Direct naar artikelinhoud
Kledingvoorschriften

Sneakers of hakken? KLM laat de keuze vanaf nu aan het personeel

Hakken mogen worden ingeruild voor gympen, behalve onder een rok.Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Dat stewardessen zelf mogen kiezen of ze sneakers of hakken aantrekken klinkt vanzelfsprekend, maar dat was het lange tijd niet. Tot nu, want KLM verandert de kledingvoorschriften.

Veel mensen weten niet beter dan dat ze op sneakers naar hun werk gaan. Bij KLM was dit allesbehalve het geval. Op de grond of op 12 kilometer hoogte: ongeacht de functie werd van vrouwen verwacht dat zij op hakken hun werk deden. Maar daar komt verandering in: vanaf 6 mei mogen de pumps worden ingeruild voor sneakers.

Toch blijven er strikte kledingvoorschriften. Chris van Elswijk, voorzitter van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel en zelf ook werkzaam bij KLM als cabinemanager op intercontinentale vluchten, legt uit waarom het zo lang duurde.

Waarom mogen de sneakers nu pas?

“De uniforms zijn al langer een onderwerp van gesprek, en dus ook de schoenen. Collega's met een medisch voorschrift mochten al op sneakers lopen, omdat pumps voor hen te veel pijn doen. Vanuit de ondernemingsraad is vaker gevraagd of dat kon worden uitgebreid naar het hele personeel. Mensen moeten namelijk makkelijker kunnen lopen.

“Dat het niet mocht, heeft denk ik te maken met tradities. Dat speelt nu minder een rol, omdat ook KLM denk ik inziet dat het een tijd van modernisering en diversiteit is.”

Mag iedereen bij KLM nu op gympen lopen?

“Het gaat om uniformdragend personeel. Dat zijn dus piloten, medewerkers in de cabine en het grondpersoneel. Al met al zijn dat 20.000 mensen. Als vrouwen een rok dragen, moeten daar nog wel hakken onder. Ik vermoed dat men bij KLM daar nog wel traditioneel naar kijkt. Wat mij betreft is dat nergens voor nodig.”

Zijn er nog andere kledingvoorschriften?

“Het mannelijke personeel draagt altijd een donkerblauw uniform, en daar mogen alleen zwarte sneakers onder. Voor vrouwen geldt dat zij alleen donkerblauwe gympen mogen dragen onder het kobaltblauwe pak.

“Verder zijn er speciale KLM-schoenen ontworpen door het merk Filling Pieces, maar die zijn niet verplicht. Een ander sneakermerk mag, alleen dan moet het wel in dezelfde kleur zijn.”

Verwacht u dat veel mensen de pumps zullen laten staan?

“Met name voor de vrouwelijke collega's kan ik mij voorstellen dat sneakers veel makkelijker lopen dan hakken. Dus ik verwacht wel dat een groot deel van de collega's hier blij mee is.

“Zelf ga ik absoluut op sneakers lopen. Ik vind het ook een mooie schoen, zo met het KLM-kroontje aan de achterkant. Maar vooral is het tijdens het werk veel comfortabeler.”

Reactie KLM

In een verklaring stelt KLM dat het toestaan van sneakers ‘inspeelt op de vraag naar meer comfortabele werkschoenen’. Volgens het bedrijf komt het dragen van sneakers onder een uniform steeds vaker voor bij luchtvaartmaatschappijen en past dit bij de huidige tijd. Naast de sneakers komt KLM ook met grotere broekmaten. 

Op de vraag waarom sneakers onder de rok nog niet mogen, kon de woordvoerder van KLM geen duidelijkheid geven: “De sneakers onder de pantalon is een extra toevoeging aan het huidige uniform. Voor het nieuwe uniform worden meerdere mogelijkheden bekeken.” 

Lees ook:

Toga’s saai? Onder het neutrale zwart kan een tijgerprint schuilgaan, of een scène uit Scarface

De roep om de toga in de rechtbank af te schaffen, klinkt steeds luider. Kleermakers denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. ‘De kunst is om die vormloze tent toch passend te maken.’