Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. ‘De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen’

Interview
Achter elk ‘lintje’ schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. ‘Ik had dit nooit alleen kunnen doen.’
Bas Meeuse Christa van Norel Femke Woertink
vrijdag 26 april 2024 om 17:08 aangepast 19:51
Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.
Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding. beeld nd

‘Je moet trouw zijn en volhouden’

Rients Boiten (79) uit Putten (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau): ‘De burgemeester dikte flink aan wat ik allemaal gedaan heb’, zegt Rients Boiten bescheiden. Hij was volledig overdonderd toen hij met een smoes naar zalencentrum De Aker in Putten was gelokt. De burgemeester was daar om hem te benoemen als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. ‘Toen ik zelf aan het woord kwam, zei ik: je moet de helft afdoen van wat de burgemeester heeft gezegd.’

Hij krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn werk met weeskinderen, armen en ouderen in Bulgarije. Inmiddels 25 jaar geleden richtte hij daarvoor de Stichting Help Tabitha op, samen met de Bulgaarse Albena Matova. ‘Dat begon als een diaconaal proje..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.

Een Russische Iskander-raket.

Rusland kondigt oefeningen aan met tactische nucleaire wapens

Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken.

Ook te hard rijden wordt gezien als een lichte overtreding, zolang de overschreden snelheid onder de dertig kilometer per uur blijft.

Geen bekeuring voor fietsen zonder licht? Vijf vragen over de protesterende agenten

Overtreders die vanaf vandaag worden betrapt op wildplassen of zwartrijden in het openbaar vervoer, krijgen mogelijk geen geldboete. Politieagenten voeren namelijk actie, maar waarom doen ze dat?

Daphne Wesdorp wint De Tegel: ‘Het is best stressvol af en toe om van hot naar her te gaan.’

ND-oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp wint De Tegel voor haar reportages over gewone mensen

ND-oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp (26) heeft De Tegel gewonnen voor haar verslaggeving in Oekraïne en Myanmar. De Tegel is de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland.