RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Secretaris-generaal

Rutte op bezoek bij Erdogan voor gesprek over NAVO-functie

Mark Rutte hoopt Erdogan over de streep te trekken voor zijn NAVO-kandidatuur. Beeld © REX by Shutterstock

Demissionair premier Mark Rutte brengt vandaag een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om te praten over zijn mogelijke benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is één van de vier landen die nog dwarsliggen bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

Persbureau Bloomberg meldde gisteren op basis van anonieme bronnen dat Erdogan na het gesprek met Rutte waarschijnlijk zal besluiten akkoord te gaan met de benoeming. In Den Haag wordt het akkoord ook al langer verwacht.

Rutte is op persoonlijke titel afgereisd naar Istanbul. De relatie tussen Nederland en Turkije is het afgelopen decennium niet altijd warm geweest. Daarbij was 2017 een dieptepunt, toen Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde er zelfs toe dat een Turkse minister het land werd uitgezet. Sindsdien zijn de banden weer aangehaald.

Veel steun

Rutte heeft al veel steun ontvangen voor zijn mogelijke benoeming tot NAVO-baas, al moet de benoeming wel unaniem gebeuren. Met andere woorden: iedereen moet akkoord zijn.

Rutte
Lees ook:
Rutte zit nog steeds nagelbijtend in wachtkamer NAVO

Hij heeft inmiddels de steun van 28 van de 32 lidstaten van de NAVO. Onder meer Washington heeft zich achter de demissionaire premier geschaard. De VS heeft een doorslaggevende stem, aangezien het veruit het militair machtigste land in het bondgenootschap is.

Rutte is niet de enige kandidaat. De Roemeense president Klaus Iohannis zou de functie ook graag op zich nemen, al heeft hij veel minder steun. Politiek commentator Frits Wester verwacht dat, als Erdogan vandaag akkoord gaat met de benoeming van Rutte, ook de laatste drie landen zullen volgen.

Weerstand Hongarije

Naast Turkije moeten ook Roemenië, Slowakije en Hongarije nog akkoord gaan met de benoeming van Rutte. De meeste weerstand wordt verwacht van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die zich als enige openbaar heeft uitgesproken tegen de kandidatuur van Rutte.

Dit
Lees ook:
Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt