Direct naar artikelinhoud
Financiële Ranglijst Eredivisie

Vier eredivisieclubs met gat in de hand moeten waken voor Vitesse-scenario

Burak Yilmaz, vorig jaar in het shirt van Fortuna Sittard.Beeld Pro Shots / Johan Manders

Over de hele linie is de financiële staat van de eredivisie niet slecht, maar sommige clubs voeren een riskant beleid.

Hoe was het mogelijk dat Fortuna Sittard in 2022 stuntte met de komst van de dure Turkse vedette Burak Yilmaz? Een succes werd het niet, maar het kostte wel miljoenen en eigenlijk had Fortuna Sittard dat geld niet. De Limburgse club is niet de enige in de eredivisie die financieel een riskant beleid voert, vooral door zich helemaal afhankelijk te maken van de eigenaar.

Dit blijkt uit de vierde editie van de Financiële Ranglijst Eredivisie die deze vrijdag verschijnt. Het is een jaarlijkse monitor waarin de sporteconomen Job Gulikers en Willem de Boer van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de cijfers van de eredivisie onder de loep nemen. In dit geval over het laatste, afgeronde seizoen, 2022/2023.

Gemiddeld gaat het niet slecht. De gezamenlijke omzet steeg verder van 612 naar 658 miljoen euro. Vrijwel alle clubs geven meer geld uit dan er binnenkomt (totaal verlies: 56 miljoen) maar dit wordt alsnog omgebogen in winst door de opbrengsten uit de verkoop van spelers (totale opbrengst voor de eredivisie: 134 miljoen).

Feyenoord boekt met die transfers de laatste jaren ook succes, maar had vorig jaar nog altijd een erg beperkt eigen vermogen van 6,3 miljoen euro. Ter vergelijking: Ajax (237 miljoen), AZ (58), PSV (31), Heerenveen (23) en FC Twente (20) hadden veel meer vet op de botten.

Boven hun stand leven

Maar Gulikers en De Boer signaleren vier serieuze zorgenkindjes met een (zwaar) negatief eigen vermogen. Vitesse is daar niet in meegenomen, omdat die club geen cijfers heeft kunnen verstrekken. De Arnhemse club is volgens de onderzoekers wel hét schrikbeeld voor andere clubs die financieel boven hun stand leven: Fortuna Sittard, FC Utrecht, NEC en FC Volendam.

In 2022 had Vitesse nog een positief eigen vermogen, omdat de Russische eigenaren elk jaar een flink bedrag bijpasten. Toen dat plots wegviel en Vitesse niet de tering naar de nering zette, gleed het regelrecht richting afgrond. Fortuna maakte vorig seizoen maar liefst 7,6 miljoen euro verlies. Bij FC Utrecht was dat 5,9 miljoen. Het negatieve eigen vermogen liep bij deze clubs op tot 15 miljoen euro. Ook NEC en Volendam hebben een negatief eigen vermogen.

Voor NEC en FC Utrecht is dat op zich geen probleem, zolang zij de welgestelde suikerooms Marcel Boekhoorn en Frans van Seumeren achter zich hebben. Zij schieten hun jeugdliefdes wel te hulp. Maar wat als zij ineens wegvallen, waarschuwen Gulikers en De Boer. Fortuna leende geld van mede-eigenaar Principion Holding van Umut Akpinar en Atilla Aytekin en hoeft dat in principe niet terug te betalen, tenzij die op andere gedachten komen. In dat laatste geval kan Fortuna Sittard acuut in de problemen komen.

Lees ook:

Vitesse degradeert na forse puntenaftrek, maar behoudt licentie

Vitesse behoudt voorlopig de licentie betaald voetbal. De Arnhemse club heeft wel achttien punten in mindering gekregen. Door de puntenstraf is Vitesse officieel gedegradeerd.