Promotiestrijd blijft ongekend spannend: Roda verzuimt met gelijkspel tegen Jong Ajax te profiteren van remise concurrentie

Roda en Jong Ajax hielden elkaar in evenwicht in Amsterdam.© Pro Shots

Amsterdam -

De strijd om promotie in de eerste divisie blijft onverminderd spannend. Roda verzuimde vrijdag in Amsterdam tegen Jong Ajax (1-1) te profiteren van een gelijkspel tussen concurrenten Willem II en FC Groningen, waardoor de verschillen bovenin miniem blijven. De Kerkradenaren namen veel risico’s in de jacht op een overwinning, maar moesten uiteindelijk met één punt genoegen nemen.

Maikel Suilen

Roda begon aan het duel in Amsterdam in de wetenschap dat het bij een overwinning zomaar op matchpoint kon komen voor promotie, om dat een week later tegen Cambuur Leeuwarden in eigen huis veilig te stellen. Maar dan moest er wel eerst nog gewonnen worden van Jong Ajax. En ook de uitslag in Tilburg, waar Willem II en FC Groningen het tegen elkaar opnamen, moest gunstig zijn.

Evenals enkele weken terug op De Herdgang in Eindhoven voelde ook het uitduel op De Toekomst in Amsterdam als een thuiswedstrijd voor Roda, al was de overheersing van Kerkraadse fans in de hoofdstad iets minder groot. De meerderheid werd goed zichtbaar toen Vaclav Sejk al vlot de score opende namens Roda.

‘Wie niet springt’

De Tsjechische spits werd een niet te missen kans geboden door Ajax-doelman Charlie Setford, die veel – en uiteindelijk bleek te veel – risico nam en zich de bal liet ontfutselen door Sejk, die vervolgens op z’n gemak kon scoren in een leeg doel: 0-1. Een droomstart voor Roda. Op de hoofdtribune werd gezongen: ‘En wie niet springt, dat is geen Koempel’.

Lees ook: De speler met de mooiste snor van de eerste divisie is geliefd bij Roda: ‘Afscheren zou voelen alsof ik mijn kind weggeef’

De vreugde was echter van korte duur. Jong Ajax, dat aantrad met liefst zeven spelers die dit seizoen al speelminuten maakten in het eerste elftal, kwam enkele minuten na de openingsgoal via Silvano Vos op gelijke hoogte. De middenvelder draaide, kapte en vond uiteindelijk genoeg ruimte voor een vernietigende uithaal die achter Roda-keeper Calvin Raatsie insloeg.

In evenwicht

De spetterende openingsfase kreeg in het restant van de eerste helft geen vervolg. Beide ploegen, gewend om hoog druk te zetten en gericht op verzorgd aanvalsspel, hielden elkaar in evenwicht, waarbij het voor Roda geregeld oppassen was voor de zeer balvaardige spelers van de Amsterdamse beloften. Echt grote kansen hoefde het elftal van Bas Sibum desondanks niet toe te staan.

Lees ook: Eerste divisie nog meer onder hoogspanning na gelijkspel van Roda JC bij Jong Ajax: ‘Is het ooit zo spannend geweest? Dat kan toch bijna niet’

Zelf creëerden de Kerkradenaren met name via Arjen van der Heide enkele gevaarlijke momenten, met een schot in de handen van Setford en één-op-één-kans die hij om zeep hielp door de bal te ver voor zich uit te spelen. Aanvoerder Rodney Kongolo kreeg nog veel ruimte om vanaf de rand van het zestienmetergebied uit te halen, maar schoot naast.

Meer balans

In de rust werd Orhan Dzepar in de ploeg gebracht voor Van der Heide. Hij moest voor iets meer balans op het behoorlijk aanvallend ingestelde middenveld zorgen. Roda begon sterk aan de tweede helft en zette de Amsterdamse talenten direct vast op eigen helft. Op de tribune werd tien minuten in de tweede helft al feest gevierd toen iemand scandeerde dat Willem II op voorsprong was gekomen tegen Groningen; waarmee een voor Roda gunstig scenario zich leek te ontvouwen in Tilburg.

In Amsterdam bleef het ondertussen oppassen voor de Kerkraden. Doelpuntenmaker Vos was na een uur spelen dicht bij zijn tweede treffer, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Raatsie. Ould-Chikh schoot in die fase namens Roda hard en wild over. Hij werd na ruim een uur gewisseld voor Lennerd Daneels.

Extra spits

Het spel golfde op en neer, met behoorlijk veel ruimtes voor beide ploegen, waardoor er telkens veel mogelijkheden lagen om gevaarlijk te worden. Zo kapte Joey Müller na een goede actie aan de linkerkant naar binnen en zocht met rechts de verre hoek, maar hij krulde de bal over het doel.

In de jacht op een tweede goal bracht Roda-trainer Bas Sibum twintig minuten voor tijd met Maximilian Schmid een extra spits. De Duitser verving middenvelder Kongolo, waardoor vleugelspeler Enrique Pena Zauner iets verder teruggezakt ging spelen. De Venezuelaan kreeg een kopkans na een voorzet van Boyd Reith. Aan de andere kant moest Raatsie gestrekt naar de hoek na een harde schuiver van Tristan Gooijer.

Opportunistisch

In het laatste kwartier drong Roda meer en meer aan. Een kopbal van Matisse Didden na een corner kon door de thuisploeg ternauwernood van de lijn worden gehaald. Met Saydou Bangura werd voor de laatste vijf minuten een stormram binnen de lijnen gebracht door Sibum. Ondanks de opportunistische speelstijl bleven grote kansen uit. Er werd in de slotfase niet meer gescoord, waardoor Roda met één punt genoegen moest nemen in Amsterdam.

Omdat ook Willem II en FC Groningen elkaar uiteindelijk in evenwicht hielden, blijven de verschillen bovenin overanderd. Roda kan volgende week alsnog promoveren tegen Cambuur Leeuwarden, maar is dan wel afhankelijk van een misstap van Groningen.