'80 procent verkochte VinFasts blijft intern'

Eigenaar houdt vol

Vinfast VF8

We horen alweer even niets van VinFast, en dat is natuurlijk geen goed teken voor de Vietnamese fabrikant. Van het beperkte aantal auto’s dat vorig jaar werd ‘verkocht’, blijkt maar liefst 80 procent ook nog eens bij aan VinFast gelieerde bedrijven te blijven. De eigenaar houdt echter vol en blijft investeren.

VinFast bestaat sinds 2017 en maakte ongeveer een jaar geleden de oversteek naar Europa. Het merk doet zelfs een poging om in Noord-Amerika voet aan de grond te krijgen, wat voor een nieuwkomer bepaald geen kleine hobbel is. VinFast is dan ook niet zomaar een hobbyclubje, maar een divisie van industriegigant VinGroup. Dat bedrijf is opgericht door Phan Nhat Vuong, die volgens Automotive News Europe via directe en indirecte belangen maar liefst 97 procent van VinFast persoonlijk in handen heeft.

Vuong pakt de elektrische auto-zaken serieus aan en vond partners in onder meer BMW (voor eerdere modellen) en Pininfarina (voor het ontwerp). VinFast heeft dan ook fris en modern ogende elektrische SUV’s in huis, maar toch wil het nog niet echt vlotten met de verkopen. Vorig jaar werden er wereldwijd 35.000 VinFasts verkocht. Ter vergelijking: in 2019 gingen er alleen al in Nederland bijna 31.000 Tesla’s Model 3 over de toonbank. Erger is dat de overgrote meerderheid van de afgeleverde VinFasts gewoon binnen de familie blijft. Automotive News weet te melden dat maar liefst 70 procent van dit aantal naar GSM ging, een taxibedrijf dat ook in handen is van VinGroup-baas Vuong. Nog eens 10 procent was voor (onderdelen van) VinGroup, en bleef dus feitelijk ook intern. Als dit klopt, zouden er slechts 7.000 VinFasts naar externe klanten zijn gegaan in 2023. Auw.

Meneer Vuong geeft echter niet op, en zegt uit eigen zak nog eens 1 miljard dollar te investeren in Vinfast. “De elektrische auto-markt zal blijven groeien en zal de markt voor auto’s met verbrandingsmotoren gaan overtreffen. Ik geef niet op”, zegt hij vastberaden.

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.