Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

Nieuws
De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:49 aangepast 20:35
Afbeelding
beeld anp

Hij mag wel op enkele honderden meters afstand van de Dam, op de Singel demonstreren. Bovendien moeten Van der Linde en zijn mededemonstranten om 20.00 uur twee minuten stil zijn.

Van der Linde overweegt nog het besluit bij de rechter aan te vechten. "Het komt in feite neer op een verbod. Ik had het sympathieker gevonden als burgemeester Halsema dat ook had gezegd." Van der Linde zei eerder zijn actie alleen te willen uitvoeren als de borden zichtbaar zijn tijdens de ceremonie. Als de demonstranten op een locatie buiten zicht worden geplaatst, zal hij de actie niet doorvoeren, zegt hij. "Dan beschouw ik dat als een verbod op het recht om te demonstreren."

Actie voorbereid

"We hadden een waardige actie voorbereid met maximaal acht deelnemers", aldus Van der Linde. "Uiteraard zouden we twee minuten stilte betrachten. We zouden alleen bordjes omhooghouden op het moment dat Bosma een krans legt."

Van der Linde meldde de demonstratie afgelopen januari aan bij de gemeente Amsterdam. Hij vindt het "krankzinnig" dat "Bosma, door het CIDI als antisemitisch aangemerkt, een krans legt op 4 mei". Van der Linde vindt dat Bosma lid is van "een partij die pijlers van de rechtsstaat en democratie ondermijnt via aanvallen op de rechterlijke macht en vrije pers".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

Afbeelding

Tientallen demonstranten bij universiteitsbieb in centrum Utrecht

Ruim vijftig mensen demonstreren bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht tegen de situatie in de Palestijnse gebieden. Na een bericht van de regionale zender RTV Utrecht zegt de Universiteit Utrecht met de demonstranten te willen praten.

Afbeelding

Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf.

Afbeelding

AEX scherpt slotrecordstand aan en eindigt boven de 900 punten

De AEX-index op het Damrak is dinsdag op een nieuwe recordstand van 900,06 punten gesloten. Rond 15.10 uur doorbrak de hoofdindex voor het eerst de 900-puntengrens. Kort daarna werd de hoogste stand ooit bereikt, van 900,76 punten.

Afbeelding

Politie slaat in op demonstranten UvA

De politie heeft dinsdagmiddag ingeslagen op betogers die meedoen aan een demonstratie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Zeker twee agenten zouden een wapenstok hebben gebruikt.

Afbeelding

Honderden betogers bij nieuwe demonstratie UvA

Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich dinsdag rond 16.30 uur honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.