Direct naar artikelinhoud
Politiemonitor

De politie als verbinder? Volgens burgers en medewerkers valt dat tegen

De politie voelt niet altijd goed aan wat er in de samenleving speelt, blijkt uit de jaarlijkse Politiemonitor.Beeld VRPress

‘Integer, betrouwbaar, moedig en verbindend’: het zijn de vier kernwaarden van de politie. Maar in dat laatste punt kan niet iedereen zich vinden, zowel in de samenleving als bij de politie zelf.

Het vertrouwen in de politie blijft hoog, blijkt uit de jaarlijkse monitor naar de reputatie van en het vertrouwen in de politie. Net als in de voorgaande drie jaar gaf het grootste deel van de ondervraagden aan een positief beeld te hebben van het werk van de politie. Toch zijn er ook punten van kritiek. Als het gaat om de verbindende rol van de politie zijn ondervraagden namelijk minder positief.

Volgens de beroepscode betekent ‘verbindend’ dat een politiemedewerker zich inzet om de organisatie zo te versterken dat de burger daar uiteindelijk profijt van heeft. Bovenal zorgt iemand bij de politie goed voor de mensen om zich heen en benadert iedereen zonder aanzien des persoons.

Gelijke behandeling

Juist dat laatste herkent niet iedereen. Iets minder dan de helft van de ondervraagden (43 procent) vindt dat de agenten iedereen gelijk behandelt. Een meerderheid van hen (55 procent) vindt dan ook dat de politie niet goed aanvoelt wat er in de samenleving speelt. Zo zou ze te weinig inspelen op maatschappelijke veranderingen. Ook lijkt de politie niet goed genoeg uit te leggen waarom ze in actie komt. Door het jaar heen deden iedere maand 500 mensen, steekproefsgewijs, mee aan het onderzoek.

Opvallend is dat ook politiemedewerkers zelf twijfels hebben bij de verbindende kracht van de dienst. Een kleine meerderheid (52 procent) van de iets meer dan 1300 ondervraagde medewerkers denkt dat de politie op dit terrein rechtvaardig handelt. Ongeveer diezelfde groep (54 procent) heeft het gevoel dat de politie midden in de samenleving staat en daadkracht uitstraalt. Bijna een vijfde van alle medewerkers, met verschillende functies, is hier juist negatief over.

Volgens onderzoeksbureau Motivaction is de politie niet volledig verantwoordelijk voor het gebrek aan verbinding. De burger lijkt er ook weinig prioriteit aan te geven, stelt het rapport. Veel mensen zouden alleen contact zoeken als de politie ook echt nodig is, maar daarbuiten tonen zij weinig interesse.

Aangifte doen

Hoewel ondervraagden met een niet-Europese migratieachtergrond over het algemeen ‘neutraal’ tot ‘positief’ oordelen over de politie, zijn zij gemiddeld kritischer op de verbindende kracht van de politie. Met name in het directe contact zijn zij, ten opzichte van ondervraagden zonder niet-Europese migratieachtergrond, minder tevreden over de houding van agenten.

De politie geeft in een reactie aan dat er allerlei omstandigheden zijn waardoor burgers weinig verbinding ervaren. Als voorbeeld noemt de woordvoerder het doen van aangiftes, waar burgers vaak een minder goed gevoel aan overhouden. ‘Een belangrijk deel van de oplossing zit in de communicatie vooraf en tijdens de behandeling van een aangifte. We werken daarom gericht aan de verbetering hiervan.’

Lees ook:

Politie faalt in bestrijden cybercriminaliteit. ‘Als het over computers gaat, haak ik af’

De politie heeft te weinig kennis om goed op te treden tegen online criminaliteit, zeggen onderzoekers. Slechts 10 procent van de aangiftes leidt naar een verdachte.