Terug naar de krant

Japans stadje plaatst scherm voor uitzicht op de berg Fuji na toeristenoverlast

Leeslijst Nieuws
Toerisme De groepen toeristen die zich verzamelen voor het uitzichtpunt laten afval achter en houden zich niet aan verkeersregels. „Het is betreurenswaardig dat we hiertoe gedwongen worden”, zegt een medewerker van het stadsbestuur.
Leeslijst

De inwoners van het Japanse stadje Fujikawaguchiko, aan de voet van de berg Fuji, zijn er klaar mee: de toeristen die zich elke dag weer verzamelen voor de perfecte foto van het uitzicht op de berg voor de Lawson-supermarkt. Ze laten afval achter, houden zich niet aan de verkeersregels. Volgende week begint de bouw van een gaasscherm van 2,5 meter hoog en 20 meter lang. Dat wordt achter de winkel neergezet, om het uitzicht te blokkeren. „Het is betreurenswaardig dat we hiertoe gedwongen worden”, zei een medewerker van het stadsbestuur vrijdag tegen persbureau AFP. „Alleen maar omdat sommige toeristen zich niet aan de regels houden.”

Fujikawaguchiko deed eerder al pogingen om het toerisme in te dammen. Er werden borden neergezet op de weg naar de supermarkt, en agenten ingezet om de mensenmassa in toom te houden. Het gaasscherm is een laatste redmiddel. Zo’n noodoplossing is ook nodig om een tandartsenkliniek in de buurt van de supermarkt te beschermen; toeristen klimmen wel eens op het dak van het gebouw om foto’s van de Fuji te maken. Het scherm wordt pas weer weggehaald als de situatie verbetert, zegt het stadsbestuur.

Japan heeft in de afgelopen maanden een recordaantal toeristen ontvangen. In maart, de maand waarin het kersenbloesemseizoen begint, kwamen er meer dan drie miljoen buitenlandse bezoekers naar het land toe. Wandelaars die de Fuji willen beklimmen, moeten daar binnenkort een toegangsprijs voor gaan betalen, kondigde de Japanse overheid dit voorjaar al aan. Er gebeuren te vaak ongelukken, omdat mensen onvoorbereid aan de klim beginnen. En ze laten er te veel afval achter. Ook is het sinds het begin van deze maand niet meer mogelijk voor toeristen om de geishawijk in Kyoto te bezoeken: het werd er te druk.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in