Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

Nieuws
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 17:49 aangepast 19:00
Afbeelding
beeld anp

Na afloop zei Rutte tegen media dat hij "blij was met het hele gesprek" en dat het "heel positief" was. Turkije zal volgens hem "binnenkort" kenbaar maken wie ze steunen. "Ik ben niet teleurgesteld", zei hij over het feit dat Erdogan geen expliciete steun heeft uitgesproken voor hem. Hij zei geen beloften te hebben gedaan aan de Turkse president.

Erdogan zei vorige week ook telefonisch te hebben gesproken met de Roemeense president Klaus Iohannis. Hij is de andere kandidaat om topman Jens Stoltenberg bij de NAVO op te volgen. De Turkse leider zei een besluit te zullen nemen over de kandidatuur waarbij "strategische wijsheid" en "rechtvaardigheid" een rol zullen spelen.

'Cruciale bondgenoot'

Rutte was op persoonlijke titel afgereisd voor het 'sollicitatiegesprek' met zijn "goede vriend" Erdogan. Hij noemde Turkije een "cruciale bondgenoot" en wilde horen over de zorgen van het land over de NAVO. Turkije wil dat een nieuwe chef van de NAVO terrorisme hoog op de agenda houdt en erkent dat Turkije een vooraanstaande rol heeft in het stabiliseren van de zuidflank van het NAVO-gebied.

De nieuwe NAVO-baas moet de solidariteit en harmonie binnen het bondgenootschap bewaken, aldus Erdogan die tevreden was over Stoltenberg. Rutte zei dat de aanpak van Stoltenberg als NAVO-leider hem aanspreekt. Ook zijn de oorlogen in Gaza en Oekraïne aan de orde gekomen in het overleg van vrijdag in Istanbul. Volgens Rutte speelt Turkije een belangrijke rol in de pogingen om een eind te maken aan beide conflicten.

In Den Haag wordt ervan uitgegaan dat Ankara de kandidatuur van Rutte zal steunen. Van de 32 lidstaten hebben zich 28 achter Rutte geschaard. Naast Turkije en Roemenië gaat het om Slowakije en Hongarije die tot dusver niet achter Rutte staan. De relatie tussen Rutte en de Hongaarse premier Viktor Orbán is al jaren niet warm. Hongarije heeft zich in het openbaar uitgesproken tegen de kandidatuur van Rutte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

Afbeelding

Betogers bouwen barricades bij UvA-complex in centrum Amsterdam

Demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort. De barricades bestaan onder meer uit pallets en fietsenrekken.

Afbeelding

TikTok klaagt overheid VS aan om dreigende ban of verkoop

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid.

Afbeelding

Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging universiteit Berlijn

De politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijns studentenprotest bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Ongeveer 150 activisten hadden dinsdagochtend met tenten de binnenplaats van de universiteit bezet uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook.

Afbeelding

Netanyahu zegt dat voorstel bestand niet aan eisen Israël voldoet

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het laatste voorstel voor een bestand in de Gazastrook niet voldoet aan de eisen van Israël. Hamas liet maandag weten akkoord te zijn met de voorwaarden voor een staakt-het-vuren, maar Israël is nog niet zover.

Afbeelding

Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.