Direct naar artikelinhoud
Kandidatuur

Steun van Erdogan voor Navo-topfunctie Rutte laat op zich wachten

Demissionair premier Mark Rutte (links) met de Turkse president Erdogan.Beeld ANP

Mark Rutte heeft nog geen openlijke steun van de Turkse president Erdogan voor zijn kandidatuur als secretaris-generaal van de Navo, bleek na afloop van Ruttes bezoek aan Istanbul.

President Recep Tayyip Erdogan houdt de spanning er nog even in. Vrijdag zei Erdogan zijn wensen aan Rutte te hebben overgebracht – zonder te melden of Rutte daar volgens hem aan voldoet. “We hebben laten weten welke gevoeligheden we willen zien van een kandidaat voor secretaris-generaal van de Navo”, aldus de Turkse president.

Het was opvallend, omdat de verwachting vooraf was dat Turkije positief tegenover de kandidatuur van Rutte zou staan. Zo berichtte Bloomberg voorafgaand aan de ontmoeting dat Turkse steun voor Rutte ‘waarschijnlijk’ was. Rutte was dan ook op persoonlijke titel naar Istanbul afgereisd om de twijfels bij Erdogan weg te nemen. Dat lijkt nog niet volledig gelukt.

Ondanks het gebrek aan directe goedkeuring van Erdogan, noemde Rutte het toch een positief gesprek. “Maar Turkije maakt zijn eigen keuze”, zei Rutte na afloop tegen de Nederlandse pers. Hij voegde eraan toe dat er geen sprake is van specifieke beloftes of concrete eisen. Belangrijk volgens Rutte is ‘het snappen wat de zorgen zijn aan Turkse kant als het gaat om de Navo en de toekomst van de Navo’.

‘Cruciale bondgenoot’

De zorgen van Turkije gaan met name om terrorismebestrijding en de positie van landen die geen EU-lid zijn. Rutte benadrukte daarom vooral de rol van Turkije als ‘cruciale bondgenoot’ en zei dat ‘terrorisme helaas een deel van de situatie in de regio’ is.

Erdogan benoemde dit zelf ook. “Het gevecht tegen terrorisme is een topprioriteit bij onze consultaties.” Daarmee bedoelt hij vooral de Koerdische PKK, die al decennia een gewapende strijd voert tegen de Turkse staat. Hoewel de PKK in de EU, net als in Turkije, op de terreurlijst staat, vindt Ankara dat EU-landen harder op moeten treden tegen PKK-sympathisanten in Europa.

Naast Turkije moeten er nog drie landen overtuigd worden van Ruttes kandidatuur: Hongarije, Roemenië en Slowakije. Roemenië heeft zelf een kandidaat naar voren geschoven: president Klaus Iohannis. Erdogan zei dat hij onlangs heeft gebeld met Iohannis en ook aan hem zijn wensen kenbaar heeft gemaakt.

Voortzetting

Waar Turkije vooral naar op zoek is, is een voortzetting van de manier waarom Jens Stoltenberg het ambt inkleedde. “Het is noodzakelijk om, net als de heer Stoltenberg heeft gedaan, krachtige inspanningen te leveren om sancties, beperkingen en obstakels tussen lidstaten op het gebied van defensie op te heffen”, aldus Erdogan.

Voorlopig houdt Erdogan zijn kaarten dus nog tegen de borst en mogelijk zal hij nog meer druk uitoefenen op het Westen. “We maken ons besluit op grond van strategische wijsheid”, besloot Erdogan de persconferentie.

Lees ook:

Rutte in Istanbul om Erdogan achter zijn Navo-kandidatuur te krijgen

Nog vier landen steunen Mark Rutte niet als nieuwe Navo-topman. In Istanbul probeert hij de belangrijkste daarvan, Turkije, over de streep te trekken.