Terug naar de krant

Aanhoudende regen teistert Tanzania, overstromingen kosten al zeker 155 mensen het leven

Leeslijst Nieuws
El Niño Volgens de premier van Tanzania is het regelmatig terugkerende klimaatverschijnsel El Niño de oorzaak van de zware regenval in het oosten van Afrika. Ook Kenia en Burundi zijn zwaar getroffen.
Leeslijst

In Tanzania zijn inmiddels zeker 155 mensen om het leven gekomen door overstromingen, nadat het wekenlang onophoudelijk heeft geregend in het Oost-Afrikaanse land. Ook zijn duizenden huizen verwoest, zei minister-president Kassim Majaliwa donderdag volgens Tanzaniaanse media in zijn parlement. Begin vorige week stond het dodental nog op 58.

Het regelmatig terugkerende klimaatverschijnsel El Niño is volgens Majaliwa de oorzaak van de zware regenval in het oosten van Afrika. El Niño komt iedere twee tot zeven jaar terug. Vanuit de oceaan veroorzaakt het extra warmte in de lucht, waardoor de aarde extra opwarmt. In onder meer de Hoorn van Afrika valt normaliter veel regen. De El Niño van 2023-2024 behoort volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) tot de vijf sterksten ooit gemeten. Doorgaans houdt het fenomeen negen tot twaalf maanden aan.

Majaliwa zei dat Tanzanianen die in laaggelegen gebieden wonen het hogerop moeten zoeken. De lokale autoriteiten worden opgeroepen de mensen te helpen die hun huizen zijn kwijtgeraakt aan de overstromingen. Meer dan 51.000 huishoudens zijn, op verschillende manieren, door de heftige regenval getroffen. Ook de infrastructuur van het land is door de regenval beschadigd — sommige mensen kunnen hierdoor geen kant meer op.

Ook Kenia en Burundi hebben veel last van overstromingen vanwege de regenval, die ook gepaard gaat met hevige wind. Maandag stond het dodental in Kenia op 35, maar omdat de regenval nog niet ten einde is, is de verwachting dat dit blijft stijgen. De Keniaanse hoofdstad Nairobi is gedeeltelijk overstroomd. In Burundi zijn ongeveer honderdduizend mensen ontheemd geraakt.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in