RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Nergens is het veilig'

Sterke stijging omgekomen kinderen door oorlog Oekraïne in 2024

Moeder en kind in de stad Kostjantynivka. Beeld © ANP / AFP

Het geverifieerde aantal kinderen dat is omgekomen bij aanvallen in Oekraïne is dit jaar met 40 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Aanvallen vanaf het begin van het jaar tot 31 maart resulteerden in de dood van 25 kinderen.

Het jongste kind dat omkwam bij deze aanvallen was slechts twee maanden oud, schrijft persbureau AP. In de eerste drie weken van april zouden daarnaast nog negen kinderen zijn omgekomen. 

'Nergens is het veilig'

"Elke aanval zorgt ervoor dat herstel- en wederopbouwinspanningen worden tegengehouden, waardoor de kwaliteit van leven van kinderen verslechtert. Het maakt me ongerust dat de aanvallen in het hele land doorgaan, waarbij scholen, gezondheidsfaciliteiten en woongebouwen worden verwoest. Nergens is het veilig voor kinderen", zei Regina De Dominicis, regionaal directeur van UNICEF voor Europa en Centraal-Azië. Zij bracht deze week een bezoek aan Oekraïne.

Volgens officiële gegevens van de VN zijn sinds de escalatie van de oorlog in 2022 minstens 600 kinderen omgekomen bij aanvallen. Daarnaast raakten nog ruim 1350 kinderen gewond. Geschat wordt dat het werkelijke aantal doden en gewonden nog aanzienlijk hoger ligt. 

Trauma's
Lees ook:
Trauma's en eenzaamheid: opgroeien in oorlogstijd raakt Oekraïense jongeren hard