Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

Nieuws
De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 10:13
Afbeelding
beeld anp

Voor de uitbreiding van het fabrieksterrein werden eerder bomen van het eeuwenoude Sterrebos gekapt. Die uitbreiding ging niet door. In de petitie vragen zo’n 750 ondertekenaars vrijdag om de natuur rond VDL ‘zoveel mogelijk’ te herstellen en niet nog meer bomen te kappen. ‘Met het kappen van het Sterrebos is er al zoveel natuur onnodig verwoest, wat de provincie had kunnen voorkomen’, schrijven de actievoerders. ‘Wij roepen de gedeputeerde op om dat niet nog een keer te laten gebeuren.’

Red het Sterrebos doelt op een eerder gesloten overeenkomst tussen de provincie en VDL voor het aanpassen van de infrastructuur rond het fabrieksterrein. Hiervoor zouden nog meer bomen moeten worden gekapt. De provincie reserveerde 50 miljoen euro voor de werkzaamheden. Die gaan pas van start als VDL aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals het bieden van langdurige werkgelegenheid aan 6500 mensen.

VDL moest echter stoppen met de productie van Mini’s, omdat BMW het contract per maart opzegde. Duizenden mensen werden ontslagen. Onlangs werden 400 van de laatste 450 medewerkers weggestuurd. Aan de voorwaarden in de overeenkomst kan op dit moment dus in elk geval niet worden voldaan, maar bij de afspraken hoort geen deadline. Red het Sterrebos wil dat de provincie zelf een streep zet door de plannen en de 50 miljoen euro investeert in natuur in de regio.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Lokaal ziekenhuis meldt zeker 5 doden na aanvallen Israël op Rafah

Bij Israëlische aanvallen zijn minstens vijf mensen gedood in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Een plaatselijk ziekenhuis meldt 'vijf martelaren en verschillende gewonden' te hebben ontvangen na de Israëlische aanvallen van maandag.

Afbeelding

Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers.

Afbeelding

Kleine overtredingen niet beboet als actie om vroegpensioen

Politieagenten schrijven niet langer bekeuringen uit voor kleine overtredingen. Ze doen dit om de onderhandelingen over een structureel vroegpensioen voor politiemensen op gang te brengen. Het is een gezamenlijk initiatief van de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe.

Afbeelding

Vrouw aangereden door ME-bus in Eindhoven

In Eindhoven is maandagavond een voetgangster aangereden door een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur. De vrouw kwam onder de ME-bus terecht toen ze wilde oversteken op de Vestdijk in het centrum van de Brabantse plaats.

Afbeelding

Jordanië: Israël brengt bestand in gevaar met bombarderen Rafah

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi vindt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de totstandkoming van een wapenstilstand in de Gazastrook in gevaar brengt door Rafah te bombarderen.

Afbeelding

Volkskrant-stuk over NOS Sport wint journalistieke prijs De Tegel

Volkskrantjournalisten Abel Bormans, Maud Effting en Willem Feenstra hebben de Tegel in de categorie Nieuws gewonnen voor hun onthullingen over de werksfeer op de redactie van NOS Sport. 'Goed teamwerk dat nieuws maakte, maar nog wel meer deed dan dat. De Tegel lichten.