Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Waar maakt Ajax dit seizoen nog kans op? De scenario’s op een rij

Dat het seizoen voor Ajax niet eindigt zoals vooraf gehoopt, moge duidelijk zijn. Toch is er nog genoeg om voor te spelen voor de ploeg van John van ’t Schip. Zo is de vijfde plek mogelijk goed voor een direct Europa Leagueticket. De verschillende scenario’s op een rij.

en
Ajaxtrainer John van 't Schip.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

De meeste Ajaxfans stonden waarschijnlijk niet op de banken toen Feyenoord zondag de beker won. Toch heeft die uitslag het scenario voor de Amsterdammers een stukje rooskleuriger gemaakt. Ajax is namelijk nog vol in de race voor de vijfde plaats op de ranglijst, een plek die minimaal deelname aan de tweede voorronde van de Europa League oplevert.

Met het gelijkspel tegen Excelsior (2-2) van woensdag lijkt plek vier definitief uit zicht voor Ajax. Van ’t Schips elftal speelt nog tegen FC Volendam (uit), Almere City (thuis) en Vitesse (uit).

De belangrijkste concurrent in de strijd om de vijfde plek is NEC, dat een duel minder speelde en op twee punten volgt van de Amsterdammers. De Nijmegenaren hebben echter een veel zwaarder programma dan Ajax en treffen nog AZ (thuis), Excelsior (uit), Feyenoord (thuis) en Almere City (uit).

Play-offs

Wordt Ajax van de vijfde plek gestoten en eindigt het ergens tussen de zesde en negende plek, dan staan de play-offs te wachten. Die beginnen op donderdag 23 mei en eindigen op zondag 2 juni.

Ajax moet een ander onderkomen vinden als het veroordeeld wordt tot het spelen van play-offs. In de Johan Cruijff Arena vinden eind mei de concerten van De Toppers plaats, en die kunnen dat niet zomaar verplaatsen, liet de manager van de groep al in februari weten. Het louter spelen van uitduels is een optie.

Ticketverdeling op de schop
Aanvankelijk zou de nummer vijf van de eredivisie moeten deelnemen aan de play-offs, maar door de bekerwinst van Feyenoord verschuiven de Europese tickets. De nummer vier van Nederland plaatst zich direct voor de Europa League, terwijl de nummer vijf instroomt in de tweede voorronde van de Europa League.

Ajax wil koste wat het kost de play-offs ontlopen. Het is de 36-voudig landskampioen veel aan gelegen dat het lukt om vijfde te worden, omdat deze plek mogelijk tóch een direct startbewijs voor de groepsfase van de Europa League oplevert.

Daarvoor moeten er wel heel veel kwartjes de goede kant op vallen. Met de bekerwinst van Feyenoord is aan de eerste voorwaarde voldaan. Vervolgens gaat de blik op het buitenland. FC Porto, de huidige nummer drie van Portugal, móét als derde eindigen óf de Portugese beker (finale tegen koploper Sporting Portugal) winnen.

Conference League

Naast deze twee voorwaarden moet ook de winnaar van de Conference League (die zich met winst van dit toernooi verzekert van een Europa League-ticket) zich via de eigen competitie plaatsen voor de Europa League. Aston Villa, Club Brugge, Olympiakos en Fiorentina zijn nog actief in de halve finales van de Conference League.

‘The Villans’ moet in de top vijf van de Premier League eindigen en dat lijkt wel te gaan lukken. Aston Villa is de huidige nummer vier van Engeland en heeft een voorsprong van tien verliespunten op nummer zes Manchester United, met nog maar vier competitieduels te gaan.

Dan Club Brugge. De Belgen moeten voor het scenario dat de nummer vijf van Nederland direct de Europa League ingaat in de eigen competitie als eerste of tweede eindigen. ‘Blauw-zwart’ staat momenteel tweede, met een voorsprong van een verliespunt op nummer drie, Royale Union Saint-Gilloise en een achterstand van twee punten op koploper Anderlecht. Er zijn nog zes duels te gaan.

Dat Olympiakos of Fiorentina Ajax de helpende hand biedt, lijkt onwaarschijnlijker. De Griekse topclub moet kampioen worden, maar staat zes punten achter koploper AEK Athene. Fiorentina moet als zevende eindigen, maar kijkt tegen een achterstand van vijf punten op Lazio aan.

Acceptabele afloop

Lang verhaal kort: Ajax moet vijfde worden en zal met bovengemiddelde aandacht de ontwikkelingen in de rest van Europa volgen. Een direct Europa Leagueticket zou een dramatisch seizoen toch nog van enige glans kunnen voorzien.

Luister naar Ajaxpodcast Branie

Video wordt geladen...

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.