RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
WildLands Zoo en veengebied

Emmen door Koningsdag eindelijk op de kaart? 'Hopen dat mensen hier willen komen wonen'

Emmen is momenteel een van de minst populaire plekken om te wonen Beeld © ANP

Wildlands Zoo, hunebed 45 of het veengebied: ondanks al deze attracties blijft Emmen een matig imago hebben. Koningsdag moet daar voor eens en voor altijd verandering in brengen en de stad weer bij alle Nederlanders op de kaart zetten. Maar hoe lang kan de stad eigenlijk profiteren van Koningsdag: weet u bijvoorbeeld nog welke stad vorig jaar door de Koninklijke familie bezocht werd?

Het was Rotterdam. Moest u daar even over nadenken? Dat is niet gek volgens Wouter Jan Verheul, gebiedsontwikkelingsdeskundige van de TU Delft en werkzaam bij Arcadis. Volgens hem hebben steden die al groot en bekend zijn - denk aan Rotterdam of Amsterdam - minder profijt van een evenement als Koningsdag dan een kleinere stad als Emmen. "Emmen is niet zo heel veel in het nieuws", zegt hij tegen Editie NL. "Dus je kunt zeggen dat iedere vorm van aandacht mooi meegenomen is. Het is in feite een hele lange reclamespot."

Prins
Lees ook:
Prins Floris van Oranje is dj en draait op 538 Koningsdag

En dat grijpt Emmen met beide handen aan. Direct na Koningsdag pakken ze flink door met allerlei campagnes om de stad te promoten. Want dat kan de stad wel gebruiken. "We staan onderaan op het lijstje als minst aantrekkelijke plek om te wonen." En dus wordt Koningsdag gebruikt om het imago wat op te krikken.

"Een onderdeel daarvan is 'Door het oog van de koning'", zegt Bea Venema, directeur van Tourist Info Emmen tegen Editie NL. "Dan laten we zien wat de koning allemaal heeft gezien, in de hoop dat mensen het zelf ook willen zien en Emmen komen bezoeken." Ze hopen hierdoor niet alleen meer toeristen aan te trekken. "We hopen ook dat mensen hier willen komen wonen en bedrijven zich hier willen vestigen."

Koningsdagconcert
Lees ook:
Koningsdagconcert is dit jaar op 22 april in Emmen

Maar of Koningsdag dat kan verwezenlijken? "De gemeente Emmen moet goed nadenken wie ze precies willen aantrekken. Welke bezoekers of bewoners? Zijn dat dagjesmensen of studenten die er komen wonen?", gaat Verheul verder.

Schot hagel

Pas als die doelgroep duidelijk is, kan je er als gemeente volgens hem gerichter op inzetten. "Koningsdag is zo'n schot hagel. Het helpt om hier als gemeente gericht over na te denken."