Direct naar artikelinhoud
Exclusief

De eeuwig lachende Bas Smit en Nicolette van Dam was het lachen toen wel vergaan

Deze week kregen we een zeldzaam inkijkje in de financiële handel en wandel van influencers Nicolette van Dam en Bas Smit.Beeld ANP

Van talkshowoorlog tot showbizzhuwelijk: in de rubriek Sterrenstof neemt Roelf Jan Duin de mediaweek door. Deze week: Bas Smit en Nicolette van Dam liggen overhoop met Coca-Cola.

Vrolijk stel hoor, die Bas Smit en Nicolette van Dam. Ze hebben dan ook alle reden om vrolijk huppelend door het leven te gaan. Beetje de BN’er uithangen, beetje bedrijfjes runnen, beetje online influencen, aan het einde van de maand je banksaldo checken en dan een beetje tevreden een flesje van je eigen merk rosé ontkurken. Laat Bas en Nicolette maar schuiven.

Deze week kregen we een zeldzaam inkijkje in de financiële handel en wandel die schuilgaat achter al die opgewekte filmpjes die het mediakoppel dagelijks op sociale media slingert. Smit en Van Dam liggen namelijk overhoop met Coca-Cola omdat zij menen nog 2 miljoen euro tegoed te hebben van het bedrijf.

Wat is er aan de hand? Een marketingmanager van Coca-Cola, die toevallig bij Smit en Van Dam in de buurt woonde en ze ‘van het schoolplein kent, maar niet bevriend met ze is’, stelde de twee 2,6 miljoen euro in het vooruitzicht als ze in de zomer van 2023 rond vijf evenementen reclame zouden maken voor de frisdrankgigant. Afspraken hierover werden mondeling, via Whatsapp en per e-mail gemaakt, een contract ontbrak. Klinkt schimmig, en dat vond Coca-Cola ook, die de sjoemelende werkneemster op staande voet ontsloeg. Terecht, zo oordeelde de rechter onlangs.

De eeuwig lachende Smit en Van Dam was het lachen toen wel vergaan: ze hadden weliswaar al zes ton bijgeschreven gekregen voor promotiewerkzaamheden op een festival in België (geen onaardig dagloontje), en in 2019 en 2020 hadden ze ook al 1,25 miljoen ontvangen van Coca-Cola, maar naar die overige twee miljoen konden ze fluiten. RTL Z dook in de rechtszaak, en wist te melden dat het influencersduo ‘vanwege de klus hun jaarplanning en uitgavenpatroon hadden aangepast’: ze hadden onder meer een au-pair genomen voor dochters Lola-Lily en Kiki-Kate.

Smit en Van Dam beweren nu bij hoog en bij laag dat hun niets te verwijten valt. Hun woordvoerder zei tegen RTL Z dat de rechtszaak zal uitwijzen dat ze niet te kwader trouw hebben gehandeld, en dat zij recht hebben op die twee miljoen. ‘Maar nog belangrijker is dat hun reputatie ongeschonden blijft.’

Die laatste zin fascineert: een onbevlekt blazoen is Smit en Van Dam kennelijk meer waard dan twee miljoen euro. Tegelijkertijd is het een logisch gevolg van de astronomische bedragen die heden ten dage door grote bedrijven worden neergeteld voor een paar posts op Facebook en Instagram, en illustreert het de kantelende verhoudingen in reclameland.

Een paar jaar geleden werd Smit in een interview in Het Parool gevraagd waarom zijn tarieven zo hoog zijn. ‘Ik wil zogenaamd het lekkerste meisje van de klas zijn,’ antwoordde hij. ‘Ik ben niet afhankelijk van deals, dus ik kan als het lekkere wijf zijn dat tegen alles nee zegt, waardoor ze een trofee wordt.’

Of dit een geslaagde metafoor is, valt te betwisten, maar intussen hebben Lola-Lily en Kiki-Kate wel een fijne au-pair, en dat is ook wat waard.

Over de auteur: Roelf Jan Duin schrijft sinds 2014 voor Het Parool, eerst voornamelijk over politiek, nu over maatschappelijke thema’s en populaire cultuur. In zijn rubriek Sterrenstof ontleedt hij wekelijks het medialandschap.