RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Hakken niet verplicht

Mijlpaal: stewardessen KLM mogen voortaan sneakers dragen

Stewardessen bij KLM mogen voortaan sneakers dragen. Beeld © KLM.

Personeel van luchtvaartmaatschappij KLM mag vanaf 6 mei sneakers dragen onder hun werkuniform. Vrouwelijke medewerkers zoals stewardessen dragen tot nu toe hakken maar die eis verdwijnt, mits de werknemers een broek dragen. Met het toestaan van sneakers speelt KLM naar eigen zeggen in op de vraag naar meer comfortabele werkschoenen.

Aan stewardessen worden al sinds jaar en dag strenge eisen gesteld als het om uiterlijk gaat. Het gaat - afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij - om eisen rondom de lengte, gewicht, verzorging van handen en nagels, oogsterkte, kleur van nagellak, kapsel, tatoeages en piercings bijvoorbeeld. 

Ook aan kleding worden veel eisen gesteld. Zo mag het jasje vaak niet uit als het toestel aan de grond staat en moeten vrouwelijke medewerkers hakken dragen waarbij vaak een bepaalde hakhoogte is voorgeschreven. Dit soort eisen verdwijnen langzamerhand. 

Blije medewerkers

In navolging van onder meer de luchtvaartmaatschappijen Play Airlines,  Aerolineas Argentina en het Oekraiense Sky Up, versoepelt KLM het beleid nu ook. Medewerkers die dat willen, mogen sneakers dragen. Na een test is gebleken dat het dragen van sneakers bijdraagt aan het medewerkerswelzijn, aldus KLM.

Er zijn wel regels. Bij een rok blijven hakken verplicht. "In het kort komt het erop neer dat je alleen onder een broek sneakers mag dragen. Onder een donkerblauw uniform mogen alleen zwarte sneakers worden gedragen. Onder een kobaltblauw uniform donkerblauwe sneakers", aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. 

Eigen sneaker

Personeel kan een door KLM ontworpen sneaker dragen of zelf iets kiezen, mits deze voldoen aan de eisen. "De sneakers moeten van glad (imitatie)leer zijn en een witte zool hebben."

"Een historisch moment", zegt Aileen Out. Zij is expert op het gebied van werkkleding en schreef het boek 'Op Hoge Hakken in de Wolken'. 

"De eerste stewardess begon in 1930 met dit beroep. De eisen waren heel streng. Stewardessen mochten maximaal 52 kilo wegen, maximaal 1,52 lang zijn en met veertig jaar moesten ze uit dienst", vertelt Out. 

Visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij

Later werden die eisen iets versoepeld, maar veel kledingeisen bleven. "De gedachte is dat een stewardess het visitekaartje is van de luchtvaartmaatschappij. Het is het eerste wat mensen zien als ze aan boord komen", legt zij uit. 

Dat sneakers nu ook mogen heeft volgens Out te maken met de wereldwijde tred waarbij mensen vaker casual kleding dragen. "Mensen vinden het steeds belangrijker om comfortabel te kunnen werken. Daar komt dit uit voort. Make-up regels worden ook vaak afgeschaft."

Bepaalde eisen, bijvoorbeeld rondom lengte en gewicht zullen blijven. "Dat heeft te maken met de krappe vliegtuigen. Je mag niet zo lang zijn dat je je hoofd stoot of zo breed dat je niet goed door het gangpad kan", zegt Out.