Direct naar artikelinhoud

Politiechef Frank Paauw: snelwegblokkade XR op Koningsdag is ‘pesten van politiemensen’

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw heeft de aangekondigde actie van Extinction Rebellion om op Koningsdag de snelweg A10 te bezetten het ‘pesten van politiemensen’ genoemd. Hij had aan tafel bij Op1 geen goed woord over voor de actie.

Frank Paauw.Beeld ANP / ANP

Afgelopen dinsdag kondigde XR de nieuwe actie aan. Het is de vierde keer dat de klimaatactivisten de snelweg A10 ter hoogte van de het voormalige kantoor van ING willen blokkeren. De eerste twee keer lukte het, de derde keer, op 30 maart, wist de politie een snelwegblokkade te voorkomen. Nog voor die actie kon beginnen werden de auto’s van XR – die het verkeer moesten afremmen – eruit gepikt door de politie. De chauffeurs en bijrijders werden toen gearresteerd.

Paauw vindt dat goed werk van de politie, maar heeft het gevoel dat XR er nu een ‘wedstrijdje’ van wil maken met de politie. “Er is maar één wens en dat is de snelweg bezetten,” zei Paauw. “Dat komt ons nu heel slecht uit.”

Paauw zei zelf de talkshow gebeld te hebben, omdat hij er ‘de pest over’ heeft. “Dit lijkt op het pesten van politiemensen. De burgemeester pesten of Amsterdam pesten.”

Volgens Paauw waren er bij de laatste keer dat XR de snelweg wilde bezetten, maar liefst 375 politieagenten nodig. Agenten die hij op de drukste dag van het jaar voor de politie, maar moeilijk kan missen. Naast de bijna één miljoen inwoners van de stad komen er daar met Koningsdag volgens de politiechef nog eens 300.000 bezoekers bij.

‘Kunnen niet anders’

Burgemeester Femke Halsema schreef donderdag al een brief aan XR. In de brief hekelt de driehoek het feit dat de demonstratie pas vier dagen voor Koningsdag naar buiten kwam, terwijl zoiets een ‘uitgebreide voorbereiding behoeft.’ Ook wordt benoemd dat XR geen officiële kennisgeving heeft gedaan. Net als eerdere keren wordt XR een alternatieve locatie aangeboden, op het grasveld bij het voormalig ING-hoofdkantoor. Daarmee zegt Halsema ‘ervoor te zorgen dat u uw grondrecht op veilige en vreedzame wijze kan uitoefenen in Amsterdam’.

Woordvoerder Laura Kits van XR reageerde in de uitzending. Volgens haar is de actie noodzakelijk. “Wij demonstreren op Koningsdag tegen de financiering van ING, tegen onze ondergang,” zei ze. “Wij staan hiermee in ons volle recht, want vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals snelwegblokkades, zijn toegestaan. Wij zouden ook liever Koningsdag vieren, maar we kunnen niet anders.”

Over de auteur: Jesper Roele schrijft sinds 2019 voor Het Parool over alledaags nieuws uit Amsterdam, festivals, het nachtleven en de tech-sector. Tips kan je sturen naar j.roele@parool.nl.