van de crèche ’t Sloeberhuisje is even weg om haar eigen twee kinderen van school te halen. Haar vader Roxan V., voltijds werkzaam in de crèche, is op dat moment alleen met de kindjes.

Kort na de middag loopt bij de hulpdiensten een noodoproep binnen. Roxan V., bijgenaamd ‘opa Sloeber’ is de man aan de andere kant van de lijn. Hij legt uit dat een kindje in de crèche rood aanloopt en plots gestopt is met ademen. Het gaat om de zes maanden oude baby Billie.

Shakenbabysyndroom

De hulpdiensten geven de man via de telefoon de instructies voor de eerste zorgen. In de tussentijd vertrekt een ziekenwagen naar de Polderkenslaan in Mariakerke. Wanneer de baby op de spoeddienst arriveert, stelt men nagenoeg onmiddellijk vast dat de baby getroffen is door het shakenbabysyndroom. Dokters proberen haar nog te redden, maar het meisje sterft uiteindelijk twee dagen later in het ziekenhuis.De politie pakt Roxan V. en zijn dochter Davina meteen na de feiten op. De man ontkent aanvankelijk alle aantijgingen, later stelt hij die verklaring bij.

Het drama betekent de start van een jaar waarin de ene na de andere crèche in opspraak komt. Zowel CD&V-minister Wouter Beke als Katrien Verhegge, topvrouw van de Agentschap Opgroeien, moet kort nadien opstappen.

Ruim twee jaar onderzoek

Na ruim twee jaar onderzoek heeft het parket, dat verder niet over de inhoud wenst te communiceren, nu een eindvordering klaar. Volgens gerechtelijke bronnen wil het parket ‘opa Sloeber’ vervolgen voor doodslag en voor het hof van assisen brengen. Dat zou betekenen dat hij de intentie had om de baby te doden toen hij haar door elkaar schudde. Voor zijn dochter vraagt het openbaar ministerie een ander correctioneel proces voor onopzettelijke doodslag. Volgens gerechtelijke bronnen verwijt het parket haar nu dat ze onvoldoende haar verantwoordelijkheid nam voor haar crèche en de kindjes. Ze zou geweten hebben dat haar vader vaker zijn geduld verloor en niet ‘geschikt’ was om alleen op de kinderen te passen. Jeroen Van Kerrebroeck, advocaat van Davina V., wenste gisteren niet te reageren.

LEES OOK. Ondanks decennium aan klachten en geruchten bleef hij in dienst, nu kan ‘Opa Sloeber’ geen kant meer uit

Davina V.© rr

Nalatigheid

Ook voor het Agentschap Opgroeien krijgt de zaak mogelijk nog een staartje: het parket wil het agentschap voor de rechter brengen wegens nalatigheid. Dat wordt verweten dat het niet snel genoeg maatregelen trof. In 2016 kreeg het Agentschap Opgroeien namelijk al uiterst verontrustende signalen binnen over de (vermeende) zware agressie. “Hij slaat met de platte hand, schudt de kinderen heen en weer en gooit ze in bed”, zo klonk het over Roxan V. Nadien volgde nog een hele reeks klachten die geen al te fraai beeld schetsten. Wij contacteerden Nele Wouters, woordvoerster van het Agentschap Opgroeien, gisteravond, maar daar konden we geen reactie meer optekenen.

Het parket wil ook het Agentschap Opgroeien voor de rechter brengen wegens nalatigheid. Dat wordt verweten dat het niet snel genoeg maatregelen trof

“We hadden dit totaal niet verwacht”, zegt Kris Vincke, advocaat van Roxan V. “Doodslag betekent dat het parket vindt dat mijn cliënt de intentie had om de baby te doden. Dat was hoegenaamd niet zo. Ons lijkt het dat het parket met deze vordering vooral een voorbeeld wil stellen naar de maatschappij toe. Ten tijde van de feiten waren er veel dergelijke gevallen en nu vindt men blijkbaar dat men een signaal moet geven.”

Charlotte Demaitre treedt haar confrater bij: “We zijn inderdaad verbaasd over de vordering van het openbaar ministerie. Aanvankelijk werd mijn cliënt verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, thans heeft het parket het geweer van schouder veranderd en wordt cliënt vervolgd voor doodslag. We bestuderen de komende periode verder het dossier en zullen op de geplande zitting standpunt innemen.”

Vader en dochter werden tijdens het onderzoek beiden een tijdlang opgesloten in de gevangenis. Davina kwam kort nadien vrij, maar vloog een kleine vier maanden later opnieuw in de cel. Ze kwam nadien opnieuw vrij onder voorwaarden. Haar vader is ondertussen ook vrij onder voorwaarden.

LEES OOK. Al in 2016 meldingen van uiterst agressieve ‘Opa Sloeber’ in crèche: “Hij slaat met platte hand, schudt de kinderen en smijt ze in bed”

Volksjury

De raadkamer neemt een beslissing op 17 mei. Specifiek voor Roxan V.: als de raadkamer vindt dat een doorverwijzing naar het assisenhof terecht is, zal de kamer van inbeschuldigingstelling de knoop moeten doorhakken. In het geval van het assisenhof wordt het een publiek proces met een volksjury.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER