Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Vaccin tegen blauwtong goedgekeurd, precies op tijd om nieuwe uitbraak te voorkomen

Nederlandse veehouders kunnen hun dieren eindelijk inenten tegen blauwtong. Een nieuw vaccin is goedgekeurd voor gebruik in Nederland, en binnen een week zijn komen al een miljoen doses beschikbaar. Net op tijd om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

Koning Willem-Alexander en demissionair minister Piet Adema bezoeken een veehouderij in Stolwijk die is getroffen door blauwtong.Beeld ANP

Het blauwtongvirus heeft afgelopen najaar flink huisgehouden, vooral onder de Nederlandse schapenpopulatie. Aan het eind van het jaar waren er ruim 8 procent minder schapen in Nederland. De ziekte, die wordt verspreid door kleine muggen, is de hoofdverantwoordelijke voor die daling.

Al kort na het begin van de blauwtong-uitbraak in september vorig jaar, gingen er stemmen op om schapen en andere dieren die risico lopen te vaccineren. Een Zuid-Afrikaans vaccin werd echter niet veilig genoeg geacht en er waren twijfels over de werkzaamheid. Vorige week besloot het ministerie van Landbouw een Duits vaccin niet toe te laten vanwege twijfels over de veiligheid en effectiviteit.

Over de auteur
Maarten Albers is economieverslaggever van de Volkskrant. Hij schrijft onder meer over landbouw en de voedingsindustrie.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft demissionair landbouwminister Piet Adema nu wel heuglijk nieuws voor veehouders. De Spaanse farmaceut Syva heeft een vaccin ontwikkeld dat positief is beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Bureau Diergeneesmiddelen (BD). Met dank aan financiering van het ministerie is het vaccin reeds getest op dieren.

‘Binnen enkele dagen tot een week’ kunnen er in Nederland een miljoen doses van het vaccin klaarliggen, schrijft de minister. Twee weken later volgt er nog een zending van een miljoen vaccins. Er zijn in Nederland zo’n 660 duizend schapen, die elk maar één inenting hoeven te krijgen.

Runderen

Dan blijven er prikken over voor een deel van de 3,7 miljoen runderen in Nederland, die er elk twee nodig hebben. Minister Adema verwacht dat Syva meer vaccins zal produceren dan de aangekondigde twee miljoen. Bovendien komt er vermoedelijk nog een ander vaccin op de markt, schrijft hij.

De vaccins komen bij de groothandel te liggen, waar dierenartsen ze kunnen inkopen. Veehouders kunnen dan een dierenarts inschakelen om de prikken te zetten.

Blauwtong is een virusziekte die vooral voorkomt onder schapen, runderen en andere herkauwers. Besmette dieren krijgen hoge koorts, gaan kwijlen en hun kop, tong en lippen zwellen op en worden blauw. De dieren gaan minder eten, lopen kreupel en liggen veel. Met name voor schapen is de ziekte vaak dodelijk. Bij runderen is de kans juist groot dat ze het virus doorgeven. Onder geiten veroorzaakt het virus aanzienlijk minder problemen.

De aankondiging van minister Adema is goed nieuws voor veel veehouders, die met spanning het voorjaar afwachtten. De knutten, kleine muggen die het virus verspreiden, zijn in de winter niet actief. Recent zijn ze wel weer gesignaleerd, maar besmettingen met blauwtong zijn er voor zover bekend nog niet geweest. Deskundigen verwachten dat een grootschalige uitbraak van het virus tot eind juni op zich zal laten wachten. Tegen die tijd is een groot deel van de dieren vermoedelijk al gevaccineerd.