Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Van Praag en Kroes betuigen spijt op ledenbijeenkomst Ajax: ‘Dit is geen gezichtsverlies, maar voortschrijdend inzicht’

Op een ledenvergadering van Ajax hebben Michael van Praag en Alex Kroes donderdagavond hun verontschuldigingen aangeboden. President-commissaris Van Praag zei volgens aanwezigen dat hij aanstaand technisch directeur Kroes niet publiekelijk had moeten neersabelen. Kroes zei dat de ondoordachte aankoop van Ajaxaandelen hem speet.

en
De afgelopen weken schaarde de harde kern van Ajax zich achter Alex Kroes, onder andere met spandoeken in de Johan Cruijff Arena.Beeld ANP

Beide Ajacieden herhaalden ook dat ze blij zijn dat Kroes als technisch directeur voor de Amsterdamse club behouden kan blijven. Dat nieuws werd enkele uren voor de vergadering bekend.

Begin deze maand had de raad van commissarissen (rvc) Kroes nog tevergeefs verzocht in het belang van Ajax de eer aan zichzelf te houden vanwege aandelenhandel met voorkennis. Vervolgens stuurde de rvc aan op zijn ontslag. Door donderdagmiddag akkoord te gaan met de benoeming van Kroes als technisch directeur, haalde de rvc de angel uit de ledenbijeenkomst. Van Praag wilde na afloop bij de NOS niet weten van gezichtsverlies. “Dit is geen gezichtsverlies, maar voortschrijdend inzicht.”

Juridisch advies

Kroes zei op de vergadering te zullen opstappen als beurswaakhond AFM concludeert dat hij een strafbaar feit heeft begaan met de aankoop van Ajaxaandelen vorig jaar juli, een paar dagen voordat zijn benoeming als topman van de club bekend werd.

Op De Toekomst voerde commissaris Leo van Wijk voor ongeveer 150 leden grotendeels het woord. Hij reflecteerde op de redenen om Kroes begin april te schorsen, waarbij hij zich hoofdzakelijk baseerde op juridisch advies van advocatenkantoor NautaDutilh. Veel leden begrepen niet waarom de oplossing om Kroes aan te stellen in een andere rol – als technisch directeur zonder tekenbevoegdheid – drie weken geleden niet mogelijk was.

Ook kwam de summiere presentatie ter sprake van het KPMG-rapport over de transfers van voormalig technisch directeur Sven Mislintat, waarbij Van Wijk herhaalde dat privacy- en concurrentiegevoeligheid de reden was om het rapport onder de pet te houden. Ook de bestuursraad heeft het rapport niet ingezien.

Wegstuurcultuur

De voorzitter van de bestuursraad, Ernst Boekhorst, verwacht niet op korte termijn het vertrek van nog meer commissarissen, buiten het drietal (Cees van Oevelen, Annette Mosman en Georgette Schlick) dat vorige week aankondigde op te stappen zodra er opvolgers zijn.

“Vanaf de start wisten we dat de commissariaten van Leo (van Wijk) en Michael (van Praag) beperkt in tijd zouden zijn. In de huidige situatie, met drie vacante plekken in de rvc, denk ik dat het goed is die nu op te vullen. We moeten af van de wegstuurcultuur bij Ajax. In de vergadering somde iemand op hoeveel mensen er de afgelopen twee jaar zijn aangetreden en weer verdwenen. Daar word je niet blij van.”

Er is volgens hem geen enkel beletsel voor Kroes om te opereren als directeur met Van Praag als toezichthouder. “Betrokkenen hebben erkend dat dingen niet goed zijn gegaan. Dat maakt het nu mogelijk met elkaar aan de slag te gaan.” Boekhorst sprak van ‘een goede informatiebijeenkomst’, waar leden ‘kritische vragen’ hebben gesteld.

‘Sufgeluld’

Veel leden hadden het idee dat ze door het schermen met moeilijk verifieerbare juridische informatie door de rvc een beetje waren ‘sufgeluld’. Van Praag (76) en Van Wijk (77) werden in oktober vorig jaar voorgedragen als commissarissen. De bestuursraad schoof beide ereleden destijds naar voren. Dat orgaan vertegenwoordigt de leden van de vereniging Ajax en is met 73 procent grootaandeelhouder van de beursgenoteerde proftak, waarop de rvc toezicht houdt.

Het idee was dat de twee veteranen de club snel in rustiger vaarwater zouden loodsen, om daarna weer van het toneel te verdwijnen.

Luister ook naar podcast Branie:

Video wordt geladen...