Installateurs verzwijgen extra kosten zonnepanelen, terugverdientijd naar 10 jaar

Installateurs van zonnepanelen misleiden hun klanten over de terugverdientijd. Die kan tot zes jaar langer zijn dan voorgespiegeld. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Keuze.nl naar de berekeningen van installateurs.

122 reacties

  • Raymond Kalkman

    5 dagen geleden
    Toevallig heb ik mijn zonnepanelen een jaar liggen en heb ik vandaag berekend hoe lang ik erover doe om ze terug te verdienen: 7,7 jaar. En dat vind ik volkomen redelijk. Ik heb 8 panelen van 400Wp (4 op het oosten en 4 op het westen). Ze gaan 25 jaar mee. De installatie kostte me € 4289 en heeft me dit jaar € 555 opgeleverd. (En dat ondanks de bewolkte en regenachtige winter.) Ik heb ook nog een dynamisch energiecontract, dus ik saldeer niet. Ik verbruik 32% van mijn eigen opgewekte stroom.
  • Bennie Hondebrink

    6 dagen geleden
    Wat ook vaak vergeten wordt, is dat mensen zonder zonnepanelen een hoge welkomstbonus (oplopend tot ruim 300 euro) krijgen die zonnepanelenbezitters niet krijgen of een veel lagere bonus krijgen.
  • frank van kampen

    6 dagen geleden
    Door het naar de mond praten van populistische politici is het salderen niet afgeschaft. Op hetzelfde moment wordt toegestaan dat Energiemaatschappijen allerlei extra lasten oplegt aan eigenaren van zonnepanelen. Er zijn 2 oplossingen, bij het stoppen met saldering: (1)Energiemaatschappijen maken met klanten ook een afspraak over het tarief van teruglevering of (2)je krijgt de prijs terug op basis van dynamische uurtarieven, zoals ook bij levering mogelijk is.
  • Sjaak Van der Leeg

    1 week geleden
    Heb ze niet vanuit financieel oogpunt aangeschaft maar voor het klimaat en ook een soort van afhankelijkheid beperken. Kan bovenstaande beamen, zeker omdat ik ook nog eens op mijn verbruik ben gaan besparen. Meeste mensen nemen ook geen onderhoud mee. Maar ja als zelfs een consumentenbond over gratis stroom rept snap ik dat er in dit wereldje veel fout gaat.
  • Sandra jongen

    1 week geleden
    Ik wacht nog wel even een paar jaar met het laten plaatsen van zonnepanelen op mijn dak. Ten eerste zie ik door de bomen het bos niet meer qua kwaliteit. En ten tweede vind ik de terug verdien tijd ngo te lang en als laatste vind ik het belachelijk dat ik ervoor moet betalen om stroom terug te leveren. Energiemaatschappij kan er niks zeggen ze. Pas dan het systeem zo aan dat je er wel wat mee kunt.