Netanyahu: beslissingen ICJ hebben geen invloed op onze acties

Nieuws
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag nogmaals benadrukt dat eventuele uitspraken van het Internationaal Strafhof (ICC) geen invloed hebben op de acties van Israël. Wel benadrukte hij dat ICC-uitspraken "een gevaarlijk precedent kunnen scheppen".
anp
vrijdag 26 april 2024 om 17:07 aangepast 20:10
Afbeelding
beeld anp

"Onder mijn leiding zal Israël nooit enige poging van het Internationaal Strafhof in Den Haag accepteren om zijn fundamentele recht op zelfverdediging te ondermijnen", zei Netanyahu in een verklaring op Telegram.

En: "Hoewel beslissingen van de rechtbank in Den Haag geen invloed zullen hebben op de acties van Israël, kunnen ze een gevaarlijk precedent scheppen dat soldaten en publieke figuren bedreigt."

Grondoffensief

Het ICC vervolgt individuen voor het plegen van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Staten kunnen dus niet voor het ICC worden vervolgd. Onder andere Bolivia, Bangladesh en Chili hebben het ICC verzocht door Israëli's begane misdaden tegen burgers in Gaza te onderzoeken. Vorige maand beschuldigde de organisatie Law for Palestine Israëlische leiders van het plegen van genocide tegen de Palestijnen.

Israël staat naar verluidt op het punt een grondoffensief te beginnen tegen de stad Rafah, in het zuiden van Gaza. De internationale gemeenschap, inclusief Israëls belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten, heeft het land meermaals opgeroepen dat niet te doen vanwege de grote kans op burgerdoden in de dichtbevolkte stad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste gearresteerden van protestkamp UvA vrijgelaten

De eerste mensen die in de nacht van maandag op dinsdag werden gearresteerd in het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijgelaten. Dat meldt de politie dinsdagochtend.

Afbeelding

Lagere prijs verblijf bungalowpark drukte op inflatie in april

De inflatie in Nederland is in april uitgekomen op 2,7 procent, tegen 3,1 procent in maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een definitief cijfer dat overeenkomt met een snelle raming.

Afbeelding

Circa 125 demonstranten tentenkamp UvA nog vast

De ongeveer 125 demonstranten die in de nacht van maandag op dinsdag zijn opgepakt in het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zitten nog vast. Dat laat de politie dinsdagochtend weten.

Afbeelding

Jonge miljonairs minder rijk, weer weinig vrouwen in Quote-lijst

Het totale vermogen van 's lands rijkste 'selfmade' ondernemers jonger dan veertig jaar is met ruim 3 miljard euro gedaald en komt dit jaar uit op 5,4 miljard euro. Dat maakt zakenblad Quote bekend in de negentiende editie van de Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs.

Afbeelding

Premier Curaçao en ondernemer overleggen over schade in natuurpark

De Curaçaose minister-president Gilmar 'Pik' Pisas heeft maandagmiddag (lokale tijd) met comedian en ondernemer Jandino Asporaat overlegd over de zware schade die het Hòfi Mango-park heeft geleden door de overmatige regenval van afgelopen zaterdag.

Afbeelding

UvA geeft openheid over banden met Israëlische instellingen

De Universiteit van Amsterdam heeft bekendgemaakt welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instituten. Dat was een van de eisen van de demonstranten die de Roeterseilandcampus bezetten, tot de politie het protestkamp dinsdagochtend ontruimde.