4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

Nieuws
De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 14:05
Afbeelding
beeld anp

Het ongeval gebeurde op 2 september 2022 op de Roosendaalsebaan in Oud Gastel. De slachtoffers waren een moeder (39), haar zoon (8), haar dochter (10) en een andere inzittende, een vrouw van 42. Haar 9-jarige dochter overleefde het ongeluk, maar raakte wel gewond. De auto van E. ramde de Toyota waarin zij zaten met een snelheid van 95 kilometer per uur toen deze uit een zijstraat kwam. De toegestane snelheid was 50 kilometer per uur.

‘Hun voertuig werd met de kracht van een tank weggevaagd’, zei de officier van justitie eerder. De verdachte zelf en zijn twee passagiers bleven ongedeerd.

Hoge snelheid

Vlak voor de crash reed E. met een snelheid van 155 kilometer per uur. De verdachte reed op een voorrangsweg, waar de verkeerslichten op dat moment niet werkten en oranje knipperden. Volgens de rechtbank hoefden andere weggebruikers er echter niet op bedacht te zijn dat iemand met zo’n hoge snelheid zou komen aanrijden en hield de bestuurder van de Toyota zich aan de regels: ‘Ze hadden geen enkele mogelijkheid om te anticiperen op zijn gedrag.’

De verdediging vond dat E. erop mocht vertrouwen dat hij voorrang kreeg. Het harde rijden zou een poging zijn geweest om de Toyota voorbij te gaan en zo de situatie op te lossen. Daar gaat de rechtbank aan voorbij. Volgens de rechter heeft hij de situatie zelf veroorzaakt.

Lagere straf

Ondanks dat de officier ook sprak van roekeloos rijgedrag, is de opgelegde straf een stuk lager dan de eis. Dit komt doordat het OM van twee strafbare feiten uitging, namelijk het veroorzaken van de aanrijding met vier doden en de aanrijding waarbij iemand gewond raakte. Volgens de rechtbank is dat onterecht want er zou maar sprake zijn geweest van één handeling en gebeurtenis.

Naast de celstraf heeft de rechtbank E. een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd van tien jaar. Hij is eerder veroordeeld voor overtredingen in het verkeer. Volgens de rechtbank lijkt hij ‘niet te willen leren van zijn fouten’ en heeft hij geen verantwoordelijkheid voor het ongeval genomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H.

Afbeelding

Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen.

Afbeelding

Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023.

Afbeelding

Raad van State: twijfels bij langere beslistijd toeslagenherstel

Het fors oprekken van beslistermijnen bij het rechtzetten van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is 'juridisch kwetsbaar', waarschuwt de Raad van State. Mogelijk komt daardoor het grondwettelijk recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn in het gedrang.

Afbeelding

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is.

Afbeelding

EU trekt ultieme strafprocedure in nu Polen rechtstaat versterkt

De Europese Unie is van plan de ultieme strafprocedure die tegen Polen loopt te laten vallen. De nieuwe regering in Warschau heeft de aangetaste rechtstaat zo versterkt dat er geen reden meer is voor de strafprocedure, oordeelt de Europese Commissie.