RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Laagst mogelijke boete

6 euro boete voor gondelongeluk Sprookjesbos Valkenburg

Een politieauto voor Sprookjesbos Valkenburg kort na het ongeluk in 2022 Beeld © Track 88

Een boete van 6 euro. Die krijgt Sprookjesbos Valkenburg naar aanleiding van het gondelongeluk dat daar twee jaar geleden gebeurde. 6 euro is het laagst mogelijke bedrag voor een boete, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het ongeluk gebeurde op 27 mei 2022. Bij een attractie van een ballontoren met ronddraaiende karretjes in de lucht, brak één van die karretjes af. Een Belgisch gezin met twee volwassenen en twee kinderen stortte in de bak zo'n vijf meter naar beneden. Drie van hen raakten gewond.  

Gewonden
Lees ook:
Gewonden van ongeluk met karretje in Sprookjesbos Valkenburg stabiel

Het OM rondde deze week het onderzoek naar het ongeluk af. Daaruit bleek het pretpark schuldig aan twee overtredingen: zwaar lichamelijk letsel door schuld en het niet voldoen aan de zorgplicht met betrekking tot het onderhoud. Het Sprookjesbos is dus aansprakelijk.

Bijzondere omstandigheden

Maar voor de boete die het pretpark nu krijgt, hoeft het niet diep in de buidel te tasten. Het blijft bij slechts 6 euro. "Dat is de laagst mogelijke boete", laat een woordvoerder van het OM weten aan Editie NL. 

Opeens
Lees ook:
Opeens heeft pretpark Hellendoorn 25 miljoen views op TikTok: 'Groots ingezet'

Waarom dan die laagst mogelijke boete, als het park twee ferme overtredingen aan de broek heeft hangen? Omdat het slachtoffer het Sprookjesbos pas na een lange tijd aansprakelijk stelde. In de tussentijd is het pretpark failliet gegaan. Een hogere boete opleggen is dus zinloos en er valt voor het slachtoffer ook weinig te verhalen. 

Verzekering

Toch heeft die 6 euro boete meer nut dan je misschien denkt. "Die lage boete is er deels zodat er ook echt een schuldbevestiging valt uit te delen", zegt de woordvoerder. "Er staat iets op papier, dat is in het belang van het slachtoffer om bij de verzekering terecht te kunnen. Anders zou de zaak geseponeerd kunnen worden." 

Stoomtrein
Lees ook:
Stoomtrein in Efteling wordt elektrisch: 'Klimaatneutraal'

Als dat laatste was gebeurd, dan was er helemaal niets voor het slachtoffer. Maar met de schuldbevestiging kunnen bijvoorbeeld medische kosten verhaald worden bij de verzekeraar. Daarmee is de zaak afgedaan, een proces komt er niet. 

Heropening

Aan L1 vertelt een woordvoerder van Sprookjesbos Valkenburg dat het park bezig is met een doorstart. De heropening zal op 1 juli zijn en de attractie waarmee het misging, zal worden weggehaald. 

Bron: Editie NL