Terug naar de krant

Aandeel eigenaar Douglas en Lipton stijgt bijna kwart na beursdebuut

Leeslijst Nieuws
CVC Capital Partners De aandelen CVC Capital Partners zijn voor 14 euro onderhands verkocht aan institutionele beleggers. Bij opening beurs kwam de waarde van het aandeel uit op 17,34 euro.
Leeslijst

Private-equitybedrijf CVC Capital Partners is vrijdag bij zijn debuut op de Amsterdamse beurs bijna een kwart hoger geopend. Direct na de gong kostte een aandeel in de grootaandeelhouder van onder meer Douglas, Lipton en Six Nations Rugby 17,34 euro. Bij de onderhandse verkoop voorafgaand aan het beursdebuut zijn aandelen CVC voor 14 euro verkocht aan de institutionele beleggers die daar de kans toe kregen.

CVC mikte op een onderhandse verkoopprijs van 13 tot 15 euro, maakte het eerder deze week bekend in de prospectus. Met de prijs van 14 euro bedraagt de opbrengst zeker 2 miljard euro. Dat kan nog oplopen tot zo’n 2,3 miljard euro.

Oorspronkelijk was gemikt op een opbrengst van 1,6 miljard euro. De opbrengst valt hoger uit omdat er meer belangstelling was dan voorzien en er daardoor voor gekozen is extra aandelen te verkopen. Ook kunnen de institutionele beleggers die meededen aan de beursgang nog gebruikmaken van de optie om extra aandelen voor de prijs van 14 euro te kopen.

Lees ook Met CVC gaat Amsterdam een van de grootste beursgangen sinds tijden beleven
CVC is eigenaar van Douglas. De parfumerieketen maakte onlangs zijn debuut in Frankfurt.

CVC is een durfinvesteerder die met geld van investeerders, zoals pensioenfondsen en staatsfondsen, bedrijven opkoopt. Na een paar jaar verkopen ze de bedrijven weer, vaak na een uitgebreide reorganisatie en investeringsprogramma’s om de winst omhoog te krijgen. Het fonds heeft op deze manier 186 miljard euro aan investeringen uitstaan.

Het bedrijf koos voor een beursgang omdat het denkt daarmee nog meer geld te kunnen ophalen voor investeringen. Ook kunnen toekomstige overnames worden gefinancierd met eigen aandelen. Daarnaast schept de openbare handel in CVC-aandelen de mogelijkheid voor met name oud-partners van het bedrijf om hun aandelen te gelde te maken. Zo heeft mede-oprichter Donald MacKenzie, die in februari afscheid nam als bestuursvoorzitter, bijna 140 miljoen euro aan aandelen verkocht.

Het bedrijf benadrukte in de prospectus dat huidige medewerkers niet van plan zijn hun aandelen te verkopen. Dat geldt onder meer voor Nederlander Rolly van Rappard, die CVC samen met MacKenzie in 1993 uit de Amerikaanse bank Citigroup wist los te weken. Hij heeft ruim 67 miljoen aandelen CVC, die met de koers van ongeveer 17 euro zo’n 1,15 miljard euro waard zijn. Van Rappard is nu president-commissaris van het private-equitybedrijf.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in