Test: MG 3 Hybrid+ - waarom dit de slimmere Sandero is

Kleine hybride vanaf €22.769

MG 3 Hybrid+

In feite is een Dacia Sandero ruim €5.000 goedkoper. Maar met een rijkere uitrusting en bijna twee keer zoveel motorvermogen schuift MG nu een verrassend sterke concurrent naar voren. Wordt de MG 3 Hybrid+ de nieuwe koning van de betaalbare kleintjes?

Er is dus markt voor zulke betaalbare auto's?

Het is veelzeggend dat de Dacia Sandero momenteel de best verkochte nieuwe auto van Europa is. Dat geeft aan dat duizenden autokopers in de rij staan voor een compacte auto die desondanks voldoende plek biedt aan vijf inzittenden, een redelijke standaarduitrusting biedt en – vooral – niet al te duur is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat MG zijn pijlen richt op het meer prijsbewuste publiek, dat momenteel vooral de Dacia-showrooms binnenwandelt.

MG 3 Hybrid+

Is de 3 ook de kleinste MG?

De nieuwe MG 3 is het meest compacte model van het inmiddels Chinese merk, dat sinds 2019 terug is op de Nederlandse markt. In tegenstelling tot andere recent geïntroduceerde modellen zoals de MG 4 en 5 is de 3 níet volledig elektrisch, maar heeft hij een hybride aandrijflijn. En in tegenstelling tot de MG ZS EV, de EHS en de Marvel R is de 4,11 meter lange 3 geen SUV, maar een compacte hatchback met vijf deuren. Precies zoals de drie centimeter kortere Dacia Sandero.

Wat kost de MG 3?

Hoewel de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe personenauto in Nederland momenteel rond de €46.000 ligt, is dat bedrag voor veel particuliere kopers veel te hoog. Dat verklaart mede het succes van Dacia bij die kopersgroep. Wie dat wil, kan al voor €17.500 een nieuwe Sandero ophalen, al krijg je dan de behoorlijk karig uitgevoerde Essential met alleen de hoogstnodige voorzieningen. Voor dat geld heb je weliswaar cruisecontrol en parkeersensoren in de achterbumper, maar dient je eigen smartphone bijvoorbeeld als navigatiescherm.

MG 3 Hybrid+

Wat zit er dan allemaal op?

Indrukwekkend veel. De combinatie van zijn prijs met een bovengemiddelde standaarduitrusting is zonder twijfel zijn grootste troef. In eerste instantie lijkt de instapprijs van €22.769 flink hoger dan bij de Sandero, maar de Chinezen zetten daar veel meer technologie, luxe- en comfortvoorzieningen tegenover. Naast een behoorlijk potentere hybride aandrijflijn dan vrijwel al zijn concurrenten, maar daarover later meer.

Valt er verder nog wat te kiezen?

De MG 3 Hybrid+ is leverbaar als Standard, Comfort en Luxury, maar zelfs de minst luxe uitvoering heeft een 7-inch digitaal instrumentarium in kleur en een flink infotainmentscherm met een diameter van 10,25 inch. Navigatie is standaard, net als Apple CarPlay- en Android Auto-integratie – zij het nog met een kabeltje. Ook altijd aanwezig zijn automatische klimaatregeling, parkeersensoren achter, een achteruitrijcamera, elektrisch bedienbare ruiten voor en achter, een rijstrookassistent en adaptieve cruisecontrol. Voor dat laatste moet je bij een Audi A3 van €41.000 gewoon nog bijbetalen. De Comfort voegt daar voor €24.296 onder meer 16-inch lichtmetalen wielen, elektrisch inklapbare buitenspiegels, een startknop, een uitgebreider audiosysteem en uitstroomopeningen van de klimaatregeling voor de achterste passagiers aan toe. In de uiterst complete Luxury tref je bovendien led-koplampen, een 360-graden-camerasysteem, stoelverwarming, keyless entry en een verwarmbaar stuurwiel. Ook is de Luxury (vanaf €25.769) voorzien van dodehoekwaarschuwing en een systeem dat waarschuwt voor kruisend verkeer achter de auto. MG heeft hiermee een prijspakker van jewelste in de aanbieding.

MG 3 Hybrid+

Hoe is de hybride aandrijflijn?

Nog een grote kracht – vrij letterlijk – zit hem in de aandrijflijn. MG levert de 3 altijd als Hybrid+, wat inhoudt dat er een 1,5-liter benzinemotor van 102 pk samenwerkt met een elektromotor (100 kW) en een tweede, kleinere elektromotor die dienstdoet als startmotor en generator. Dat levert een bovengemiddeld krachtig geheel op, met een totaalvermogen van maar liefst 192 pk. Ter vergelijking: de Toyota Yaris Hybrid brengt voor ruim 26 mille 116 pk op de been, terwijl de Yaris in 130 pk sterke hybride uitdossing ruim €33.000 kost.

MG 3 Hybrid+

En wat stelt de Dacia Sandero daar tegenover?

De sterkste Dacia Sandero moet het doen met 110 pk en kost dan al €22.535. Dan krijg je overigens een handgeschakelde versnellingsbak, terwijl de MG 3 standaard een automaat aan boord heeft. Kies je voor de Dacia Sandero met cvt-versnellingsbak, ben je minimaal €23.835 kwijt. Zoals gezegd: de MG biedt een ijzersterke verhouding tussen zijn prijs en uitrustingsniveau.

Wat valt verderop aan de MG 3?

De automaat in de MG is  een geval apart: hij heeft slechts drie versnellingen en twee koppelingen, maar voelt tijdens het rijden eerder als een continu variabele transmissie. Met name bij licht versnellen merk je dat de 3 veel kracht beschikbaar heeft bij lage toeren: duw op het gaspedaal en de Hybrid+-aandrijflijn reageert meteen mooi alert, zonder nerveus te zijn. Even versnellen van 50 naar 80 kilometer per uur gaat erg soepel en zonder drama.

MG 3 Hybrid+

Is-ie zuinig?

Ja, maar ook vlot want de 0-100-sprint legt de MG in 8 seconden af, zijn topsnelheid bedraagt 170 kilometer per uur. Ga je er vol gas vandoor, dan blijft het motorgebrul weliswaar netjes op de achtergrond, maar voel je tijdens het overschakelen een lichte dip in de vermogensafgifte. Het lijkt dan alsof de motor eventjes inhoudt, om vervolgens verder te versnellen. Dat is even wennen. Het is trouwens  mogelijk om regelmatig korte stukken elektrisch te rijden, dankzij een compact accupakket van 1,83 kilowattuur onder de achterbank. MG belooft een praktijkverbruik van 4,4 liter per honderd kilometer (1 op 22,7), tijdens onze eerste testrit kwamen de cijfers van de boordcomputer uit op een gemiddelde van 4,6 liter.

Is het een typische budgetauto?

Minstens zo interessant bij een goedkopere auto: wat merk je van de kostenbesparingen? Tijdens het rijden niet zo veel: MG heeft de (geluids-) isolatie van de cabine om te beginnen goed op orde. Hooguit hoor je op hogere snelheden en op slechter wegdek wat rijgeluiden uit de achterste wielkasten, maar dat stoort niet enorm. Daarbij valt op dat het onderstel stil en volwassen is: de MG 3 veert prettig soepel en kan verrassend beheerst overweg met klinkerweggetjes, drempels en korte hobbels.

MG 3 Hybrid+

Wat valt tegen aan de MG 3?

Vervelend is de ronduit slechte zitpositie, met name voor bovengemiddeld lange mensen. De stoelen zitten prima ondanks een wat korte zitting, maar de verstelbaarheid van het stuur is ver onder de maat. Het stuurwiel laat zich alleen in hoogte minimaal verstellen en niet in de diepte, waardoor je beduidend slechter zit dan in veel Europese concurrenten. Al snel komen knieën in de knel; voor bestuurders boven de 1.90 meter kan dit de grootste afknapper zijn. Elders in de auto is het ruimte-aanbod heel redelijk: de achterbank is ruim genoeg voor drie personen, mits zij niet te groot zijn. De beenruimte is acceptabel, de hoofdruimte en instap geven geen reden tot klagen. In de bagageruimte van de MG 3 past 293 liter en daarmee moet hij de Dacia Sandero (328 liter) en de Volkswagen Polo (355 liter) voor zich dulden, maar wint hij het van de hybride Toyota Yaris die 286 liter kan meenemen. Hoewel de testauto een achterbankleuning heeft die uit één deel bestaat, belooft MG dat de uiteindelijke productieversies standaard een in twee delen neerklapbare achterbank krijgen.

MG 3 Hybrid+

Voelt hij vanbinnen goedkoop aan?

Het materiaalgebruik in (en de afwerking van) de MG 3 passen tot slot bij wat je mag verwachten in dit prijssegment. Het is zeker acceptabel, al voel je onder meer op het dashboard knetterhard plastic en is de vormgeving niet bijster inspirerend. De Luxury krijgt kunstleer en een Schots ruitpatroontje op wat panelen, maar tegelijk blijkt het kleine schuifpaneel waarmee je de middentunnel kunt afdekken ronduit gammel. Voor dit geld kun je niet op álle vlakken op de eerste rij zitten. Desondanks heeft de MG per definitie goede kansen van slagen op de Nederlandse markt. De Dacia Sandero heeft de relevantie van dit segment al laten zien, maar de MG 3 heeft op diverse punten betere papieren.

Lezersreacties (63) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.