Direct naar artikelinhoud
PortretFamilie Korda

In de Amerikaanse sportfamilie Korda is het nu de beurt aan golfster Nelly

Nelly Korda volgt de golfbal tijdens de Chevron Championship in Houston, Texas.Beeld Houston Chronicle via Getty Imag

De Amerikaanse Nelly Korda is momenteel onbetwist de beste golfster ter wereld. Het sporten zit in haar genen: ook vader Petr (tennis), moeder Regina (tennis), zus Jessica (golf) en broer Sebastian (tennis) bereikten de wereldtop.

Uitgeput, na het spelen van maar liefst 25 holes in een dag, sprong Nelly Korda (25) afgelopen zondag in een vijver na het winnen van de Chevron Championship in Houston, Texas. Kleddernat maar voldaan klauterde de golfster vervolgens weer op het droge. Korda had geschiedenis geschreven: als derde vrouw ooit had ze vijf toernooien op rij gewonnen. In Houston behaalde de nummer één van de wereld bovendien haar tweede majortitel, een prijs uit de belangrijkste categorie.

Op Korda staat momenteel geen maat. Bij de vrouwen wisten alleen de Amerikaanse Nancy Lopez (1978) en de Zweedse Annika Sörenstam (2004 en 2005) vijf toernooien op rij te winnen. Bij de mannen kreeg Tiger Woods het in 2008 voor het laatst voor elkaar. In de grillige golfsport kan constant presteren zelfs voor de beste spelers ongrijpbaar zijn.

Op de wereldranglijst heeft Korda inmiddels een straatlengte voorsprong op de nummer twee, Lilia Vu. Het gat in punten tussen Korda en Vu is zelfs zo groot als dat tussen Vu en de nummer 185 van de ranking.

Aanleg voor topsport

Door de populaire Korda nam de belangstelling voor het vrouwengolf aanzienlijk toe. Het prijzengeld bij grote toernooien stijgt dit seizoen tot recordhoogten – bij de aanstaande US Open wordt in totaal 12 miljoen dollar verdeeld – en de Amerikaanse LPGA Tour, de organisator van golftoernooien voor vrouwen, heeft sinds kort een marketingafdeling om Korda prominenter in de etalage te zetten.

De Amerikaanse is prof sinds 2017, maar haar achternaam was bij veel sportliefhebbers al lang daarvoor bekend. Vader Petr (56) was ooit de nummer twee van de wereld in het tennis en won in 1998 de Australian Open. Moeder Regina Rajchrtova (56) bereikte als proftennisster de mondiale top dertig. Ook Nelly’s oudere zus Jessica (31) hoorde tot een reeks blessures en een recente zwangerschap bij de wereldtop in het golf. Jongere broer Sebastian (23) kon niet achterblijven en brak de afgelopen jaren door als tennisser; de jongste Korda is de huidige nummer 26 van de wereldranglijst. Een aanleg voor topsport lijkt bij het gezin in de genen te zitten.

Tennisser Sebastian Korda op het graveltoernooi van Monte Carlo eerder deze maand.Beeld AFP

Zoals veel tennissers verhuisden de Tsjechische Petr en Regina tijdens hun carrière naar het warme Florida, waar de beste coaches en banen te vinden zijn. Hun drie kinderen werden in de Verenigde Staten geboren. Volgens Patricio Apey, de zaakwaarnemer van de familie, had vader Petr al vroeg grote plannen met zijn twee dochters en zoon. “Het klinkt gek, maar we hebben het al twaalf jaar over wat ze kunnen bereiken”, zei Apey in 2021 tegen The New York Times, nadat Sebastian zijn eerste partij op Wimbledon had gewonnen.

Bij zomervakanties in Tsjechië nam vader Petr zijn twee jonge dochters vaak mee naar de golfbaan. Na zijn pensioen in 1999 was hij verzot geraakt op het spelletje. Ook Jessica was geïnteresseerd in de nieuwe hobby van haar vader en kreeg al snel driemaal per week les. Nelly, ook goed in kunstschaatsen en turnen, sloot aan toen ze 6 jaar oud was.

Hun vader vond golf aanvankelijk een sport voor pensionado’s, onthulden de zussen in een interview met tijdschrift Golf Digest. “Daarover hebben we hem van gedachten doen veranderen”, sprak Jessica. “Ik ben blij dat mijn dochters golf hebben gekozen”, beaamde hun vader in The New York Times. “Zo kunnen ze hun eigen doelen bepalen.”

Schaarsprong

Zoon Sebastian kreeg als tennisser vaker te maken met de nalatenschap van zijn ouders, met name die van zijn vader, een pezige, sierlijke en linkshandige speler. “Voor hem is het lastiger”, zei de eenmalig grandslamwinnaar, “maar ik ben blij dat hij als tennisser de honneurs voor de familie waarneemt.”

Als kind was Sebastian een getalenteerd ijshockeyer. Hij koos voor tennis nadat hij de pupil van zijn vader, zijn huidige coach Radek Stepanek, bij de US Open in een vol stadion tegen Novak Djokovic had zien spelen.

Toen hij in 2018 het juniorentoernooi van de Australian Open won, vierde hij dat met de kenmerkende ‘schaarsprong’ van zijn vader; rechterbeen gestrekt vooruit, linkerbeen gebogen naar achter. Het was exact twintig jaar na de overwinning van zijn vader in Melbourne.

Petr Korda: "Toen ik stopte met tennissen, ben ik op de ranking van mijn gezin van één naar vijf gezakt.”Beeld Getty Images

De loopbaan van Petr Korda werd kort na zijn grootste succes besmeurd door een positieve dopingtest op Wimbledon. Korda zou nandrolon hebben gebruikt, maar zei niet te weten hoe het stimulerende middel in zijn lichaam terecht was gekomen. Een schorsing bleef uit en onder protest van andere tennissers bleef de Tsjech vervolgens nog een jaar actief.

Korda ontkent dat hij via zijn kinderen zijn eigen fouten uit het verleden wil wegpoetsen. “Ik ben nu gewoon vader”, zei hij in The New York Times. “Als het nodig was, zou ik elke prijs die ik ooit heb gewonnen inleveren om hun carrières te mogen meemaken. Toen ik stopte met tennissen, ben ik op de ranking van mijn gezin van één naar vijf gezakt.”

Groepsapp ‘The Trio’

Als een van zijn dochters op de golfbaan staat, probeert vader Petr erbij te zijn. Als mentor predikt hij bescheidenheid. Sebastian werd in zijn eerste jaren als tennisprof vooral bijgestaan door zijn moeder Regina, die hem als kind coachte.

Onderling steunen de kinderen elkaar waar mogelijk. Bij een demonstratietoernooi in Orlando diende Sebastian eens als caddie voor zus Nelly. De Korda’s willen niets van elkaars wedstrijden missen. Toen Nelly in 2021 in Atlanta haar eerste majortoernooi won, zat Sebastian in een hotelkamer in Londen voor de televisie. Hij zou twee dagen later debuteren op Wimbledon, maar voor even was zijn zus belangrijker.

Andersom kijken Jessica en Nelly zo mogelijk naar elke partij van hun broertje. “We passen ons trainingsschema er zelfs op aan”, zei Jessica in Golf Digest.

Regina Rajchrtova omhelst dochter Nelly na haar vijfde opeenvolgende toernooizege.Beeld Getty Images

In een groepsapp genaamd ‘The Trio’ houden de Korda-telgen elkaar op de hoogte van hun verrichtingen. Als hun kwaliteiten met elkaar worden vergeleken, zijn ze eerder hoffelijk dan competitief. “Ik ben de slechtste atleet van de familie”, grapte Sebastian bij de Australian Open van 2023, waar hij de kwartfinale haalde. “Complete onzin”, reageerde Nelly. “Hij is de beste. Zijn oog-handcoördinatie is geweldig. Ik ben zelfs jaloers op zijn golfswing.”

Lof van Scheffler

Toch is het Nelly die momenteel veruit het best presteert in haar sport. De zes titels van haar zus Jessica is ze met haar dertien titels inmiddels ruimschoots gepasseerd. Sebastian, nu bezig aan het Europese gravelseizoen, wacht nog op zijn eerste grote toernooiwinst.

De afgelopen jaren werd Nelly Korda gehinderd door een reeks blessures, maar dit seizoen kan ze eindelijk weer vrijuit spelen. Zorgelijk was vooral de bloedprop die in 2022 in haar arm werd ontdekt. “Ik vreesde voor mijn gezondheid”, zei Korda na haar winst in Houston. “Presteren kwam even op het tweede plan. Maar alle tegenslag heeft me tegelijk sterker gemaakt.”

Tijdens haar zegereeks speelde Korda in een paar weken bijna 2,5 miljoen dollar van haar totaal van ruim 11 miljoen aan prijzengeld bijeen. Als boegbeeld van onder meer Nike en model voor modeblad Vogue wint ze langzaam maar zeker aan bekendheid bij het grote Amerikaanse publiek. Komende zomer verdedigt ze in Parijs haar olympische titel van Tokio.

De afgelopen weken wordt Korda vaak vergeleken met Scottie Scheffler, de Amerikaan die bij de mannen aan een soortgelijke reeks als de hare bezig is. Scheffler won vier van zijn laatste vijf toernooien, waaronder de prestigieuze Masters. “Het is heel speciaal wat ze doet”, zei Scheffler over Korda. “Ik ben extreem blij voor haar.”

In Houston moest Korda afgelopen weekend tot het uiterste gaan. Vanwege stormachtige omstandigheden op zaterdag werd een deel van het programma naar zondag verplaatst. Op de 25 holes tellende slotdag bleef Korda nummer twee Lauren Coughlin drie slagen voor, maar de uitputtingsslag had zijn tol geëist. Korda besloot een kleine vakantie in te lassen. Vanaf 9 mei kan ze bij een toernooi in New Jersey opnieuw geschiedenis schrijven door als eerste vrouw een zesde opeenvolgende titel te winnen.

Jessica Korda telt zes titels in het golf.Beeld Icon Sportswire via Getty Images

Stamboom

Petr Korda

Geboren: Praag, 1968

Sport: tennis

Gewonnen toernooien: 10

Beste prestatie: winst Australian Open (1998)

Hoogste ranking: 2

Prijzengeld: 10,4 miljoen dollar

Regina Rajchrtova

Geboren: Havlickuv Brod, 1968

Sport: tennis

Gewonnen toernooien: 0

Beste prestatie: kwartfinale Roland Garros (1990)

Hoogste ranking: 26

Prijzengeld: 353.000 dollar

Jessica Korda

Geboren: Bradenton, 1993

Sport: golf

Gewonnen toernooien: 6

Beste prestatie: 2de Chevron Championship (2022)

Hoogste ranking: 8

Prijzengeld: 7,6 miljoen dollar

Nelly Korda

Geboren: Bradenton, 1998

Sport: golf

Gewonnen toernooien: 13

Beste prestatie: winst twee majors (2021, 2024)

Hoogste ranking: 1

Prijzengeld: 11,3 miljoen dollar

Sebastian Korda

Geboren: Bradenton, 2000

Sport: tennis

Gewonnen toernooien: 1

Beste prestatie: kwartfinale Australian Open (2023)

Hoogste ranking: 23

Prijzengeld: 4,9 miljoen dollar