RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Hulp aan Palestijnen

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

Hulp van de UNRWA in Gaza. Beeld © AFP

Nederland zal voorlopig geen geld gaan geven aan de UNRWA, de VN-organisatie die hulp levert aan de Palestijnen. Dat schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

Israël beschuldigde medewerkers van UNRWA van medeplichtigheid aan de aanval van Hamas op 7 oktober op Israëlisch grondgebied. Onderzoekers onder leiding van de Franse ex-minister Catherine Colonna stelden echter dat hier geen enkel bewijs voor is geleverd.

Een reeks landen, waaronder Nederland, staakte de hulp aan UNRWA als gevolg van de Israëlische beschuldigingen. Na de publicatie van Colonna's rapport hebben meerdere landen hun hulp weer hervat.

Israël
Lees ook:
Israël noemt VN-rapport over organisatie UNRWA 'ontoereikend'

Nederland maakt nu bekend dat het voorlopig nog geen geld gaat geven aan de UNRWA. 

In de toekomst kan de VN-organisatie daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of de aanbevelingen uit het onderzoek van Colonna zijn opgevolgd, schrijft demissionair minister Schreinemacher aan de Tweede Kamer.

Zorgen om neutraliteit

In januari had Nederland al wel zijn jaarlijkse donatie van 19 miljoen euro aan UNRWA overgemaakt. "Er waren op dat moment geen additionele bijdragen voorzien aan UNRWA en dat is momenteel nog steeds het geval", aldus de minister. 

Ze houdt zorgen over de neutraliteit van de organisatie die cruciaal is voor de hulp in Gaza waar een hongersnood dreigt. "Daarom zal het kabinet UNRWA bij toekomstige bijdragen om de crisis te adresseren weer meewegen als potentieel kanaal voor hulp. Mocht dat in de toekomst weer aan de orde zijn dan zal een weging worden gemaakt."