Terug naar de krant

Oekraïense landbouwminister gearresteerd vanwege gesjoemel met eigendomsrechten van staatsgrond

Leeslijst Nieuws
Corruptie Oekraïne moet streng optreden tegen corruptie binnen de regering, wil het zicht blijven houden op toetreding tot de Europese Unie en aanspraak blijven maken op westerse steun.
Leeslijst

De Oekraïense minister van Landbouw, Mykola Solsky, is vrijdag gearresteerd nadat anticorruptiewaakhond Nabu hem van corruptie beschuldigde. Volgens Nabu heeft Solsky zich, voor zijn tijd als minister in de regering van Zelensky, op illegale wijze 2.500 hectare land toegeëigend. De grond was bijna 7 miljoen euro waard. Solsky ontkent schuld, maar diende donderdag zijn ontslagbrief in bij het parlement. Hij kan tot twaalf jaar cel krijgen. De Oekraïense rechtbank heeft bekendgemaakt dat de borgsom 1,7 miljoen euro bedraagt.

Solsky is de eerste zittende minister in de regering van Volodymyr Zelensky die van corruptie wordt verdacht. Begin vorig jaar kwamen er ook andere corruptieschandalen binnen de Oekraïense regering aan het licht.

De grond die Solsky tussen 2017 en 2021 op zijn naam wist te krijgen, behoorde eigenlijk toe aan de staat. De landbouwminister, die rijkdom verwierf met een paar grote landbouwbedrijven, zou samen met andere verdachten de eigendomspapieren hebben vernietigd en de toezichthouders zwijggeld hebben betaald. In maart 2022 trad de nu 44-jarige Solsky toe tot de regering van Zelensky. Hij kreeg toen de zware taak om de Oekraïense landbouwsector, die een cruciale rol speelt in de mondiale voedselvoorziening, overeind te houden.

Streng optreden tegen corruptie

Oekraïne, dat nu al meer dan twee jaar in oorlog is met Rusland, moet streng optreden tegen corruptie binnen de regering wil het zicht blijven houden op toetreding tot de Europese Unie en aanspraak blijven maken op westerse steun. Hoewel de fraude van Solsky zou hebben plaatsgevonden vóór zijn toetreding tot de regering, kan Zelensky zich geen minister permitteren die van corruptie wordt verdacht.

Corruptie is sinds de onafhankelijkheid in 1991 altijd een gevoelig thema geweest voor Oekraïne. Vooral fraude met overheidsgeld komt vaak voor. Vorig jaar was er nog een ontslaggolf in de top van de Oekraïense overheid nadat de Oekraïense plaatsvervangend minister voor Gemeenschappen werd betrapt toen hij een grote som smeergeld aannam. Ook had het Oekraïense leger twee tot drie keer de marktwaarde betaald voor voedselrantsoenen, waarna de viceminister van Defensie werd ontslagen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in