RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Zoek op

Het regent weer lintjes, ruim 3300 dit jaar: deze mensen krijgen er één in jouw buurt

Foto ter illustratie. Beeld © Editorial / Robin Utrecht

Ook dit jaar is Koningsdag voor veel mensen weer speciaal. 3375 Nederlanders worden vandaag extra in het zonnetje gezet en krijgen een lintje voor hun maatschappelijke activiteiten en verdiensten.

In totaal werden dit jaar ruim 3500 voorstellen ingediend voor koninklijke onderscheidingen. Dat zijn er ruim 500 meer dan in het voorgaande jaar. De oudste persoon die een lintje ontvangt is 98 jaar, de jongste is 29 jaar. 

Bekijk hieronder wie in jouw buurt een lintje heeft ontvangen:

Er worden verschillende soorten onderscheidingen uitgedeeld vandaag. Veruit het merendeel wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau, zo'n 87 procent. Acht mensen worden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

De hoogste onderscheiding wordt uitgereikt aan een oud-topambtenaar van het Japanse ministerie van Landbouw, Infrastructuur en Transport. Hij heeft een flinke bijdrage geleverd aan de samenwerking tussen Nederland en Japan op het gebied van waterbeheer. 

Minderheid vrouwen

In het Caribisch deel van het koninkrijk krijgen 42 mensen een lintje, dat zijn er 12 meer dan vorig jaar. Zo'n 36 procent van de mensen die een onderscheiding krijgen, is vrouw. 

Bekijk ook: Lintjesregen op afstand, honderden mensen koninklijk onderscheiden

02:01
Het ging wat anders dan anders, maar ook in 2020, midden tijdens de coronacrisis, ging de lintjesregen door.