Direct naar artikelinhoud
Eredivisie

PSV terecht kampioen? Wie met swingend voetbal blijft winnen is met recht de beste

Luuk de Jong is blij met zijn tweede treffer tegen Vitesse. In de eredivisie maakte hij al 26 doelpunten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Wie weet, vieren de spelers van PSV het 25ste landskampioenschap donderdag al in de spelersbus, op de terugweg uit Friesland naar een ongetwijfeld bruisend Eindhoven.

De vraag is allang niet meer óf PSV kampioen wordt van de eredivisie, seizoen 2023-2024, maar wanneer dat gebeurt. Negen punten bedraagt de voorsprong op Feyenoord, met vier duels te spelen en een veel beter doelsaldo. De eerste kans op de titel dient zich donderdag aan. Als PSV wint in Heerenveen, aftrap 18.45 uur, en Feyenoord laat op de late avond (21.00 uur) punten liggen in Deventer bij Go Ahead, dan is het 25ste landskampioenschap een feit.

In dat geval ontkurkt PSV de champagne vermoedelijk in de bus naar huis en zullen de supporters het elftal groots ontvangen bij het stadion in Eindhoven. Dan is tevens de balans opgemaakt, op wat cijfers van het restprogramma na.

Aftredend kampioen Feyenoord kende ook een uitstekend seizoen en bleef lang in het zog, al was de vrij zwakke start achteraf gezien fataal. PSV bleef met doorgaans swingend voetbal winnen, ook in een belangrijke, cruciale serie in december.

Over de auteur
Willem Vissers is ruim 25 jaar voetbalverslaggever voor de Volkskrant. Hij versloeg acht WK’s. In 2022 is hij uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar.

Het seizoen, samengevat: PSV oppermachtig, met een selectie die volgens trainer Peter Bosz de beste is waarmee hij in zijn loopbaan werkte. Op eerbiedwaardige afstand staat Feyenoord en daarna volgt FC Twente, op 21 punten van de koploper.

Het is de titel van het swingende voetbal, van frivole combinaties, van records, van hoog druk zetten, van lef en plezier, van de focus om elke week te winnen. Het is tevens de eerste titel voor de 60-jarige Bosz in de hoogste klasse van een land.

Geïnspireerd door Cruijff

Het is ook de schaal van de slagvaardigheid, ook van de clubleiding. Het aantrekken van Bosz voltrok zich vrijwel meteen na het onverwachte vertrek van Ruud van Nistelrooij, eind mei 2023. Directeur voetbalzaken Earnest Stewart en algemeen directeur Marcel Brands trokken meteen naar huize Bosz in Apeldoorn, nog voor de laatste competitiewedstrijd tegen AZ. Ze werden ontvangen met taart en een warm gesprek dat eigenlijk al doorslaggevend was. Bosz wilde naar PSV.

Terwijl Ajax twijfelde, mede door interne twisten, over wie de trainer zou kunnen zijn en Bosz de ideale man leek om de gewenste speelstijl in Amsterdam uit te rollen, handelde PSV kordaat. Bosz wilde het dna van PSV een staaltje aanvalslust meegeven, zoals het al in de visie van de club was opgenomen door de in maart begonnen

Stewart. Bosz is geïnspireerd door Johan Cruijff en overgoot de clubcultuur met zijn visie, waaraan niet te tornen valt. en Bosz bestookte de selectie vanaf het eerste trainingskamp in Oostenrijk met beelden van zijn ideaalbeeld en liet de spelers op het einde van de week de vooruitgang zien met een filmpje van een oefening op de eerste dag. Hij gaf ze een boek over Michael Jordan en wat het werkelijk betekent om een winnaar te zijn.

De samenwerking met de directeuren Brands en Stewart verliep soepel. PSV was voor de komst van Bosz al bezig met spelers als Noa Lang en Ricardo Pepi en voegde toppers als Jerdy Schouten en Hirving Lozano toe aan de selectie, die de ideeën snel oppikte.

Scherp en hongerig

Schouten speelde een cruciale rol in het elftal. De nummer 6 is in de ogen van de PSV-leiding de nieuwe nummer 10, de ouderwetse spelmaker. De 6 is een defensieve middenvelder, liefst zeker aan de bal. Bij hem begint vaak de opbouw van het spel.

Schouten nam in feite de plaats over van Ibrahim Sangaré, die weliswaar vaker voor het doel verscheen met zijn imponerende fysieke mogelijkheden, doch zeker in defensief opzicht een onzekere, onrustige factor was, met vaak onverwacht balverlies.

PSV rolde ogenschijnlijk makkelijk door het seizoen, met een aaneenschakeling van toffe resultaten. De gewonnen Johan Cruijff Schaal in augustus gaf vertrouwen voor de ingeslagen weg. PSV won een reeks op papier lastige wedstrijden in december en was op een gegeven moment niet meer te achterhalen. Spelers bleven scherp en hongerig, om de eerste titel sinds 2018 te behalen.

De selectie is in evenwicht, met topschutter en aanvoerder Luuk de Jong als voorbeeld van routiniers die jongeren sturen en indien nodig corrigeren. De rol van de opleiding is aanzienlijk, met Johan Bakayoko en Ismael Saibari als ware parels van de Herdgang. Bosz kon naar hartelust wisselen, zonder dat er veel kwaliteit verloren ging.

Ook de toekomst van PSV is rooskleurig, ook nadat de platte kar van de huldiging weer in de schuur is geparkeerd. De omgeving van Eindhoven staat te boek als de slimste regio van Nederland, met tal van bedrijven, en de bedrijvigheid zal alleen groeien.

PSV wil het stadion uitbreiden, omdat de vraag naar kaarten groter is dan het aanbod. De miljoenen uit de Champions League stromen straks binnen en waarschijnlijk ook van transfers.

Maar eerst de titel formeel binnenhalen, donderdag, of in het ideale scenario op 5 mei, thuis tegen Sparta.