Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

Nieuws
Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 14:09
Afbeelding
beeld anp

Er komt ook een draaideurverbod, dat behelst dat (oud-)bewindspersonen twee jaar lang niet bij hun voormalige ministerie in dienst mogen treden. Zij mogen ook geen betaalde, commerciële opdrachten bij hun voormalige ministerie aannemen. Dat verbod geldt ook voor aanpalende beleidsterreinen bij andere ministeries.

Daarnaast wordt het al bestaande lobbyverbod wettelijk vastgelegd, zo staat in het wetsvoorstel over de regels waar ministers en staatssecretarissen rekening mee moeten houden bij het vervolg van hun loopbaan. Dit verbod houdt in dat voormalige bewindspersonen na hun vertrek geen zakelijke contacten mogen hebben met ambtenaren van hun voormalige ministerie, als hij of zij een functie heeft in de private of de semipublieke sector.

Belangenverstrengeling

Het adviescollege toetst of er een risico op belangenverstrengeling bestaat, maar kijkt ook naar geheimhoudingsverplichtingen. Uiterlijk binnen twee weken moet het Adviescollege met zijn advies komen. Er zijn drie varianten: geen bezwaar, aanvaardbaar onder nadere voorwaarden of onaanvaardbaar wegens (een te groot risico op) belangenverstrengeling.

Als de (oud-)bewindspersoon de functie accepteert, wordt het advies binnen twee weken openbaar gemaakt op de website van het adviescollege.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paar honderd mensen bij tentenprotest bij campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de UvA hebben zich bij de demonstratie gevoegd.

Afbeelding

Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

Afbeelding

VN over massagraven Gaza: wellicht mensen levend begraven

Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen.

Afbeelding

Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou 'heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen', stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

OM: grote organisatie achter aanslag op 'tattookiller'

Achter de moordaanslag op 'tattookiller' Cor P. zat een criminele organisatie met 'soldaten, moordmakelaars en opdrachtgevers'. In het dossier vallen veelvuldig de namen van Jaouad F. en Ridouan Taghi, bleek maandag op de eerste dag van deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

Afbeelding

Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP).