Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Teruglezen: Koningsdag 2024 in Amsterdam | Jordaan druppelt leeg, Koningsdag verliep zonder grote incidenten

Vrijmarkten, feestboten, oranjetompoucen, volle straten en veel drank. De verjaardag van de koning werd dit jaar weer volop gevierd. In dit blog lees je terug hoe Amsterdam oranje kleurde tijdens Koningsdag 2024.

Verder lezen? 

* Reportage 4 miljoen liter plas in de stad: ‘Verschrikkelijk als ze door je brievenbus plassen’
* Uitleg Koningsdag 2024 in Amsterdam: dit moet je weten
* Bereikbaarheid Drukte in de stad: zo kom je van A naar B

Live

  1. Jordaan druppelt leeg, politie had het druk maar zag 'geen grote bijzonderheden'

    De straten in de Jordaan, waaronder de eerder zo drukke Westerstraat, druppelen langzaam leeg. Na een dag vol feest gaat veel feestpubliek op huis aan. De meeste cafés hebben de muziek buiten stopgezet en verplaatsen gasten naar binnen toe. Sommige huisfeestjes gaan onverminderd hard door.

    De straten in de Jordaan zijn voor een groot deel bezaaid met lege blikjes, bekertjes en ander afval. Vanavond beginnen medewerkers van de Stadsreiniging met een eerste ronde door de straten.

    Terwijl het publiek huiswaarts keert, worden sommige straten in de Jordaan opgeruimd. Beeld ANP / Joris van Gennip

    Hoewel er op veel plekken in het centrum en in de Jordaan een hoop mensen op de been waren, viel het aantal incidenten waar de politie aan te pas moest komen relatief mee. “Als we het afzetten tegen een reguliere uitgaansavond waren er geen hele grote bijzonderheden," zegt een woordvoerder van de politie. 

    Desalniettemin was het een drukke dag voor Amsterdamse agenten, die naast het regelen van de drukte in de stad moesten ingrijpen bij twee demonstraties: een blokkade van de A10 door Extinction Rebellion, waar honderd mensen werden aangehouden, en een pro-Palestinademonstratie op de Piet Heinkade. 

    De ME moest aan het einde van de avond ingrijpen toen groepen jongeren de confrontatie met elkaar zochten op het Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost. Er zijn geen charges uitgevoerd en niemand werd aangehouden, meldt AT5.

  2. Rode Kruis: geen grote incidenten

    De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben in de 120 plaatsen waar ze op Koningsdag zijn ingezet geen grote incidenten meegemaakt. "Het is een gezellige Koningsdag en het was ook een gezellige koningsnacht, we hoefden nergens op te schalen," laat een woordvoerder van de hulporganisatie aan ANP weten. 

    Het Rode Kruis zette in grote steden, waaronder in Amsterdam, tientallen vrijwilligers in om eerste hulp te bieden. In Amsterdam, waar zoals ieder jaar honderdduizenden mensen Koningsdag vieren, hadden de vrijwilligers toch genoeg te doen. "Dan gaat het vooral om standaard EHBO-dingen: iemand die is gevallen, iemand met glasscherven in zijn hand. We zijn daar best druk mee, maar we kunnen dat allemaal aan", zegt de woordvoerder.

    Bij grote evenementen is het weer altijd een factor om rekening mee te houden. Dat veroorzaakt dit jaar geen problemen: de temperaturen schommelen tussen de 6 en de 15 graden, met hier en daar wat regenbuien. Onder die omstandigheden raken niet snel groepen mensen onderkoeld of oververhit.

    Vrijwilligers van Het Rode Kruis op het Leidseplein.Beeld Het Parool
  3. 'Niet hier komen zeiken' in alle talen

    Bewoners van een portiekflat in de Egelantiersstraat zetten dit jaar alles op alles om de liters pis die iedere Koningsdag door de straten van de Jordaan stromen te verminderen. 

    'Ne pisse pas ici, ceci n'est pas une toilette publique' luidt de tekst op het briefje op de voordeur van een portiekflat, dat omhult is met oranje vlaggetjes. Voor de Duitse toerist moge het ook duidelijk zijn: 'Hier nicht pinkeln'. En zelfs Chinezen lezen op een briefje met Chinese tekens dat wildplassen hier niet is toegestaan.

    Beeld Het Parool
  4. Steeds meer reguliere markten op vrijmarkten in Amsterdam-Zuid

    De vrijmarkten in De Beethovenstraat en de Apollolaan in Amsterdam-Zuid werden ook dit jaar weer druk bezocht. Voor de koopjesjager zijn het dé plekken in Amsterdam waar je tweedehands spullen van goede kwaliteit vindt.

     Maar marktkooplui hebben de populariteit van de vrijmarkten in Amsterdam-Zuid inmiddels ook in de gaten. ‘Ze slapen hier ook al de nacht van tevoren.’ Lees hier hoe de buurt de markten ziet veranderen. 

  5. Overgebleven spullen op Amstelveld

    Niet alles verkoopt even goed: op het Amstelveld zijn nog de restanten van de kindervrijmarkt te vinden. Hier en daar liggen nog kleedjes met boeken, speelgoeddinos en puzzels, maar de jonge verkopers zijn inmiddels vertrokken.

    Beeld Het Parool
  6. Politie houdt voetgangers tegen die Westerstraat in willen

    Voetgangers die vanuit de Tichelstraat de Westerstraat in willen lopen, worden door agenten tegenhouden en gevraagd om te lopen. De straat is met hekken afgesloten. Dit omdat het nog altijd te druk is in de Westerstraat. 

    Beeld Het Parool
  7. Drukte op tal van plekken in de stad

    Op diverse straten en grachten in de stad is het bijzonder druk. In de Jordaan staan lange rijen voor de dixies en voor wie zich door de menigte voor cafés op de Brouwersgracht wil wurmen, is het soms duwen en trekken geblazen. Desondanks zit de sfeer er goed in, ook op het water, waar nog altijd veel feestbootjes ronddobberen.

    Beeld Angela Baas
  8. Gratis hydratatie

    Langs de Prinsengracht worden door de organisatie Drink More Water op diverse plekken gratis bekertjes met water uitgedeeld. Via een slangetje wordt het water uit een grote rugzak ingeschonken in de bekers van voorbijgangers.

    Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Vooral als je veel alcohol drinkt, zoals op een dag als vandaag, zegt een van de vrijwilligers, terwijl hij een feestganger van een refill voorziet.

    Beeld Het Parool
  9. Goede dag voor blikjesverzamelaars

    Ook voor de verzamelaars van lege blikjes en flesjes is Koningsdag een echte feestdag. Op de brug over de Keizersgracht, ter hoogte van de Runstraat, wordt een overvolle winkelwagen met flesjes en blikjes steeds verder gevuld, wat een goede buit aan statiegeld oplevert.

    Beeld Het Parool
  10. Ouderwets gezellig in de Jordaan, Westerstraat te druk

    In de Jordaan is het zoals elk jaar met Koningsdag ouderwets gezellig druk. Terwijl een groepje meiden in de Tweede Egelantiersdwarsstraat zijn tweede fles Aperol soldaat maakt, probeert een buurtbewoner even verderop voorbijgangers te strikken voor een graai in de grabbelton. 

    Een paar straten verderop speuren mensen door rekken vol tweedehands jassen, tassen en andere kledingstukken. 

    In de Westerstraat is het momenteel erg druk. De gemeente roept Koningsdagvierders op niet meer naar deze straat te komen, maar om ergens anders verder te feesten.

    Beeld Angela Baas
    Beeld Angela Baas
    Beeld Angela Baas

      

  11. Dringen op de Herengracht

    Op de Herengracht is het inmiddels behoorlijk dringen. Zowel op het water als langs de kant en op de bruggen staat het verkeer vast. 

    Beeld het parool
    Beeld ANP
  12. Trouwen in de Jordaan

    In de Hazenstraat kun je trouwen in een geïmproviseerde trouwkapel. Of: je trouwdag nog een keertje overdoen. Daar zit niet iedereen op te wachten, blijkt als een vrouw gevraagd wordt of ze in het huwelijk wil treden: Alweer?


    Beeld Het Parool
  13. Koning Willem-Alexander: ‘Het kon veel minder’

    Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. Emmen is een heel sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt, sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek. En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie deze Koningsdag: het kon veel minder.

    Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat Koningsdag of Koninginnedag in Drenthe werd gevierd.

    De koning zei in zijn dankwoord dat Emmen een zaadje bij hem heeft geplant en dat de stad in Drenthe een deel van mijn hart is geworden. Iedere keer als ik terugkom in de provincie of in Emmen, dan zeg ik: hier kom ik weg, zei hij, verwijzend naar het gelijknamige nummer van de Drentse zanger Daniël Lohues.

    Amalia sprak zich deze Koningsdag voor het eerst uit over haar tijd in Spanje, waar ze woonde vanwege ernstige bedreigingen in Nederland. Ik heb daar wel iets meer mijn vrijheid kunnen vinden dan hier mogelijk was, zei de prinses. De tijd in Spanje heeft het leven hier weer enigszins mogelijk gemaakt, aldus Amalia. Ik ben blij weer terug te zijn. 

    Prinses Ariane vertelde voor het eerst over haar studie in Italië. Het is een heel mooie ervaring, zeker, zei de 17-jarige Ariane. Ik ben wel blij om terug te zijn, want ik miste mijn ouders wel. 

    Prinses Alexia heeft op dit moment een tussenjaar en weet nog niet wat ze daarna gaat doen. Ik laat het weten als ik het weet, zei ze.


    Beeld ANP
  14. Plassen: één euro

    De 382 extra toiletten die door de hele stad verspreid staan, zijn niet genoeg om aan alle vraag naar wcs te voldoen. Daarom bieden sommige bewoners van drukke buurten hun eigen wc – tegen betaling – aan voor Koningsdagbezoekers.

    Zo ook Richard, op de Lijnbaansgracht, waar een heuse concurrentiestrijd om de toiletbezoeker gaande lijkt te zijn. Zijn buren hadden namelijk hetzelfde idee: Concurrentie is goed toch? Er zijn genoeg bezoekers voor ons allemaal. 

    Op dit moment hanteren zowel Richard als zijn buurman een prijs van een euro voor een bezoekers van hun toilet.

    Beeld Het Parool
  15. Drukte op stations komt laat op gang

    Als gevolg van het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Pas rond twee uur ’s middags werd het druk op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS. Volgens het openbaarvervoerbedrijf is de drukte beheersbaar en de sfeer goed.

    De NS rijdt zaterdag volgens de speciale Oranjedienstregeling, wat betekent dat er meer en langere treinen dan gebruikelijk naar de steden rijden. Ook is er meer NS-personeel op de been. Amsterdam krijgt te maken met de grootste drukte. Naar verwachting reizen er 200.000 mensen met de trein naar de stad.

    Beeld ANP
  16. Filevaren

    Op de Herengracht is het al gezellig druk. Zowel op het water als op de oevers en de bruggen.

    Beeld Het Parool
  17. Op reis

    Op de Prinsengracht varen de oranje versierde bootjes gestaag achter elkaar door. Daisy, Imre, Kim en Tom staan op het punt te vertrekken. Of eigenlijk: om hun reis te vervolgen. Om in het centrum te komen, moesten ze de boot eerst vanaf de haven van Muiden naar Amsterdam zien te krijgen. Tom: We hebben al een reisje achter de rug.

    Bij het opgewekte gezelschap gaat vandaag niet alles even soepel. Bij het bijvullen van de brandstof vallen er wat spullen de gracht in. Je kunt wel zien dat het de eerste keer is dat we hier met Koningsdag zijn. 

    Het mag de pret niet drukken: de af en toe doorbrekende zon wordt met gejuich ontvangen.

    Daisy, Imre, Kim en Tom.Beeld Het Parool
  18. Pro-Palestijnse activisten Piet Heinkade vertrokken

    De ongeveer dertig pro-Palestijnse activisten die een kruising op de Piet Heinkade blokkeerden, zijn na ongeveer twee uur vertrokken. Ze zaten op de grond op een zebrapad met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen tegen de oorlog in Gaza en tegen koning Willem-Alexander.

    Beeld ANP
  19. Tegen de monarchie

    Op het Museumplein, achter het Rijksmuseum, viert kraakcollectief Mokum Kraakt ook een bescheiden feestje. Niet voor, maar tegen de monarchie. Er wordt gezongen en accordeon gespeeld. Zolang het stadhuis op de Dam leegstaat en Bernard Junior honderden pandjes uitmelkt, protesteren wij tegen de monarchie, aldus de organisatie.

  20. Prinses Amalia: ‘Meer vrijheid in Madrid’

    Kroonprinses Amalia heeft tijdens Koningsdag in Emmen voor het eerst verteld over haar tijd in Spanje. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid vanwege bedreigingen in Nederland. Eerder deze maand kwam dat nieuws naar buiten. Inmiddels woont de prinses weer in Nederland. 

    Ik heb daar wel iets meer mijn vrijheid kunnen vinden dan hier mogelijk was, zei Amalia zaterdag. De prinses heeft een fantastische tijd gehad in Spanje, ondanks het feit dat de verhuizing vanwege bepaalde omstandigheden plaatsvond. De tijd in Spanje heeft het leven hier weer enigszins mogelijk gemaakt, aldus Amalia. Ik ben blij weer terug te zijn.


    Beeld ANP
  21. Afrikaanse muziek op het Bredewegfestival

    In de Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost is het feest allang begonnen. Het Bredewegfestival heeft de wijk volledig overgenomen. De straten staan vol mensen, marktkraampjes en acrobatische acts zoals jongleurs en struisvogels op stelten. Op verschillende podia treden muzikanten op. De Afrikaanse muziek van Omar Ka brengt al veel Amsterdammers aan het dansen.

    Ook Noah van der Bunt danst mee: “De sfeer zit er goed in hier,” zegt zeFijn is dat het gezellig is, maar niet te druk. Je kunt je gewoon lekker bewegen, een biertje halen wanneer je wilt en makkelijk naar de wc.”


    Beeld Angela Baas
  22. Ook demonstratie op A10

    Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn kort na het middaguur opnieuw de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam-Zuid opgelopen. Iets voor half een is door de politie omgeroepen dat iedereen een kwartier krijgt om uit eigen beweging de snelweg te verlaten. Daarna zal de politie ingrijpen.


    Beeld Dingena Mol


  23. Pro-Palestijnse activisten blokkeren weg in Amsterdam

    Ongeveer dertig actievoerders blokkeren zaterdag de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze zitten op de weg met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander. De aanwezigheid van een groep Oranjefans die strandde door de blokkade heeft korte tijd voor enige onrust gezorgd. 

  24. ‘Voor 50 cent per stuk mag alles wel weg’

    In de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost staan de stoepen vol. Bij de meeste kraampjes wordt kleding en servies verkocht. Buurtbewoner Elien ten Broeke (47) stond vanochtend om kwart voor zeven op straat om haar plekje met haar bakfiets te claimen. De sfeer is volgens haar gemoedelijk: “Iedereen schikt in zodat er genoeg plek is voor de kraampjes.“

    Ten Broeke: “Ik vind het vooral gezellig en het ruimt het huis meteen lekker op.” Ze verkoopt oude boeken van Roald Dahl en Annie M.G Schmidt, maar ook oud servies van haar schoonouders: “Voor 50 cent per stuk mag alles wel weg.”

    Beeld Angela Baas
  25. Feestje tijdens onthulling gevelversiering Blaffende Vis

    Elk jaar is het rond deze tijd zo ver: de onthulling van de gevelversiering van café De Blaffende Vis. Op Koningsnacht gaf een dansende imitator van Joost Klein een feestje bij de bekende Amsterdamse kroeg. Honderden mensen kwamen naar de onthulling kijken.

    Op de gevel van de Blaffende Vis in de Westerstraat zijn dit jaar een hakkende Máxima en Willem-Alexander te zienWe willen met de gevel het gabberthema uitdragen dat in ons songfestivalnummer zit,” zei eigenaar Jort Vos vrijdag tegen Het Parool. Volgens Vos was deze keuze ‘het meest actueel, feestelijk en Koningsdagachtig.

  26. Van alles is te koop op het Artisplein

    Op het Artisplein, tussen de flamingovijver en het weidevogelparadijs, is de vrijmarkt voor kinderen in volle gang. Van ouderwetse zakjes snoep tot Pokémonkaarten, er is van alles te koop.

    Minitaartjes voor 50 cent, schreeuwen Liam en Casper van acht jaar. “Ik heb de taartjes gebakken en Liam houdt de paraplu vast om de taartjes droog te houden, zegt Casper. De zaken gaan volgens hem goed: “We hebben zelfs al een taartje verkocht!”

    Liam en Casper. Beeld Angela Baas
  27. Verkopers trotseren de regen

    Met zeilen houden verkopers hun spullen droog in het Vondelpark. 

    Beeld Angela Baas
  28. Spelletjes in het Vondelpark

    Ondanks de regen staat de zevenjarige Claire in het Vondelpark. Ze verkoopt onder andere zelfgemaakte oorbellen.

    Piet (10), Charlie (11) en Tijn (12) hebben misschien wel het origineelste spel van het park: een fruitmachine. De jongens bemannen de fruitmachine. Ze sitten met z’n drieën ze naast elkaar in hokjes en steken na een startsein tegelijk een appel, een banaan of een sinaasappel uit hun hokje. Heb je drie op een rij? Dan verdubbelen ze je inleg. 

    Piet, Charlie en Tijn met hun 'fruitmachine'. Beeld Angela Baas
  29. ‘Raak je Willems hoofd, dan win je vijf euro’

    In het Vondelpark is de opbouw van de vrijmarkt in volle gang. Mensen leggen kleedjes neer, er worden tafels uitgekapt en grabbeltonnen geknutseld. De eerste kraampjes zijn al klaar voor de verkoop.

    Tim (12) en Teun (13) zijn net klaar met de opbouw van hun dartspel: “Voor twee euro kun je twee keer gooien. Raak je Willems hoofd, dan win je vijf euro,” zeggen de jongens.

    Tim en Teun in het Vondelpark. Beeld Angela Baas
  30. Eerste oranjefans langs de koninklijke route in Emmen

    Langs de route die koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan Emmen gaat lopen, staan de eerste oranjefans al te wachten. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding, hebben hoedjes op en dragen vlaggetjes. Er is ook al veel politie op de been.

    Verzamelaar Oscar Meijer (tweede van links) heeft ook al een plekje ingenomen. Sinds zijn zeventiende verzamelt hij voorwerpen van het koningshuis; zijn collectie telt ­duizenden objecten. Lees hier het artikel over de Oranjeverzamelaars

    Beeld ANP
  31. Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

    Het rapportcijfer dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia van de Nederlanders krijgen, is nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdagenquête die onderzoeksbureau Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS.

    De waardering voor de koning is iets gestegen: van een 6,5 naar een 6,6. De koningin en de prinses hebben precies hetzelfde cijfer als vorig jaar: respectievelijk een 7,3 en een 7.

    Nederlanders blijven kritisch op het functioneren van de koning. Van de ondervraagden is 44 procent (zeer) tevreden over hem. Dat is een kleiner deel dan de 47 procent van vorig jaar. Ook het deel van ondervraagden dat vertrouwen heeft in de koning bedraagt 44 procent, twee procentpunten lager dan een jaar eerder.

    Het vertrouwen in koningin Máxima is, net als vorig jaar, een stuk groter. Bijna zes op de tien Nederlanders heeft vertrouwen in haar.

  32. Het weer: een wisselvalllige dag

    Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Weeronline verwacht dat de temperatuur tussen de 14 en 18 graden zal liggen. De weerdienst denkt dat de buien vooral in het oosten van het land zaterdagmiddag fel zullen zijn, met plaatselijk hagel en onweer. 

    Op de meeste plaatsen is het in de ochtend bewolkt. Vanuit het zuiden trekt een licht regengebied over het land. Vooral in het westen valt enige tijd regen. In de vroege ochtend is het 5 tot 8 graden, maar tegen het eind van de ochtend loopt dat op naar 9 tot 14 graden. Tegen die tijd zal het op veel plaatsen droog zijn.

    Zaterdagmiddag is er een mengeling van zon en stapelwolken. In de middag wordt de kans op wat buien wel wat groter, maar volgens Weeronline blijft het vaker droog dan dat het regent. Plaatselijk kan een bui wel pittig zijn, met hagel, onweer en windvlagen. Dat dan vooral in het oosten en noordoosten van het land.

    Drukte in de Jordaan in Amsterdam tijdens koningsnacht. Het bleef droog. Beeld ANP
    Beeld ANP
    Beeld ANP
  33. Dit wordt Koningsdag in Amsterdam: feest & protest

    Goedemorgen en nogmaals welkom in ons liveblog over Koningsdag. De koning is vandaag in Emmen, maar ook in Amsterdam gaat er veel gebeuren. Er worden, zoals elk jaar, honderdduizenden bezoekers verwacht in de stad. 

    Naast een feestelijke dag (lees er hier alles over) zou het ook een dag vol protest kunnen worden, want Extinction Rebellion (XR) wil om 12.00 uur opnieuw de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor blokkeren. 

    XR eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

    Activisten van The Road to Free Palestine willen ook op Koningsdag een wegblokkade opwerpen, om een groot statement tegen genocide te maken. De precieze locatie van die actie is nog niet bekend.

  34. Koning Willem-Alexander en gezin vieren Koningsdag in Emmen

    Koning Willem-Alexander viert zijn 57ste verjaardag vandaag samen met koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane in Emmen. Het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie lopen op Koningsdag een route door de stad in de provincie Drenthe, waarbij themas als cultuur, innovatie en sport aan bod komen. De wandeling begint om elf uur s ochtends en wordt is live te volgen op NPO 1.

    Een vrouw achter haar raam, een dag voor Koningsdag. Willem-Alexander viert zijn 57ste verjaardag met zijn familie in Emmen. Beeld ANP
  35. Man gewond na val van steiger Westertoren

    Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdagavond kort voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van de steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.

    Het slachtoffer maakte deel uit van een groep van vijf personen die de steiger van de toren van de Westerkerk aan de Prinsengracht in het centrum van Amsterdam wilde beklimmen. De vier overige verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

    De door steigers omgeven Westertoren in Amsterdam.Beeld Angela Baas
  36. Niet de beste timing?

    Ook in de Egelantierstraat in de Jordaan is het druk. Aan de verbaasde blikken valt af te lezen dat een auto er op dit tijdstip niet meer wordt verwacht.

    Auto loopt vast in de Egelantierstraat in de Jordaan.Beeld Het Parool
  37. Blues op de Noordermarkt

    Blues op de NoordermarktBeeld Het Parool
  38. Rock en accordeonmuziek bij café Thijssen

    Bij café Thijssen op de Brouwersgracht wedijvert de rij bij de wcs met de drukte voor het podium. De stevige rock mengt zich er met de über-Jordanese accordeonmuziek van het even verderop gelegen café t Papeneiland, waar de volkszanger zijn publiek meermalen maant de handjes in de lucht te steken. Hij sluit af met een welgemeend geniet van het leven, allemaal.

    Bezoekers van Koningsnacht bij café Thijssen.Beeld Het Parool
  39. Nu is het ineens afgeladen bij de Westerkerk

    Een kleine twee uurtjes geleden stonden er nog maar tientallen mensen op de Westermarkt, nu is het afgeladen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Westerstraat wordt drukker en drukker

    Bij De Blaffende Vis is er al geen doorkomen meer aan, hoezeer een verdwaalde bestelwagen het ook probeert. Terwijl de band de ene na de andere discostamper inzet, worden bezoekers van de opslagcontainers gehaald die langs de straat staan. Ze hadden daar hun toevlucht gezocht voor een beter uitzicht.

    De Westerstraat.Beeld Het Parool
  41. Reguliersdwarsstraat stroomt ook vol

    Het is natuurlijk niet alleen in de Jordaan feest, maar op allerlei andere plekken in de stad. Overal in Amsterdam worden drankjes genuttigd en wagen bezoekers zich aan een dansje. Zo ook op de Reguliersdwarsstraat.

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. Ouderwetse Amsterdamse gezelligheid

    Bij café Bobbi's in de Westerstraat komt het feestje al goed op gang. De dj belooft echt ouderwetse Amsterdamse gezelligheid, drijvend op Caribische klanken.

    Als een politieauto langsrijdt klinkt even Woop-woop, that's the sound of da police van KRS-One.

    Feestgangers voor café Bobbi's in de Westerstraat.Beeld Het Parool
  43. Ook op de Prinsengracht schijnt de zon

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Vrolijke gezichten bij koud, maar droog begin van de avond

    Drukte in de Jordaan tijdens Koningsnacht. Beeld ANP
  45. Drukte in de Jordaan

    Bij café De Blaffende Vis in de Jordaan is het al wél druk en genieten honderden aanwezigen van de muziek. De meesten, tenminste.

    Twitter bericht wordt geladen...

  46. Eerste voetjes van de vloer bij de Westerkerk

    De avond is nog jong, maar de eerste Koningsnachtgangers vinden hun weg naar de Westermarkt. Tientallen bezoekers wagen er zich aan een dansje.

    Twitter bericht wordt geladen...

  47. Extinction Rebellion gaat op Koningsdag de A10 blokkeren

    Extinction Rebellion (XR) is van plan op Koningsdag de A10 ter hoogte van het voormalige kantoor van ING te blokkeren. ‘Ter ere van Koningsdag vragen wij koning Willem-Alexander zich uit te spreken tegen fossiele financiering,’  zegt XR-woordvoerder Let de Jong op X.

    Het is de vierde keer dat XR de A10 ter hoogte van het voormalige kantoor van ING wil blokkeren. Burgemeester Femke Halsema noemt de keuze voor Koningsdag onverantwoord en heeft de demonstratie officieel verboden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  48. Affiches met seksuelevoorlichtingscartoons sieren de stad

    Wie vandaag of morgen door Amsterdam struint, loopt een grote kans een affiche tegen te komen van Vanillacooldance waarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een cartoon een gesprek voeren over veilige seks. 

    Kunstenares Jessica Stahl, initiatiefneemster van het project, zal daarnaast tijdens Koningsdagin de stad duizend geïllustreerde condooms uitdelen. Dit doet ze naar aanleiding van en onlangs verschenen rapport van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waaruit blijkt dat het aantal gonorroe-infecties onder jongeren de afgelopen twee jaar bijna is verdubbeld. Met de actie wil ze veilige seks promoten.

    Een affiche van Vanillacooldance.Beeld Vanillacooldance
  49. Inleverpunt voor lege flesjes en blikjes op kruising Vijzelstraat en Prinsengracht

    Lege flesjes of blikjes? Die kun je kwijt bij de Holle Dolle Donnie op de kruising van de Vijzelstraat en de Prinsengracht. Dit tien meter hoge statiegeldinleverpunt met de beeltenis van rapper Donnie, moet ervoor zorgen dat blikjes en flesjes uit de gracht worden gehouden. 

    Met het initiatief wil Statiegeld Nederland – de stichting die verantwoordelijk is voor het statiegeldsysteem – deelnemers op een speelse manier bewust maken van het belang van inleveren van verpakkingen. De opbrengst gaat naar een stichting voor dak- en thuislozen. 

    De 'Holle Dolle Donnie'.Beeld Statiegeld Nederland
  50. Willem-Alexander als hakkende Joost Klein in de Jordaan

    Al bijna dertig jaar een fenomeen in de Jordaan en omstreken: de bijzondere gevelversiering van café De Blaffende Vis op Koninginnedag en Koningsdag. Hoewel de officiële onthulling voor middernacht gepland staat, kan niemand in de Jordaan sinds vrijdagmiddag nog om Willem-Alexander als hakkende Joost Klein en Maxima als gabber heen. 

    Heel Holland Hakt in de Jordaan. Beeld Angela Baas
Afgeplakte plekken op de Maasstraat voor Koningsdag.Beeld Eva Plevier