Actrice Lynn Van den Broeck droomt er alvast van, maar hoe zorg je dat een triootje vlot verloopt?

Vraag tien mannen en vrouwen naar hun seksuele fantasie en de kans is groot dat er minstens vijf dromen van een triootje. Hetzelfde bij actrice Lynn Van den Broeck in ‘De Tafel van Gert’, die twee vrouwen boven twee mannen verkiest. Maar hoe voorkom je dat zo’n trio een staartje krijgt? Seksuologe Chloé De Bie legt het uit.

Chloé De Bie

Chloé De Bie: “De meesten hebben seks met zichzelf of met een partner. Eén partner. Toch wordt er heel wat gefantaseerd over seks met meerdere mensen. In 2020 deed Ivox een onderzoek voor de radiozender JOE. Daaruit bleek dat 10% al eens een trio had en dat 27% ervoor openstaat …” En dat was donderdag in de ‘Tafel van Gert’ niet anders. Actrice Lynn Van den Broeck, die een koppel vormt met acteur Mathias Vergels, gaf toe dat ook zij wel eens fantaseert over het hebben van een triootje. “En dan liefst met een andere vrouw, twee mannen dat is meteen wel heel heftig.”

LEES OOK:

“Je relatie openstellen voor anderen is niet voor iedereen weggelegd. En dat is ook helemaal niet nodig: met twee kan het even spannend blijven in bed. Toch merk ik in mijn praktijk dat sommigen op zoek zijn naar meer. Ze willen wel eens een trio uitproberen of aan partnerruil doen. Een trio betekent dat je als koppel seks hebt met een derde persoon. Swingen of partnerruil betekent dat je, al dan niet samen, met een ander koppel vrijt, of dat je van partner wisselt. Een belangrijke uitdaging? De selectie! Met wie willen jullie dit doen? Neem de tijd om de juiste persoon te vinden. Kiezen jullie voor een man of een vrouw? Iemand die jullie, al dan niet allebei, goed kennen en vertrouwen? Weet dat, indien het niet helemaal loopt zoals gepland, je mogelijk een vriendschap verliest.”

“Wil je polsen bij een kennis of vriend(in), dan kan je het op de man af vragen of je kan het subtieler aanpakken. Nodig hem of haar dan bijvoorbeeld eens uit om naar een film te kijken. Kies er eentje uit met een trio, zo kan je heel eenvoudig polsen of hij of zij dat ooit uitprobeerde en er misschien voor openstaat. Je kan ook online iemand uitzoeken. Spreek dan, net zoals bij een gewone date, eerst af om elkaar wat beter te leren kennen en na te gaan of er de nodige chemie is. Een fotootje is niet hetzelfde als in real life

“Sommige koppels kiezen ervoor om een sekswerker in te huren. Zo is er de zekerheid dat geen van beide een emotionele verbinding met de ander kan aangaan. Want laat me duidelijk zijn: dit is en blijft het grootste risico! Gevoelens kan je nu eenmaal niet volledig uitschakelen tijdens de seks. Daarom is het belangrijk om als koppel te blijven praten over wat die derde (of meerdere personen) met jullie doet. Merk je dat er verliefdheid en /of jaloezie bij komt kijken, dan is het erg belangrijk dit in de kiem te smoren door hier open over te praten met je partner.”

“Sta ook even stil bij je motivatie. Doe je dit enkel omdat je partner ernaar verlangt, dan is de kans groot dat dit later tussen jullie zal komen te staan. Het werkt enkel als jullie allebei duidelijk aanvoelen dat jullie dit domein willen exploreren. En dan nog ontdek je soms achteraf dat het moeilijk blijkt te zijn om seks weer als iets van jullie twee te zien …”

“Onthoud dus: een trio of partnerruil vereist openheid, respect en eerlijkheid tussen alle betrokkenen. Wees bereid om je grenzen te verkennen en te verleggen, maar doe dit altijd op een veilige en open manier.”

HOW TO?

- Communiceer. Niet alleen jullie twee, maar praat ook met de andere betrokken personen. Spreek best al eens op voorhand af om het over de verlangens, verwachtingen en grenzen te hebben. Bespreek wat wel en niet acceptabel is, zowel op fysiek als emotioneel vlak. Wees eerlijk over eventuele angsten, zorgen of onzekerheden. Het stellen van grenzen kan helpen om een veilige en plezierige ervaring te waarborgen voor alle betrokkenen. Bespreek ook hoe jullie afscheid nemen. Sommige willen meteen weg, anderen blijven graag hangen of zelfs overnachten.

- Bekijk trio-porno, gangbangs...Wat spreekt jullie hierin aan?

- Betrek iedereen én verwen iedereen. Je wil je in een trio vooral niet het derde wiel aan de wagen voelen! Je kan perfect tegelijk met elkaar bezig zijn of je kan het om de beurt doen terwijl de derde gewoon toekijkt of masturbeert. Er zitten dus ook aspecten van voyeurisme (toekijken) en exhibitionisme (gezien worden) in.

- Hou het veilig. Hoe meer sekspartners, hoe groter de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen. Bespreek daarom samen hoe jullie veilig vrijen. Alleen condooms bieden bescherming tegen soa’s. Wissel om de 15 minuten van condoom en gebruik verschillende condooms voor de verschillende personen. Gebruiken jullie seksspeeltjes, reinig deze dan ook wanneer je wisselt van gebruiker.

- Geef feedback. Sowieso achteraf, maar durf dit ook al tijdens de vrijpartij te doen.

- Praat na. Zoals bij alles wat uitgeprobeerd wordt, is een nabespreking essentieel. Hoe hebben jullie het ervaren? Het is belangrijk héél eerlijk te zijn.

Chloé De Bie is klinisch seksuoloog, relatietherapeut en psycholoog. Ze heeft haar eigen praktijk, Vivolinio en is voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie. Chloé schreef in 2020 het boek En ze leefden nog lang en gelukkig. De onvermijdelijke valkuilen van de liefde (uitgeverij Pelckmans). Ze is voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor seksuologie, in september verschijnt haar tweede boek Op zoek naar liefde. Wegwijzers voor relatiegeluk (uitgeverij Pelckmans).

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Sexpeditie

Hoofdpunten

Keuze van de redactie