De Tomaso Longchamp: Italiaan met Amerikaanse invloeden - In het Wild

In het Wild-debuut

De Tomaso Longchamp

Ook zo'n tien jaar na het begin van 'In het Wild' gebeurt het nog dat een merk zijn debuut maakt in deze rubriek. Voor het eerst staat er een De Tomaso op de planken. Een Longchamp, om precies te zijn.

Veel meer dan enkele tientallen auto's van het merk De Tomaso zijn er niet in Nederland, dus is het niet heel verrassend dat er nog nooit eerder eentje in deze rubriek verscheen. Het begint nota bene niet eens met de bekendste, de Pantera, maar dankzij AutoWeek-forumlid HarmenA met een Longchamp. Een bijzondere verschijning, die je in wezen kunt zien als een coupéversie van de - niet geheel toevallig - op de Jaguar XJ lijkende De Tomaso Deauville. De Longchamp kreeg echter vooral een sportief lijnenspel, waar de Deauville toch vooral ook sjiek voor de dag moest komen.

Over smaak valt niet te twisten, maar het staat als een paal boven water dat de Amerikaan (met Nederlandse roots) Tom Tjaarda van de Longchamp een nogal extravagant gelijnde auto heeft gemaakt. Een mengelmoes van invloeden, bovendien, want aan de achterkant is zijn Italiaanse afkomst goed te zien, onder meer aan de van Alfa Romeo geleende achterlichten. Aan de voorkant springen de van de Ford Granada afkomstige koplampen in het oog en ook onder de motorkap is Ford terug te vinden. Daar ligt namelijk een 5,8-liter V8, die onder meer ook in de Ford Mustang is geleverd. Je kunt je dus vast wel wat voorstellen bij de roffel die uit de (overigens niet bepaald originele) dikke uitlaatpijpen van deze auto komt.

De Tomaso Longchamp

Sowieso is deze specifieke Longchamp uit 1977 helaas niet helemaal zoals je 'm normaal zou verwachten. Het kan een beetje vertekenen op de foto's, maar de banden lijken ons een maatje te fors, terwijl de wielen zelf wel origineel ogen. Ook zit er een rolkooi in de auto en lijkt de luchthapper in de motorkap ons niet origineel. Maar ach, we zullen de eerste De Tomaso in deze rubriek verder ook weer niet té kritisch onder de loep nemen. Hij staat er in elk geval netjes bij verder en het is vooral heel leuk dat hij vorig jaar een setje Nederlandse kentekenplaten heeft gekregen! Wist je trouwens dat de De Tomaso Longchamps een Maserati-broer had?

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.