RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Foto's van ravage

Museum zwaar beschadigd na plofkraak: 'Tranen in m'n ogen'

De daders hadden het gemunt op de pinautomaat op het museum.

De plofkraak van afgelopen nacht aan de Voorstraat in Franeker heeft zware schade aangericht aan het Keatsmuseum, een museum gewijd aan de Friese sport kaatsen. "De tranen springen wel in m'n ogen", zegt de voorzitter van het museum, Bram Bonnema.

Volgens Bonnema is de geldautomaat die in de voorgevel zat compleet uit de muur geblazen, en ook een raam ernaast is gesneuveld. "In de ruimte erachter is de chaos groot", zegt Bonnema.

Kaatsprijzen

In die museumruimte staat onder meer een vitrine met kaatsprijzen, die niet verdwenen zijn, maar wel beschadigd. "Het lijkt nu wel een slagveld in het deel van het museum", zegt Bonnema die het museum met vrijwilligers runt. "Het ging niet om zaken uit het museum. Het ging ze echt om de geldautomaat."

Het was volgens Bonnema sowieso een 'zinloze plofkraak', omdat de bankbiljetten in de geldautomaat in cassettes zitten en door verf onbruikbaar worden zodra de cassette onder druk komt te staan, bijvoorbeeld door een explosie. "Het was een vreselijk harde knal. Je schrikt ervan, maar het leidt uiteindelijk tot niets."

Het Keatsmuseum is de komende dagen dicht om de schade op te nemen en waar mogelijk te herstellen. De voorzitter verwacht dat het wel even kan duren voor het museum weer open kan. "Het moet schoongemaakt worden, opnieuw worden opgebouwd en worden ingericht."